Skip to content

Gemeentelijk vastgoed

foto van vier vastgoedobjecten

De gemeente Almere is trotse bezitter van gebouwen in de stad

De gemeente Almere bezit meer dan 300 gebouwen, deze gebouwen vertegenwoordigen een grote financiële en maatschappelijke waarde. Vanaf het bestaan van Almere wordt er geïnvesteerd in maatschappelijk vastgoed met het doel een goed voorzieningenniveau te creëren. Hiermee wordt ook stedelijke ontwikkelingen aangejaagd en een impuls gegeven aan het vestigingsklimaat in de stad.

In de vastgoedportefeuille zitten een paar ware parels zoals de Kunstlinie en de nieuwe Bibliotheek in het centrum van de stad. Dit zijn beeldbepalende gebouwen en van hoge architectonische kwaliteit. Deze gebouwen geven de stad letterlijk een gezicht, landmarks in een nog steeds groeiende stad

Eerste ecologische basisschoolgebouw van Nederland in Almere

Stichting Prisma Almere bouwt samen met de gemeente Almere het eerste ecologische schoolgebouw voor basisschoolleerlingen in Nederland. Het gebouw is ontworpen door ORGA Architect. De bouw is van start gegaan, waarbij de leerlingen samen met Maaike Veeningen, wethouder Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, de eerste paal feestelijk hebben geslagen. In opdracht van het schoolbestuur

Constructieve samenwerking
heeft team Vastgoed de rol van bouwheer op zich genomen. Deze samenwerking verloopt constructief. Omdat het een ecologisch gebouw moet worden, vraagt dat om meer expertise en extra afstemming met onderwijshuisvesting. 

Elementen leiden tot Verwondering
Basisschool De Verwondering zit nu in een tijdelijk gebouw en het volledig ecologische nieuwe gebouw komt ook in Nobelhorst, het stadsdorp van Almere. Duurzaam onderwijs staat er centraal. ‘Het mooie van dit ontwerp is dat het gebouw op zich al tot onderwijs leidt’, aldus de directie van De Verwondering. ‘Diverse elementen in het gebouw en de omgeving leiden tot verwondering. Kinderen kunnen zelfs in het gebouw van De Verwondering de natuur echt ervaren. ’Natuurlijke aspecten zien we terug in het gebouw en bij de bouw wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen. Zo zijn er onder andere ‘groene’ wanden, een bladnerfstructuur voor het dak en er wordt volledig in hout gebouwd.'

Spelenderwijs kennis maken met de natuur
Het gebouw biedt volop ruimte om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de natuur. Zo kunnen de leerlingen spelen met het regenwater dat vanaf het dak via een spuwer op het speelterrein terecht komt. Ook komt er een openluchtlokaal met een moestuin en kippen.

Het is de planning dat het gebouw eind 2020 af is.

 

 

 

Verbouwing trouwzaal stadhuis Almere

In 2020 wordt er getrouwd in de vernieuwde trouwzaal van de gemeente Almere. De werkzaamheden zijn in volle gang en worden volgens planning eind januari 2020 afgerond. 

Een trouwzaal in lichte vormen en kleuren

Het ontwerp voor de trouwzaal is van Dam & Partners Architecten. Zoals te zien is op de artist impression is er gekozen voor lichte kleuren en vormen, dit in tegenstelling tot de eerdere kleurige barok inrichting. Het nieuwe tapijt heeft een bijzonder detail, ondanks de afmeting en de bies rondom het geheel blijft het patroon van de cirkel behouden. De stoelen ogen frêle met dunne pootjes en lichte bekleding. 

Ook nieuwe inrichting bestuursingang
De bestuur-/trouwingang stond ook op de planning voor herinrichting. Deze werkzaamheden zijn naar voren gehaald en lopen gelijktijdig met de verbouwing van de trouwzaal, hierdoor blijft de overlast beperkt. In het inrichtingsplan is meer groen opgenomen en een elektrische laadpaal. 

Makelen en schakelen in Almere

Netwerk Makelpunt bij elkaar in Almere
Net zoals veel andere gemeentes een Makelpunt hebben, waar vraag en aanbod van ruimtes elkaar vinden, zo heeft ook Almere een Makelpunt. Het Vastgoedbedrijf  heeft de opdracht geen gemeentelijke ruimtes leeg te laten staan en hier een goede maatschappelijke invulling voor te vinden. Het Makelpunt Almere biedt hier hiervoor een platform aan op de website Makelpunt

Een paar keer per jaar organiseert Bouwstenen voor Sociaal dat de netwerken Makelpunten bij elkaar komen. Deze keer vond de bijeenkomt plaats in Almere. 

Een stad verlicht door planten

Wordt in de toekomst de stad verlicht door planten?
In opdracht van het Vastgoedbedrijf wordt half oktober een Plant-e opstelling aangelegd op het dakterras van het stadhuis. Dit is een opstelling van levende planten die stroom opwekken en daarmee lampjes laten branden. Hoe is dit project tot stand gekomenHet Rijksvastgoedbedrijf onderzoekt met het programma Groene Technologieën, innovatieve technologieën die bijdrage aan energiebesparing en CO2-vermindering. Plant-e is hier een voorbeeld van. Om dit verder te kunnen onderzoeken heeft het Rijksvastgoedbedrijf in 2014 opdracht gegeven om de eerste grote testopstelling van Plant-e op het Hembrugterrein in Zaanstad te realiseren. Het Hembrugterrein is inmiddels verkocht en het Rijksvastgoedbedrijf zocht daarom naar een nieuwe locatie voor de testopstelling. 

Hoe nu verder met Plant-e
Onze gemeente biedt Plant-e de kans zich verder te ontwikkelen en stelt daarvoor een stukje daktuin ter beschikking. Het Rijksvastgoedbedrijf betaalt de verhuizing van de plantenbakken naar Almere. Het Vastgoedbedrijf neemt de begeleiding en onderhoud voor haar rekening. Om de opstelling nog innovatiever te maken is er samen met het bedrijfsrestaurant onderzoek gedaan naar kruiden die geschikt zijn voor een water doordrenkte grond. Stroom voor de lampjes en flavour voor het restaurant. Helaas blijkt alleen watermunt geschikt te zijn als meerjarige plant. 

Lees hier voor meer informatie over dit onderwerp. 

Nieuwbouw Sporthal Haven

Nieuwbouw sporthal Haven

Nieuwbouw Sporthal Haven
In december 2018 is na een bouwtijd van één jaar de nieuwe sporthal in Almere Haven voltooid. De buurtbewoners hebben met elkaar het architectenontwerp uitgekozen waardoor het een bijzonder project is geworden.  

Klein stukje nostalgie
De nieuwe sporthal staat op de exacte plaats van de oude sporthal. Het gekozen ontwerp heeft een verwijzing naar het de voormalige sporthal, dat is het torentje van de noodtrap

Design, build en maintain
Het project is aanbesteed als ‘design, build en maintain’ voor 20 jaar. Dit betekent dat zowel het ontwerp, het bouwen en onderhouden voor de komende 20 jaar zijn aanbesteed.

Toekomstbestendig en energieneutraal
Het gebouw heeft geen gasaansluiting en dat is voor het stadsdeel Haven uniek. Verder heeft het gebouw een goede isolatiewaarden en wordt het verwarmt met warmtepompen. Op het dak liggen 636 zonnepanelen. De dakbedekking bestaat uit sedum dat weer goed is voor de waterhuishouding en biodiversiteit. Het is een sporthal gemaakt voor de toekomst!

Ook benieuwd hoe het bouwproces is gegaan, bekijk dan dit filmpje.

Wat vindt u van onze website?