Archief

Hoogste punt ecologische school De Verwondering

Met een feestelijke bijeenkomst is op donderdag 18 juni jl. is het hoogste punt van de eerste ecologische school in Almere gevierd. Naast Meindert Eijgenstein van schoolbestuur Prisma waren de medewerkers van team Vastgoed aanwezig. Uiteraard is hierbij rekening gehouden met alle coronamaatregelen.

Tijdens zijn toespraak bedankte Meindert alle mensen die op de bouwplaats werken of op een andere manier betrokken zijn bij dit project voor al hun inzet. Hij sprak ook de wens uit dat de school 18 februari 2021 in gebruik kan worden genomen. Dat valt namelijk precies op de dag dat hij met pensioen gaat. 

Inkoopcontract levering groene stroom en gas

Op donderdag 17 februari 2020 hebben Arjan ten Elshof, directeur van HVC Energie en Henk Hoogland, afdelingsmanager Stadsbedrijf beide het inkoopcontract voor levering groene stroom en gas getekend.

1.500 Groen aansluitingen

Al vanaf 1 januari 2020 krijgen 1.500 aansluitingen groene stroom geleverd die is opgewekt door Nederlandse windmolens. Denk aan: openbare verlichting, verkeersregelinstallaties, rioolgemalen en het gemeentelijk vastgoed. De afdelingen Stadsruimte en het Stadsbedrijf zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest met energiebesparing. Het doel is om zo min mogelijk energie te verbruiken en in te kopen.

Daling in energieverbruik

De openbare verlichting en verkeersregelinstallaties zijn grotendeels al voorzien van ledverlichting, waardoor het inkoopvolume voor deze onderdelen bijna 20% lager ligt dan vijf jaar geleden. Het stroomverbruik van de parkeergarages en stadhuis is de afgelopen vijf jaar gedaald met 50% en respectievelijk 20%.

Almere aandeelhoudende gemeente

De Gemeente Almere is een van de aandeelhoudende gemeenten van HVC Energie via een inbestedingsconstructie (quasi inbesteden).

Samen verder verduurzamen

HVC Energie heeft de afgelopen jaren het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed ondersteund en is ontwikkelaar van het zonnepark Zuyderzon in Almere. Dat maakt hen een uitstekende partij in het verdere verduurzamen van de energievoorziening in de stad.

Eerste ecologische schoolgebouw van Nederland in Almere

Stichting Prisma Almere bouwt samen met de gemeente Almere het eerste ecologische schoolgebouw voor basisschoolleerlingen in Nederland. Het gebouw is ontworpen door ORGA Architect. De bouw is van start gegaan, waarbij de leerlingen samen met Maaike Veeningen, wethouder Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, de eerste paal feestelijk hebben geslagen. In opdracht van het schoolbestuur

Constructieve samenwerking

Team Vastgoed heeft de rol van bouwheer op zich genomen. Deze samenwerking verloopt constructief. Omdat het een ecologisch gebouw moet worden, vraagt dat om meer expertise en extra afstemming met onderwijshuisvesting. 

Elementen leiden tot Verwondering

Basisschool De Verwondering zit nu in een tijdelijk gebouw en het volledig ecologische nieuwe gebouw komt ook in Nobelhorst, het stadsdorp van Almere. Duurzaam onderwijs staat er centraal. ‘Het mooie van dit ontwerp is dat het gebouw op zich al tot onderwijs leidt’, aldus de directie van De Verwondering. ‘Diverse elementen in het gebouw en de omgeving leiden tot verwondering. Kinderen kunnen zelfs in het gebouw van De Verwondering de natuur echt ervaren. ’Natuurlijke aspecten zien we terug in het gebouw en bij de bouw wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen. Zo zijn er onder andere ‘groene’ wanden, een bladnerfstructuur voor het dak en er wordt volledig in hout gebouwd.'

Spelenderwijs kennis maken met de natuur

Het gebouw biedt volop ruimte om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de natuur. Zo kunnen de leerlingen spelen met het regenwater dat vanaf het dak via een spuwer op het speelterrein terecht komt. Ook komt er een openluchtlokaal met een moestuin en kippen.

Het is de planning dat het gebouw eind 2020 af is. 

Vernieuwde trouwzaal stadhuis Almere

Na maanden van verbouwen is op 3 februari 2020 de vernieuwde trouwzaal in gebruik genomen. Van Dam & Partners Architecten hebben het ontwerp voor de nieuwe inrichting gemaakt. In dit ontwerp is gekozen voor lichte zonnige kleuren en vormen. Het nieuwe tapijt heeft een bijzonder detail, ondanks de afmeting en de bies rondom het geheel, blijft het patroon van de cirkel behouden. Dit unieke tapijt is speciaal in Engeland gemaakt. 

Nieuwe inrichting bestuur- en trouwingang

Gelijk met de verbouwing van de trouwzaal is ook de bestuur- en trouwingang opnieuw ingericht. Er is meer groen gekomen waardoor de ingang vriendelijker oogt en de speciale parkeerplaatsen zijn voorzien van een elektrische laadpaal. 

Een stad verlicht door planten

In opdracht van het Vastgoedbedrijf is half oktober 2019 een Plant-e opstelling aangelegd op het dakterras van het stadhuis. Dit is een opstelling van levende planten die stroom opwekken en daarmee lampjes laten branden. Het Rijksvastgoedbedrijf onderzoekt met het programma Groene Technologieën, innovatieve technologieën die bijdragen aan energiebesparing en CO2-vermindering. Plant-e is hier een voorbeeld van. Om dit verder te kunnen onderzoeken heeft het Rijksvastgoedbedrijf in 2014 opdracht gegeven om de eerste grote testopstelling van Plant-e op het Hembrugterrein in Zaanstad te realiseren. Het Hembrugterrein is inmiddels verkocht en het Rijksvastgoedbedrijf zocht daarom naar een nieuwe locatie voor de testopstelling. 

Hoe nu verder met Plant-e

Onze gemeente biedt Plant-e de kans zich verder te ontwikkelen en stelt daarvoor een stukje daktuin ter beschikking. Het Rijksvastgoedbedrijf betaalt de verhuizing van de plantenbakken naar Almere. Het Vastgoedbedrijf neemt de begeleiding en onderhoud voor haar rekening. Om de opstelling nog innovatiever te maken is er samen met het bedrijfsrestaurant onderzoek gedaan naar kruiden die geschikt zijn voor een water doordrenkte grond. Stroom voor de lampjes en flavour voor het restaurant. Helaas blijkt alleen watermunt geschikt te zijn als meerjarige plant. 

Meer informatie over dit onderwerp staat op de website van Plant-e.

Voormalig politiebureau wordt monument

Eind vorig jaar heeft het team Vastgoed namens de gemeente Almere het oude politiebureau in Almere Haven aangekocht, ook wel bekend als Bivak I. 

Het eerste gerealiseerd ontwerp van Rem Koolhaas in Almere

Het voormalig politiebureau is een ontwerp van de bekende architect Rem Koolhaas die hij in het eerste decennium van zijn carrière heeft ontworpen. Ook is het zijn eerste gerealiseerde ontwerp in Almere en is daarmee één van de bijzondere gebouwen van onze stad. Het gebouw stamt uit 1985. Tegenwoordig is er veel interesse en waardering voor de architectuur uit die periode. Dat men eerder die stijl niet zo wist te waarderen blijkt uit het feit dat veel gebouwen uit die periode zijn gesloopt.

Gebouw van strategische waarde

Het pand ligt in het centrumgebied van Haven en valt daarmee onder één van de acht opdrachten van het coalitieakkoord stadsvernieuwing Almere Haven. Een gebiedsvisie voor dit gebied wordt nu geschreven. 

Geen leegstand tot plannen bekend zijn

Totdat deze plannen rond zijn, wordt het pand in leegstandsbeheer in gebruik gegeven aan diverse kunstenaars, een werkatelier voor stedelijke vernieuwingsopgave in Haven en een Creatieve Artslab voor jonge, talentvolle creatievelingen die daar een beeldende- en podiumkunst kunnen maken. Doordat het pand in gebruik blijft, behoudt het hiermee een positieve invloed op de omgeving.

Stadhuis adopteert bijenvolk

Eind februari 2019 is in opdracht van het Vastgoedbedrijf een tweede bijenkast geplaatst door imker
Jessica Louden. Duurzaamheid in de stad is door team Vastgoedbedrijf opgenomen in de kadernota. Zoals ook het vergroenen van het stadhuis dat nu langzaam vorm begint aan te nemen met de inmiddels drie gerealiseerde daktuinen en groene parkeerplaats. De diverse beplanting helpen mee aan het vergroten van biodiversiteit in het hart van de stad.  

Wereld-bijendag 20 mei 2019

Almere organiseert op wereld bijen-dag allerlei activiteiten voor jong en oud, zie hiervoor de agenda. Vanuit de gemeente zijn er zoveel initiatieven op het gebied van bijen dat het bijna niet kan uitblijven dat Almere dit jaar wordt uitgeroepen tot bij vriendelijke gemeente. Mogelijk wordt dit op 20 mei bekend gemaakt, we wachten met spanning af.  Voor meer groen informatie neem dan een kijkje op de site van de Floriade.

Nieuwbouw Sporthal Haven

Nieuwbouw Sporthal Haven
In december 2018 is na een bouwtijd van één jaar de nieuwe sporthal in Almere Haven voltooid. De buurtbewoners hebben met elkaar het architectenontwerp uitgekozen waardoor het een bijzonder project is geworden.  

Klein stukje nostalgie
De nieuwe sporthal staat op de exacte plaats van de oude sporthal. Het gekozen ontwerp heeft een verwijzing naar het de voormalige sporthal, dat is het torentje van de noodtrap

Design, build en maintain
Het project is aanbesteed als ‘design, build en maintain’ voor 20 jaar. Dit betekent dat zowel het ontwerp, het bouwen en onderhouden voor de komende 20 jaar zijn aanbesteed.

Toekomstbestendig en energieneutraal
Het gebouw heeft geen gasaansluiting en dat is voor het stadsdeel Haven uniek. Verder heeft het gebouw een goede isolatiewaarden en wordt het verwarmt met warmtepompen. Op het dak liggen 636 zonnepanelen. De dakbedekking bestaat uit sedum dat weer goed is voor de waterhuishouding en biodiversiteit. Het is een sporthal gemaakt voor de toekomst!

Ook benieuwd hoe het bouwproces is gegaan, bekijk dan dit filmpje.

Sloop zwembad en sporthal Almere Haven

Eind oktober starten de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van het zwembad en de sporthal in het Stadswerfpark in Almere Haven. Na de sloop zal op de plek van de huidige sporthal een nieuwe sporthal worden gebouwd.

In de te slopen panden wonen vleermuizen. In de aanloop naar het slooptraject zijn daarom door de gemeente - in samenspraak met een ecoloog - diverse alternatieve huisvestingsmogelijkheden voor vleermuizen geplaatst. Vanaf 18 oktober worden vooruitlopend op de rest van de sloop een aantal houten geveldelen van het pand verwijderd om ervoor te zorgen dat nog aanwezige vleermuizen uit het gebouw trekken en ergens anders huisvesting zoeken.

De week daarna starten de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop: het plaatsen van hekken, het inrichten van de bouwplaats en de asbestsanering. De asbestsanering levert geen gezondheidsrisico’s voor omwonenden en de omgeving op. Speeltuin Speelhaven, de Playground en de rest van het park blijven dan ook toegankelijk tijdens de sanering en de daarop volgende sloop, die naar verwachting 4 tot 6 maanden duurt.

Bereikbaarheid

De parkeerplaats van het zwembad en de sporthal zal tot na de sloop afgesloten zijn. Het fietspad tussen het zwembad en de sporthal en het fietspad direct achter de sporthal worden deels afgesloten. Er komt een omleidingsroute. De overige toegangswegen en paden in het park blijven toegankelijk.

Beoordeling ontwerpen nieuwe sporthal

Na de sloop kan begonnen worden met de bouw van de nieuwe sporthal. De nieuwe sporthal wordt aanbesteed in een design en build contract. Dat wil zeggen dat partijen die inschrijven een voorstel aanleveren voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe sporthal.

Momenteel loopt dit aanbestedingstraject nog. Als de inschrijvingen binnen zijn, worden deze beoordeeld. Alle huishoudens in Almere Haven en gebruikers van sporthal Haven (sportverenigingen en scholen) kunnen straks meedoen in de beoordeling van de verschillende ontwerpen. Zij ontvangen hiervoor in januari 2017 een brief.

Olympiakwartier: ‘slim’ nieuw indoor sportcomplex

Olympiakwartier is de naam van het nieuwe indoor sportcomplex in Almere. Het bestaat uit een vernieuwend zwembad, een breedtesporthal en een tussenliggende etage met een vechtsportruimte en ruimtes met ondersteunende functies voor de sporthal. Door het gebruik van duurzame, kostenbesparende en flexibiliteit verhogende technieken en materialen kunnen Almeerders hier voordelig sporten. De combinatie met de naastgelegen Topsporthal heeft geresulteerd in een prachtig indoorsportcentrum voor Almeerders en Almeerse sportverenigingen.

Functioneel zonder poespas
Het onder architectuur gebouwde Olympiakwartier is een gestapelde versie van het 2521-concept van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB), waarbij rekening is gehouden met de wensen van de sportverenigingen die zich in het complex zullen huisvesten. 2521 staat voor de afmeting van het bad, 25 meter lang en 21 meter breed. Het concept is gebaseerd op "gewoon zwemmen" waarbij het functionele zwemmen voorop staat en niet zo zeer de recreatie.
Dit maakt het bad geschikt voor zwem-, triathlon- en duikverengingen en de reddingsbrigade. Er is ook ruimte voor recreatief zwemmen en zwemmen voor specifieke doelgroepen (zoals ouderen), maar in het bad zijn geen faciliteiten als bubbelbaden, sauna’s, springplanken of glijbanen aangebracht.
Het zwembad vervangt het zwembad in Almere Haven, waarvan de benodigde renovatie te duur uit zou vallen. Het zwembad in Haven wordt na opening van het Olympiakwartier gesloopt.

Flexibel
Eén van de kenmerken van het 2521-concept is het uit metalen panelen opgebouwde bassin dat op de grond staat. Dit heeft verschillende voordelen. De ruimte waar het bad staat kan redelijk eenvoudig een geheel andere bestemming krijgen door het uit panelen bestaande bad te demonteren. Dit zorgt voor een flexibel gebouw dat mee kan veranderen als de behoeften van onze stad in de toekomst veranderen. Een direct voordeel van het op de grond geplaatste bassin is dat het tijd en geld scheelt doordat het de bouwtijd en complexiteit van de bouw drastisch terugbrengt.
Ook over de breedtesporthal op de bovenste etage is goed nagedacht. Door een flexibel wandsysteem is de hal op te delen in verschillende sportruimtes, waardoor meerdere sporten tegelijk kunnen worden beoefend. De hal kan gebruikt worden door het voortgezet onderwijs en sportverenigingen.

Duurzaam met energie
Dankzij het gebruik van moderne technieken en materialen verbruikt het gebouw 30 procent minder energie en zijn zowel de bouw- als onderhoudskosten laag. In een later stadium komen er –net als bij alle andere gemeentegebouwen - zonnepanelen op het dak om het energieverbruik van het sportcomplex nog verder te verlagen.
Het water in het zwembad heeft een ‘groen tintje’. De temperatuur van het water wordt namelijk verkregen uit restwarmte door aansluiting op het lokale stadswarmtenetwerk van NUON. Daardoor is de verwarming van het water CO2 vriendelijk.

Voordelig indoor sporten
Het gebruik van duurzame, kostenbesparende en flexibiliteit verhogende technieken en materialen heeft gezorgd voor lage bouw- onderhouds- en exploitatiekostenkosten. Dat is niet alleen goed voor het milieu en de financiën van de gemeente. Het zorgt er ook voor dat Almeerders voordelig kunnen sporten in het Olympiakwartier!

Naar boven

Sterrenschool De Ruimte succesvol van start in Almere Poort

Het nieuwe gebouw van Sterrenschool De ruimte is feestelijk geopend op 17 april in Almere Poort. Na de feestelijke opening overhandigde wethouder René Peeters de nieuwe brochure van de Sterrenschool aan Fred Molenberg, directeur van De Ruimte. Sterrenschool De Ruimte bevindt zich nu in een passend gebouw met een vernieuwend concept, dat is ook de titel van de brochure zoals deze door het Vastgoedbedrijf van de gemeente Almere is geïnitieerd en daarna verder uitgewerkt met de afdeling Onderwijs van de Dienst Sociaal Domein en stichting Prisma Almere.

Annemarie van der Zee van het Vastgoedbedrijf: "Het pand is zo duurzaam geworden en het concept zo uniek, dat we dat graag in woord en beeld wilden vangen". In de brochure staan we stil bij de ontstaansgeschiedenis van Sterrenschool De Ruimte. Initiatiefnemers, uitvoerders en gebruikers lichten de bijzondere aspecten toe en steken hierbij hun passie voor de stad, duurzaam bouwen en onderwijs niet onder stoelen of banken.

Duurzaam
De gemeente Almere en Prisma hebben extra geïnvesteerd in duurzaamheid. Zo wordt er zuinig met energie omgegaan door bijvoorbeeld de ventilatie in het gebouw zich aan te laten passen aan de behoefte, aan het aantal mensen dat aanwezig. En de verlichting wordt in de meeste ruimtes aangeschakeld door bewegingsmelders. Waar daglicht is, is de verlichting gedempt. De buitengevel en het dak zijn extra geïsoleerd, zodat warmteverlies beperkt blijft. Alle buitenramen zijn voorzien van HR++ glas, dat zeer hoge isolatiewaarde heeft. De grootste eyecatcher die duurzaamheid zichtbaar maakt, is de smartflower op het dak. Een bloem van zonnepanelen, die zichzelf uitklapt en meedraait met de zon. De smartflower wekt voldoende energie op om het licht in zestien lokalen het hele jaar te laten branden.

Homeruskwartier
Sterrenschool de Ruimte bevindt zich in het Homeruskwartier en is gevestigd aan het Nimfenplein 1 in Almere Poort, tegenover de overdekte Homerusmarkt aan het Homeruspark.
Lees meer over de Sterrenschool De Ruimte in de brochure van het Vastgoedbedrijf.

Boswachtershuis van eigen bodem

In een onlangs ontgonnen bosperceel staat een bijzonder boswachtershuis. Een warm en licht houten huis met een eigen klimbos in de achtertuin. Hier spelen straks onze ‘kleine aapjes’, net als de echte apen bij overbuur Stichting AAP op De Kemphaan.

Binnenlandse bomen
Heel veel van het materiaal komt uit Nederland, is hier gegroeid; inlandse eiken, douglassparren, lariksen. Naast de spanten en de binten van het Boswachtershuis zijn ook de kozijnen en de vloeren van hout. Het hout is met azijnzuur bewerkt, waardoor het niet meer werkt en de verf er langer mooi op blijft zitten. Dat scheelt weer onderhoud.

Bakken en braden
Ook aan het energiegebruik is gedacht. Het Boswachtershuis heeft goed geïsoleerde gevels en een warmtepomp. Een 150 meter lange ringleiding zorgt voor een constante aardwarmte van 10 graden Celsius; ’s zomers is het koel en ’s winters warm. Voor meer warmte is er vloerverwarming aangelegd en zonnepanelen zorgen voor elektriciteit.

Kunstwerken in Almere

Door heel Almere staan er kunstwerken. Het onderhoud en schoonmaken van deze kunstwerken wordt  in opdracht van het Vastgoedbedrijf uitgevoerd door De Kunstwacht. Meer weten over de kunstwerken? De Kunstwacht heeft alle kunstwerken in Almere in beeld gebracht.

Het Vastgoedbedrijf experimenteert met 'groene' daktuin

Het Vastgoedbedrijf realiseert op het terras van de tweede verdieping van de B- vleugel een ‘groene’ daktuin. Hier groeien diverse soorten planten die bijdragen aan een CO2 neutrale stad. Ook zijn er zeven zonnecollectoren geplaatst. Een meter geeft aan hoeveel energie er wordt opgewekt. Het terras is met name bedoeld om de mogelijkheden van Growing Green te tonen. Goed en leuk om te laten zien wat er mogelijk is en wat er gebeurt op een groen dak. Bij wijze van experiment.

Dak sporthal Fanny Blankers Koen, voorzien van zonnepanelen

De zonnepanelen gaan op jaarbasis 15.000 kilo (15 ton) CO2 besparen in vergelijking met 'gewone' energieverbruik. Bovendien wekken de panelen 40.000 kWh groene stroom op. Dit is net zoveel als het gemiddeld jaarlijks stroomverbruik van twaalf Nederlandse huishoudens. De sporthal verbruikt een deel van de stroom zelf, de rest wordt teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Het dak van de sporthal is ideaal, omdat er een mooi groot dakoppervlak beschikbaar is met ideale ligging ten opzichte van de zon.

Vastgoedbedrijf Best Workplace 2018

Amsterdam dinsdag 27 maart 2018 - Op het feestelijke event van Great Place to Work werd bekend gemaakt dat het Vastgoedbedrijf voor de tweede keer op de lijst van de Best Workplaces staat. (De eerste keer was in  2017.) Het Vastgoedbedrijf staat op de 13e plaats van de Best Workplaces 2018.

De lijst is samengesteld op basis van empirisch onderzoek van Great Place to Work® Nederland. Jaarlijks worden de hoogst scorende organisaties onderscheiden als Best Workplaces van Nederland.

Hoe word je een Best Workplace?
Great Place to Work® Nederland onderzoekt de mate van vertrouwen, trots en plezier binnen organisaties. Op basis van de antwoorden van medewerkers op een vragenlijst van 58 stellingen en de evaluatie van het werkgeversbeleid wordt de lijst van Best Workplaces van Nederland bepaald. Alleen organisaties die op beide onderdelen de minimum score behalen mogen een jaar lang de Best Workplace titel voeren.

Meer informatie over Great Place to Work is te vinden op de volgende sites:
www.greatplacetowork.nl voor informatie over het onderzoek en www.bestworkplaces.nl voor alle organisaties op de lijst.