Kattenbakvulling

Kattenbakvulling gaat bij het restafval

Alle soorten kattenbakvulling zijn restafval. En gaan dus in de restafvalcontainer. Het meeste van ons afval is opnieuw bruikbaar als grondstof voor nieuwe producten. Van jouw gft wordt compost gemaakt, als het niet vervuild is met bijvoorbeeld kattenbakvulling.

Ook de natuurlijke soorten kattenbakvulling mogen niet bij het gft. Die kunnen namelijk niet goed gecomposteerd worden. Doe daarom alle soorten kattenbakvulling bij het restafval. Zo dragen wij samen bij aan een schoon en duurzaam Almere.

Afval verminderen?

Als je een kat hebt, kun je bijna niet zonder kattenbak en kattenbakvulling. Wil jij dat afval wat verminderen? Hieronder een paar handige tips.

  • Schep regelmatig poep uit de bak. Daardoor stinkt de kattenbak minder en hoef je de kattenbakvulling minder vaak te vervangen. Poep gaat bij het restafval.
  • Sommige kattenbakvulling klontert samen als het nat wordt. Die klonters kun je makkelijker uitscheppen en bij het restafval doen.
  • Alle kattenbakvullingen, ook die van houtsnippers of zaagsel, horen bij het restafval.
  • Kattenpoep en -plas kunnen ziekteverwekkers bevatten. Gooi kattenbakvulling daarom nooit in je tuin, op de composthoop of in de gft-container.   
  • Wil je het milieu minder belasten? Dan zijn houtsnippers, mais- en tarwestengels en hooi-, papier- en houtpellets jouw beste opties berekende Milieu Centraal.
    Maar: ook deze kattenbakvulling hoort in de restafvalcontainer.

Wat hoort waarin?

Twijfel je in welke container het afval moet? Zoek het op in de Almere Afval-app of kijk op de afvalkalender.

Waarom verandert het gft-scheiden?

Gft wordt compost als het niet vervuild is. Daarom mogen er geen luiers, kattenbakvulling en plastic zakjes meer bij gft-afval. Dat spraken de Nederlandse gemeenten en bedrijven die van gft compost maken samen af. Als gft vervuild is, moet het worden verbrand als restafval. Dat is slecht voor het milieu en kost de gemeenten, en daarmee de inwoners, veel geld.