Direct naar paginainhoud

Boomtuintje

Boomtuintjes in Almere

Je wilt een boomtuintje maken. Meld dit dan aan bij de gemeente. Maak via onze website een melding openbare ruimte met als onderwerp: wens boomtuintje. De wijkregisseur van het gebied neemt daarna contact met je op. Samen bespreken jullie de voorwaarden van het onderhouden van een boomtuintje. Je krijgt dan ook het gele ‘niet schoffelen’-bordje dat je in het boomtuintje kan zetten. 

Voorwaarden boomtuintje

  • Het aanleggen en onderhouden van een boomtuintje doe je op eigen risico.
  • Het boomtuintje wordt door jou voorzien van een borderrand gemaakt van natuurlijk materiaal. Bijvoorbeeld met houten latjes met een maximale hoogte van 20 centimeter. Je kunt voor de borderrand wijkbudget aanvragen of bekostigt de borderrand zelf. Of je kunt bij Groene Buur een borderrand aanvragen
  • Het ‘niet schoffelen’-bordje zet je zichtbaar in het boomtuintje. 
  • De beplanting bestaat uit eenjarige of vaste planten die passen bij de hoeveelheid zonlicht in het boomtuintje (schaduw / halfschaduw / zon). NB: geen uitheemse (exotische) beplanting.
  • Het boomtuintje moet er verzorgd uitzien. Er hangen geen takken en/of bladeren over de stoep of de weg. 
  • Als het boomtuintje er niet verzorgd uitziet, spreekt de wijkregisseur (of toezichthouder groen) jou hierop aan. Als het onderhoud van het boomtuintje na twee keer aanspreken niet is verbeterd, verzoeken wij je om het boomtuintje leeg te halen. Als dit niet gebeurt, halen wij het boomtuintje weg. 
  • Wil of kun je het boomtuintje niet meer onderhouden? Geef dit dan door aan de wijkregisseur en haal het boomtuintje leeg.  

Wat doe jij als bewoner? 

Je beplant en verzorgt het boomtuintje. Je zorgt zelf voor grond, zorgt voor plantjes en maakt een borderrand. 
Tip: je kan bijvoorbeeld ook planten ruilen bij diverse plantenbiebs of vraag aan Groene Buur

Wat doet de gemeente? 

Wij zorgen voor het ‘niet schoffelen’-bordje. Het boomtuintje wordt in het onderhoudsplan opgenomen, waarin wordt aangegeven dat het boomtuinje niet meer door de gemeente wordt onderhouden. Zo krijgen de groenaannemers ook de informatie dat zij dit boomtuintje niet moeten onderhouden.  

Links

Illustratie Almere skyline
Jouw mening