Afvalloos in 10 stappen

Afvalloos in 10 stappen!

Hoe doe je dat nou, afvalloos worden? Volg deze stappen en het lukt je!

1. Richt je keuken in voor afval scheiden: zorg voor aparte afvalbakjes of zakjes voor papier, plastic-blik-drankenkartons, glas en bioafval. Je kunt kant-en-klare systemen kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf wat maken. Zorg ook voor doorzichtige plastic zakken voor het bioafval.

2. Bioafval is alles wat biologisch afbreekbaar is. Dus niet alleen groente-, tuin- en fruitafval, maar ook andere etensresten. Ook luiers mogen bij het bio-afval! In Almere mag je je bio-afval in een doorzichtige plastic zak (pedaalemmerzak) in het gft-gedeelte van de duobak weggooien. Zo voorkom je nare luchtjes.

3. Heb je al een papierbak? Daarin spaar je makkelijk al je oud papier op. Het wordt niet nat en waait niet weg. Je kunt ook een papierbak met je buren delen. Vraag hier een papierbak aan. Papier mag je eens in de twee weken gebundeld of in de papiercontainers aanbieden.

4. Spaar al het oud textiel op in een zak. Wist je dat je niet alleen goede kleding mag inleveren, maar ook kapotte en versleten kleding, schoenen, handdoeken, tassen, riemen, gordijnen, lakens, dekens, (zachte) knuffels, artikelen van (kunst-)leer of (imitatie-)bont, en textielresten. Textiel mag je inleveren tijdens de papierinzameling, maar ook in de textielcontainers of op de recyclingperrons.

5. Glas gaat natuurlijk per kleur in de glasbak in de buurt. En het glas mag met restjes er in en deksels erop in de glasbak. Let op: ruiten en spiegels horen bij ‘vlakglas’. Dit mag niet in de glasbak, maar kan je inleveren op het recyclingperron.

6. Houd grotere spullen van herbruikbaar materiaal die je weggooit, apart. Denk aan pannen, tuinstoelen, plastic speelgoed, elektronica, tapijt, etc. Breng alles eens in de paar maanden naar het recyclingperron en lever het gescheiden in bij de verschillende containers met grondstoffen. Je kunt je spullen ook gratis laten ophalen! Maak daarvoor een afspraak voor grofvuil via het Digitaal Loket.

7. Elektrische apparatuur kan je vaak weer inleveren in de winkel waar je het apparaat gekocht hebt. Je mag het ook naar het recyclingperron brengen.

8. Klein gevaarlijk afval (kca) mag nooit bij het restafval komen. Batterijen, lampen, verf, medicijnen, benzine, olie, etc kan je wegbrengen naar het recyclingperron, of laten ophalen via een grofvuilafspraak. We halen alles graag bij u thuis op!

9. Uiteraard gooi je afval nooit op de grond. Zo ontstaat er geen zwerfvuil, en houden we samen Almere schoon.

10. Heb je spullen die heel, bruikbaar en schoon zijn? Breng ze dan niet naar het recyclingperron, maar naar een kringloop- of weggeefwinkel. Hier worden ze opgeknapt en weer verkocht.

Gefeliciteerd! Volg je deze stappen, dan kom je vast onder de 50 kilo restafval per jaar!