Luiers

Luiers gaan bij het restafval

Gft wordt compost, als we het niet vervuilen met bijvoorbeeld wegwerpluiers. Daarom is het belangrijk dat luiers daar terechtkomen waar ze horen: in de restafvalcontainer.
Zo dragen wij samen bij aan een schoon en duurzaam Almere voor huidige en toekomstige generaties.

Luierafval verminderen?

Wist je dat je voor één kind gemiddeld 25 kilo luierafval per maand hebt? Wil jij jouw luierafval verminderen? Hieronder twee tips.  

Tip 1: Moderne wasbare luiers
Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers en eenvoudig in gebruik. Het zijn katoenen broekjes met een inlegvel en zijn zacht voor billetjes. Je gooit alleen het inlegvel weg. Dat scheelt een hoop afval. En het scheelt per kindje ook nog zo’n € 500 aan luiers, berekende Milieu Centraal. 

Tip 2: Kindje op tijd zindelijk
De Almeerse consultatiebureaus helpen je graag met het zindelijk krijgen van jouw kindje. Zij geven je praktische tips en een leuk plaspaspoort om met jouw kindje te oefenen om op tijd naar de wc te gaan. 

Hoe eerder een kindje uit de luiers is, hoe prettiger voor je kindje en voor jou. Kijk voor meer informatie op de site van JGZ Almere.

Wat hoort waarin?

Twijfel je in welke container het afval moet? Zoek het op in de Almere Afval-app.

Waarom verandert het gft-scheiden?

Gft wordt compost als het niet vervuild is. Daarom mogen er geen luiers, kattenbakvulling en plastic zakjes meer bij gft-afval. Dat spraken de Nederlandse gemeenten en bedrijven die van gft compost maken samen af. Als gft vervuild is, moet het worden verbrand als restafval. Dat is slecht voor het milieu en kost de gemeenten, en daarmee de inwoners, veel geld.