Bomen

Als je Almere zegt, zeg je water, bomen en ruimte. Vooral bomen spelen in Almere voor de Almeerders en de Almeerse flora en fauna een belangrijke rol. Hieronder willen we meer vertellen over bomen in Almere.  

Inspectie van bomen

Almere telt meer dan 100.000 laan- en straatbomen. Almere groeit, dus komen er nieuwe bomen bij. Om de omgeving waar bomen staan veilig te houden, inspecteren we bomen regelmatig en als dat nodig is, nemen we (snoei)maatregelen.

We laten de bomen elke vier jaar controleren door een onafhankelijk adviesbureau. Het bureau registreert dan boomsoort, stamdi­ameter en boomhoogte. Daarbij controleren ze de boom op zichtbare gebreken voor de veiligheid, bijvoorbeeld dode takken, holten en/of rottingen. En of de boom gesnoeid moet worden. Daarna snoeien we de bomen; bomen die acuut gevaar opleveren, halen we soms weg.

Snoeien

Waar de boom staat, bepaalt of deze gesnoeid moet worden. Een voorbeeld: een boom langs een dreef snoeien we zo dat verkeer geen last heeft van laaghangende takken. Door begelei­dende snoei krijgt de boom zijn uiteindelijke vorm. Soms is het nodig om grotere takken helemaal weg te halen voor de eindvorm. Goed groeiende bomen herstellen binnen enkele jaren van zo’n ingreep. En natuurlijk een boom die midden op een grasveld in een park staat, mag met zijn takken tot op de grond reiken.

Met de inspecties van de bomen en snoeiwerk houden we Almere veilig. We werken zo aan gezonde bomen en versterken het groene karakter van Almere.

Onderhoud aan bomen

In de winterperiode vindt ook het reguliere onderhoud aan bomen plaats. We onderhouden de bomen om tot een veilig, sterk en gezond bomenbestand te komen. Op almere.nl/groen  kunt u meer lezen en zien of er werkzaamheden in uw buurt zijn.

Bomenkader

In het Bomenkader staan uitgangspunten voor de gemeente om afwegingen te maken tussen wensen van bewoners en behoud van bomen. Want vaak moet de gemeente kiezen tussen een boom verwijderen of laten staan. Met het Bomenkader wil de gemeente inwoners bovendien nog beter betrekken bij dit soort beslissingen, en ook duidelijk zijn in welke situaties de groene stad voorrang krijgt boven persoonlijke wensen.