Natuuroevers

Verbeteren waterkwaliteit Weerwater

Vanaf maandag 1 november 2021 gaan we aan de slag met het verbeteren van de waterkwaliteit van het Weerwater. De gemeente Almere, Provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland werken samen aan het ontwikkelen van een betere leefomgeving voor dieren en planten. Dat is goed voor de natuur en ziet er mooi uit voor Almeerders.

Helder water door meer natuur

Op dit moment lopen veel oevers in het Weerwater steil af. Ze hebben weinig ruimte voor dieren en planten. Een betere leefomgeving ontwikkelen we door de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Deze oevers lopen flauw af en hebben daardoor veel ruimte waar planten kunnen groeien. Doordat de planten op de oever voedingsstoffen uit het water halen, wordt het water in de toekomst ook helderder. De planten geven veel leefruimte voor verschillende vissen. Deze horen in natuurlijk water en dragen ook bij aan de waterkwaliteit.

Hoe het proces er uit ziet

Naast het Sturmeypad geven we het water wat meer ruimte. We graven hier grond weg en laten flauwe oevers liggen. Het zand en steen dat we weghalen gaat met de boot naar het Lumierepark in het noordoosten van het Weerwater (zie afbeelding). Hier gebruiken we het materiaal om aan de zuidkant van het Lumierepark (t.h.v. het Tuschinskypad) een pier te maken en natuurvriendelijke oevers aan te leggen. Aan de binnenzijde van het Lumierepark (Tuschinskypad tot Diafragmapad) worden de natuurvriendelijke oevers doorgetrokken. Op de achterzijde vindt u een plattegrond waar wij aan het werk gaan en welke route onze boten nemen.

Tijdens de werkzaamheden doen we ons best zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken. Dit doen we onder andere door de materialen over het water vanaf de oever aan de Sturmeypad per boot te vervoeren naar het Lumierepark. Rond het Tuschinskypad worden werkzaamheden vanaf het land uitgevoerd, voor de veiligheid zullen wij hier de werkzaamheden herkenbaar afzetten door middel van bebording en maatregelen.

Planning

De werkzaamheden starten op maandag 1 november 2021 en duren ongeveer 10 weken.

Vragen

Heb je vragen, stel ze gerust via het contactformulier. Of bel 14 036.