Skip to content

Proef: afvalinzameling zijbelading

Vuilniswagen met zijbelading

In januari 2019 zijn we begonnen met een test met een ander soort vuilniswagen. De afvalbakken worden bij deze vuilniswagen niet via de achterkant, maar via de zijkant geleegd. Dat heet een zijbelader. De gemeente wil uitproberen of deze manier van afval inzamelen in Almere net zo goed kan werken als elders in Nederland. 

Testgebieden

In achttien verschillende gebieden in Almere proberen we de zijbelader uit. Zo kunnen we goed testen waar deze manier van afval ophalen werkt, en waar het minder goed werkt. Mensen die in een testwijk wonen, hebben hierover een brief gekregen. U kunt ook op het kaartje hieronder zien waar de test wordt uitgevoerd. De test duurt zeven maanden: van januari 2019 tot en met juli 2019.

Afvalbakken aanbieden

De zijbelader heeft een grijparm waarmee hij de bakken kan oppakken, legen en weer terugzetten. Daarom moeten de afvalbakken naast elkaar staan, met ongeveer 30 cm ertussen. We plakken een sticker op de bakken waarop u kunt zien welke kant naar voren moet wijzen. Op onderstaand kaartje kunt u zien waar u de bakken moet neerzetten. Let wel op dat u met uw afvalbak geen opritten, tuinpaadjes etc. blokkeert. 

Duobak

De zijbelader kan geen duobakken legen. Daarom halen we duobak op met de gewone vuilniswagen. Tijdens de testperiode mag u de duobakken wel op dezelfde plek aanbieden als de andere bakken. De op het kaartje aangegeven plek dus. 

Waarom deze test?

De Almeerse vuilniswagens zijn verouderd en moeten worden vervangen. Daarom testen we of de zijbelader een goede vervanger zou kunnen zijn. Voordeel is dat Almeerders hun afvalbakken vaak dichter bij huis kunnen aanbieden. En omdat de zijbelader de bakken zelf kan oppakken, legen en terugzetten is het werk voor onze medewerkers minder zwaar. Zo kunnen we hen langer behouden voor onze organisatie. 

Oud papier en karton niet los inzamelen

Op dit moment wordt er wel eens (los) papier naast de papierbak geplaatst. Door de andere wijze van inzamelen vanaf 2 januari jl. is het niet meer mogelijk voor de chauffeurs om dit losse papier en karton handmatig op te ruimen. U kunt hiervoor een bak aanvragen of u brengt het zelf weg naar een recyclingperron of gooit het in een ondergronds of bovengronds inzameldepot voor papier en karton bij u in de wijk.

Klik op de kaart hieronder op een stipje voor het adres. 

Wat vindt u van onze website?