Direct naar paginainhoud

Japanse Duizendknoop

De Japanse Duizendknoop zien we regelmatig in Almere. Het is een plant die niet in Nederland hoort, maar hier door mensen is gekomen. Vroeger, toen men nog niet wist dat plant schadelijk was, werd hij verkocht als sierplant door tuinwinkels. De plant verspreidt zich snel, maakt veel kapot en heeft geen natuurlijke vijanden. De Japanse Duizendknoop groeit ook op meerdere plekken in Almere. Op deze pagina lees je over de plant en hoe we hem kunnen uitroeien.

Wat de Japanse Duizendknoop kapot maakt

De Japanse Duizendknoop maak veel kapot. De wortels groeien snel in holle ruimtes, kieren en scheuren. De plant groeit zelf door de fundering van je woning, schuur of terras heen. De wortels zijn zo sterk dat ze asfalt en riolering kapot kunnen maken. Dit kan dus voor veel schade zorgen.

Ook andere planten zijn niet veilig voor de Japanse Duizendknoop. Deze plant groeit namelijk zo snel, dat andere planten niet in de buurt kunnen leven. De Japanse Duizendknoop neemt veel ruimte in en zorgt ervoor dat andere planten niet aan hun zonlicht komen. De plant is invasief, wat betekent dat de plant zich snel verspreidt. Uit een klein stukje stengel groeit zo weer een nieuwe plant. Daarom is het belangrijk om, bij het verwijderen van de plant, elk stukje te pakken te krijgen en, afgesloten, bij het restafval te gooien.

Hoe herken je de Japanse Duizendknoop?

Op de onderstaande foto’s is de Japanse Duizendknoop in verschillende levensfases te zien. Om iets aan de plant te kunnen doen, is het goed om te weten hoe je de plant kan herkennen.

Naast de Japanse Duizendknoop zijn ook de Boheemse en de Sachalinse Duizendknoop. Deze planten vallen ook onder invasieve exoten en hebben sterke overeenkomsten met de Japanse Duizendknoop en zijn net zo schadelijk. Voor deze soorten gelden dezelfde bestrijdingstips. Ook deze soort mag je melden bij de gemeente.

Hoe bestrijd je de Japanse Duizendknoop?

Heb je zelf de Japanse Duizendknoop in de tuin? Dan is het belangrijk dat je de plant gaat bestrijden. Dit lukt meestal niet in één keer en moet je meestal een paar keer doen.

  1. Haal de plant, inclusief wortels, weg. Zorg dat je voorzichtig te werk gaat en geen plantenresten verliest of achterlaat. Doe je dit wel, dan verspreidt de plant zich verder.
  2. Stop de plant in een afvalzak, sluit deze af en doe de zak bij het restafval (niet bij gft of een bladkorf!). Bij grote hoeveelheden kun je contact op te nemen met de gemeente.
  3. Controleer je tuin regelmatig op kleine kiemplantjes (zie foto). Door het goed bij te houden voorkom je dat de plant terugkomt en put je de plant uiteindelijk uit.
  4. Zaai of plant een andere (inheemse) plant op die plek. Door een andere plant met veel blad te planten of zaaien zorg je voor concurrentie voor de Japanse Duizendknoop.
  5. Breng eventueel je buren op de hoogte. Zo kunnen zij extra opletten in hun tuin en ook ingrijpen voordat de plant schade aanbrengt aan hun woning, schuur of riolering.

Ben je zelf niet de eigenaar van de woning? Breng dat (ook) de eigenaar van de woning, zoals de woningbouwvereniging, op de hoogte.

Japanse Duizendknoop in de openbare ruimte melden

Natuurlijk horen wij het ook graag als er Japanse Duizendknoop in de openbare ruimte wordt gesignaleerd. Doe dan een melding openbare ruimte. Je kunt ook de waarneming invullen bij waarneming.nl. De gemeente ontvangt dan een alert-melding.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening