Skip to content

Gemeentelijk vastgoed

foto van vier vastgoedobjecten

De gemeente Almere trotse bezitter van gebouwen in de stad

De gemeente Almere is de trotse bezitter van meer dan 300 gebouwen met een grote financiële én maatschappelijke waarde. Almere investeert al sinds haar bestaan in maatschappelijk vastgoed met doel een goed voorzieningenniveau te creëren. Zij doet bewuste investeringen om stedelijke ontwikkelingen aan te jagen en geeft daarmee tevens impuls aan het vestigingsklimaat voor nieuwe inwoners en bedrijven.

De vastgoedportefeuille bevat een aantal ware parels zoals De Kunstlinie, de Bibliotheek, beide locaties in het stads centrum en de Topsporthal in Almere Poort. Dit zijn beeldbepalende gebouwen van hoge architectonische kwaliteit. Deze gebouwen geven de stad letterlijk een gezicht, landmarks in een nog steeds groeiende stad. Een stad die in 2022 de Floriade mag organiseren. 

Voormalig politiebureau wordt monument

Eind vorig jaar heeft het team Vastgoed namens de gemeente Almere het oude politiebureau in Almere Haven aangekocht, ook wel bekend als Bivak I. Dit hebben zij gedaan in opdracht voor de afdelingen Gebiedsontwikkeling en Onderwijs Sport en Cultuur, onder andere ter voorkoming dat het pand door derden gesloopt zou worden.

Het eerste gerealiseerd ontwerp van Rem Koolhaas in Almere
Het voormalig politiebureau is een ontwerp van de bekende architect Rem Koolhaas die hij in het eerste decennium van zijn carrière heeft ontworpen. Ook is het zijn eerste gerealiseerde ontwerp in Almere en is daarmee één van de bijzondere gebouwen van onze stad. Het gebouw stamt uit 1985. Tegenwoordig is er veel interesse en waardering voor de architectuur uit die periode. Dat men eerder die stijl niet zo wist te waarderen blijkt uit het feit dat veel gebouwen uit die periode zijn gesloopt. Vandaar dat door derden een aanvraag is gedaan dit gebouw een monumentenstatus toe te kennen om het te behouden voor de stad. De monumentenstatus is inmiddels toegekend.

Van strategische waarde voor Gebiedsontwikkeling
Het pand ligt in het centrumgebied van Haven en valt daarmee onder één van de acht opdrachten van het coalitieakkoord stadsvernieuwing Almere Haven. Dat zorgt ervoor dat het gebied voor de afdeling Gebiedsontwikkeling van strategische waarde is. Deze afdeling is nu bezig een gebiedsvisie aan het schrijven, hiervoor is maximaal drie jaar voor uitgetrokken Het is de bedoeling dat de inwoners van Haven bij de plannen worden betrokken.

Geen leegstand tot plannen bekend zijn
Totdat deze plannen rond zijn, wordt het pand in leegstandsbeheer in gebruik gegeven. Een stichting, een kunstenaar en een online bedrijf hebben zich er nu al gevestigd. Op een later moment komen er nog twee gebruikers bij: een werkatelier voor stedelijke vernieuwingsopgave in Haven en een Creatieve Artslab voor jonge, talentvolle creatievelingen die daar een beeldende- en podiumkunst kunnen maken. Doordat het pand in gebruik blijft, behoudt het hiermee een positieve invloed op de omgeving.

Stadhuis adopteert bijenvolk

Eind februari 2019 is in opdracht van het Vastgoedbedrijf een tweede bijenkast geplaatst door imker
Jessica Louden. Duurzaamheid in de stad is door team Vastgoedbedrijf opgenomen in de kadernota. Zoals ook het vergroenen van het stadhuis dat nu langzaam vorm begint aan te nemen met de inmiddels drie gerealiseerde daktuinen en groene parkeerplaats. De diverse beplanting helpen mee aan het vergroten van biodiversiteit in het hart van de stad.  

Wereld-bijendag 20 mei 2019

Almere organiseert op wereld bijen-dag allerlei activiteiten voor jong en oud, zie hiervoor de agenda. Vanuit de gemeente zijn er zoveel initiatieven op het gebied van bijen dat het bijna niet kan uitblijven dat Almere dit jaar wordt uitgeroepen tot bij vriendelijke gemeente. Mogelijk wordt dit op 20 mei bekend gemaakt, we wachten met spanning af.  Voor meer groen informatie neem dan een kijkje op de site van de Floriade.

Nieuwbouw Sporthal Haven

Nieuwbouw sporthal Haven

Nieuwbouw Sporthal Haven
In december 2018 is na een bouwtijd van één jaar de nieuwe sporthal in Almere Haven voltooid. De buurtbewoners hebben met elkaar het architectenontwerp uitgekozen waardoor het een bijzonder project is geworden.  

Klein stukje nostalgie
De nieuwe sporthal staat op de exacte plaats van de oude sporthal. Het gekozen ontwerp heeft een verwijzing naar het de voormalige sporthal, dat is het torentje van de noodtrap

Design, build en maintain
Het project is aanbesteed als ‘design, build en maintain’ voor 20 jaar. Dit betekent dat zowel het ontwerp, het bouwen en onderhouden voor de komende 20 jaar zijn aanbesteed.

Toekomstbestendig en energieneutraal
Het gebouw heeft geen gasaansluiting en dat is voor het stadsdeel Haven uniek. Verder heeft het gebouw een goede isolatiewaarden en wordt het verwarmt met warmtepompen. Op het dak liggen 636 zonnepanelen. De dakbedekking bestaat uit sedum dat weer goed is voor de waterhuishouding en biodiversiteit. Het is een sporthal gemaakt voor de toekomst!

Ook benieuwd hoe het bouwproces is gegaan, bekijk dan dit filmpje.

Wat vindt u van onze website?