Direct naar paginainhoud
menu

Gemeentelijk vastgoed

De gemeente Almere is trotse bezitter van gebouwen in de stad

De gemeente Almere bezit meer dan 300 gebouwen, deze gebouwen vertegenwoordigen een grote financiële en maatschappelijke waarde. Vanaf het bestaan van Almere wordt er geïnvesteerd in maatschappelijk vastgoed met het doel een goed voorzieningenniveau te creëren. Hiermee worden ook stedelijke ontwikkelingen aangejaagd en wordt een impuls gegeven aan het vestigingsklimaat in de stad.

In de vastgoedportefeuille zitten een paar ware parels zoals de Kunstlinie en de nieuwe Bibliotheek in het centrum van de stad. Dit zijn beeldbepalende gebouwen en van hoge architectonische kwaliteit. Deze gebouwen geven de stad een gezicht. Het zijn landmarks in een nog steeds groeiende stad.

Recente projecten

Hoogste punt ecologische school De Verwondering

Met een feestelijke bijeenkomst is op donderdag 18 juni jl. is het hoogste punt van de eerste ecologische school in Almere gevierd. Naast Meindert Eijgenstein van schoolbestuur Prisma waren de medewerkers van team Vastgoed aanwezig. Uiteraard is hierbij rekening gehouden met alle coronamaatregelen.

Tijdens zijn toespraak bedankte Meindert alle mensen die op de bouwplaats werken of op een andere manier betrokken zijn bij dit project voor al hun inzet. Hij sprak ook de wens uit dat de school 18 februari 2021 in gebruik kan worden genomen. Dat valt namelijk precies op de dag dat hij met pensioen gaat. 

Inkoopcontract levering groene stroom en gas

Op donderdag 17 februari 2020 hebben Arjan ten Elshof, directeur van HVC Energie en Henk Hoogland, afdelingsmanager Stadsbedrijf beide het inkoopcontract voor levering groene stroom en gas getekend.

1500 Groen aansluitingen

Al vanaf 1 januari 2020 krijgen 1500 aansluitingen zoals: openbare verlichting, verkeersregelinstallaties, rioolgemalen en het gemeentelijk groene stroom geleverd dat is opgewekt door Nederlandse windmolens. De afdelingen Stadsruimte en het Stadsbedrijf zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest met energiebesparing. Het doel is om zo min mogelijk energie te verbruiken en in te kopen.

Daling in energieverbruik

De openbare verlichting en verkeersregelinstallaties zijn grotendeels al 'verLED' waardoor het inkoopvolume voor deze onderdelen bijna 20% lager ligt dan vijf jaar geleden. Het stroomverbruik van de parkeergarages en stadhuis zijn de afgelopen vijf jaar gedaald met 50% en respectievelijk 20%.

Almere aandeelhoudende gemeente

De Gemeente Almere is eenvan de aandeelhoudende gemeenten van HVC Energie. Er is in dit geval sprake van een inbestedingsconstructie (quasi inbesteden). 

Samen verder verduurzamen

HVC Energie is de afgelopen jaren ondersteunend geweest in het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed en is ontwikkelaar van het zonnepark Zuyderzon in Almere. Dat maakt hen een uitstekende partij in het verdere verduurzamen van de energievoorziening in de stad. 

Eerste ecologische schoolgebouw van Nederland in Almere

Stichting Prisma Almere bouwt samen met de gemeente Almere het eerste ecologische schoolgebouw voor basisschoolleerlingen in Nederland. Het gebouw is ontworpen door ORGA Architect. De bouw is van start gegaan, waarbij de leerlingen samen met Maaike Veeningen, wethouder Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, de eerste paal feestelijk hebben geslagen. In opdracht van het schoolbestuur

Constructieve samenwerking

Team Vastgoed heeft de rol van bouwheer op zich genomen. Deze samenwerking verloopt constructief. Omdat het een ecologisch gebouw moet worden, vraagt dat om meer expertise en extra afstemming met onderwijshuisvesting. 

Elementen leiden tot Verwondering

Basisschool De Verwondering zit nu in een tijdelijk gebouw en het volledig ecologische nieuwe gebouw komt ook in Nobelhorst, het stadsdorp van Almere. Duurzaam onderwijs staat er centraal. ‘Het mooie van dit ontwerp is dat het gebouw op zich al tot onderwijs leidt’, aldus de directie van De Verwondering. ‘Diverse elementen in het gebouw en de omgeving leiden tot verwondering. Kinderen kunnen zelfs in het gebouw van De Verwondering de natuur echt ervaren. ’Natuurlijke aspecten zien we terug in het gebouw en bij de bouw wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen. Zo zijn er onder andere ‘groene’ wanden, een bladnerfstructuur voor het dak en er wordt volledig in hout gebouwd.'

Spelenderwijs kennis maken met de natuur

Het gebouw biedt volop ruimte om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de natuur. Zo kunnen de leerlingen spelen met het regenwater dat vanaf het dak via een spuwer op het speelterrein terecht komt. Ook komt er een openluchtlokaal met een moestuin en kippen.

Het is de planning dat het gebouw eind 2020 af is. 

Vernieuwde trouwzaal stadhuis Almere

Na maanden van verbouwen is op 3 februari 2020 de vernieuwde trouwzaal in gebruik genomen. Van Dam & Partners Architecten hebben het ontwerp voor de nieuwe inrichting gemaakt. In dit ontwerp is gekozen voor lichte zonnige kleuren en vormen. Het nieuwe tapijt heeft een bijzonder detail, ondanks de afmeting en de bies rondom het geheel, blijft het patroon van de cirkel behouden. Dit unieke tapijt is speciaal in Engeland gemaakt. 

Nieuwe inrichting bestuur- en trouwingang

Gelijk met de verbouwing van de trouwzaal is ook de bestuur- en trouwingang opnieuw ingericht. Er is meer groen gekomen waardoor de ingang vriendelijker oogt en de speciale parkeerplaatsen zijn voorzien van een elektrische laadpaal. 

Een stad verlicht door planten

In opdracht van het Vastgoedbedrijf is half oktober 2019 een Plant-e opstelling aangelegd op het dakterras van het stadhuis. Dit is een opstelling van levende planten die stroom opwekken en daarmee lampjes laten branden. Het Rijksvastgoedbedrijf onderzoekt met het programma Groene Technologieën, innovatieve technologieën die bijdragen aan energiebesparing en CO2-vermindering. Plant-e is hier een voorbeeld van. Om dit verder te kunnen onderzoeken heeft het Rijksvastgoedbedrijf in 2014 opdracht gegeven om de eerste grote testopstelling van Plant-e op het Hembrugterrein in Zaanstad te realiseren. Het Hembrugterrein is inmiddels verkocht en het Rijksvastgoedbedrijf zocht daarom naar een nieuwe locatie voor de testopstelling. 

Hoe nu verder met Plant-e

Onze gemeente biedt Plant-e de kans zich verder te ontwikkelen en stelt daarvoor een stukje daktuin ter beschikking. Het Rijksvastgoedbedrijf betaalt de verhuizing van de plantenbakken naar Almere. Het Vastgoedbedrijf neemt de begeleiding en onderhoud voor haar rekening. Om de opstelling nog innovatiever te maken is er samen met het bedrijfsrestaurant onderzoek gedaan naar kruiden die geschikt zijn voor een water doordrenkte grond. Stroom voor de lampjes en flavour voor het restaurant. Helaas blijkt alleen watermunt geschikt te zijn als meerjarige plant. 

Meer informatie over dit onderwerp staat op de website van Plant-e.

Wat vindt u van onze website?