Van duo naar mono

In Oosterwold en Vogelhorst (postcodes 1341 AB, 1343 AA t/m 1343 DC en 1349 AA t/m 1349 ZZ) worden vanaf 21 juni 2022 groente, fruit, tuinafval en etensresten (gft) en restafval in twee aparte containers gescheiden. Op deze pagina lees je waarom de manier van afval scheiden in deze wijken is veranderd.

Waarom de verandering? 

Duocontainers worden geleegd met speciale duo-inzamelwagens. Deze duowagens zijn verouderd en moeten worden vervangen. Ze worden tegenwoordig niet meer gemaakt. Daarom vervangen wij ze door gewone inzamelwagens. Gewone inzamelwagens kunnen alleen containers legen waar één soort afval in zit. Hierdoor moeten we de duocontainers ook vervangen. Met aparte huiscontainers is het ook gemakkelijker om restafval en gft scheiden. Daarom ruilen we dit jaar in Oosterwold en Vogelhorst de duocontainers voor aparte containers voor gft en restafval. 

Het is een tijdelijke situatie. Zodra het kan, voeren we het systeem van nascheiding van PMD in. De gemeenteraad heeft dit in november 2021 besloten. Wanneer dit precies gebeurt, is op dit moment nog niet bekend. Bij nascheiding van PMD gaan restafval en PMD bij elkaar in 1 container. Op dit moment is nog niet duidelijk waar het nascheidingsafval verwerkt kan worden. 

Zodra bekend is waar en wanneer dit mogelijk is, gaat Almere deze nieuwe methode invoeren en verandert de manier waarop afval gescheiden moet gaan worden. Zover is het nu nog niet. Daarom vragen we vooralsnog het afval als volgt te scheiden: gft apart, PMD apart én restafval apart. Mogelijk heb je daarnaast ook een papiercontainer voor karton en papier. 

 

Welke containers worden gebruikt? 

Vanaf 21 juni 2022 gebruiken bewoners van Oosterwold en Vogelhorst een gft-container, een restafvalcontainer en een pmd-container aan huis. Een papiercontainer is niet verplicht. Een papiercontainer teruggeven is mogelijk. Vul daarvoor het retourformulier in.

Méér en beter gft

Gft en restafval scheiden in aparte containers zorgt ervoor dat er méér gft ingezameld wordt en dit tegelijkertijd minder vervuild is. Gft is een belangrijke, duurzame grondstof. Daar willen we zoveel mogelijk van inzamelen.

Met twee aparte containers is het gemakkelijker om afval te scheiden. Luiers en kattenbakvulling gaan daarom in de restafvalcontainer. Plastic zakjes die je gebruikt om gft te verzamelen mogen bij het restafval of bij pmd.

Bekijk ook de pagina met de meest gestelde vragen.