Skip to content

Werk aan het fietspad

Afgeronde werkzaamheden

  • Clauspad
  • Groot onderhoud Fongerspad en Köllingpad in Almere Haven
  • Herstel Gerard Monninkpad

Almere is een echte fietsstad, er is maar liefst 500 kilometer aan fietsroutes waarvan 440 km bestaat uit geheel vrij liggende fietspaden. Voor een groot gedeelte is deze geasfalteerd en ligt vrij van autowegen en busbanen. Op het hoofdfietsnetwerk hebben fietsers voorrang en alle kruisingen op deze hoofdwegen zijn ongelijkvloers. Er zijn er honderden bruggen en tunnels die Almere nóg fietsvriendelijker maken. Hierdoor is Almere de veiligste fietsstad van Nederland.

De groei van Almere gaat de komende jaren door. Ook het fietsgebruik zal daardoor toenemen. Daarom investeert de gemeente de komende jaren in de verbetering van de hoofdfietspaden, zodat inwoners nog makkelijker kunnen kiezen voor de fiets.  

Fietsers in Almere

Fietspaden Ibispad en Kolthoornpad weer open

kolthoornpad

Vanaf eind februari en begin maart kunnen fietsers in Almere weer gebruik maken van de onderdoorgangen van de A6 bij het Kolthoornpad en het Ibispad.

Openstelling fietspade

  • Op vrijdag 22 februari om 16.00 uur is het fietspad Ibispad onder de A6 door weer open;
  • Op vrijdag 1 maart om 17.00 uur is het fietspad Kolthoornpad onder de A6 door weer open.

Voor de verbreding van de A6 Almere Havendreef – Buiten-Oost is het noodzakelijk dat Rijkswaterstaat ook de fietsonderdoorgangen langs dit deel van de snelweg verbreedt. Bij de aanleg van de nieuwe onderdoorgangen is sociale veiligheid een belangrijk uitgangspunt geweest. Zo zijn ze overzichtelijker en breder gemaakt en in bewoond gebied zijn alle onderdoorgangen verlicht. 

foto: een visualisatie van de nieuwe onderdoorgang van het Kolthoornpad.

Werkzaamheden Spoorbaanpad

De gemeente Almere gaat het Spoorbaanpad verbreden en verbeteren. Het Spoorbaanpad is 5 kilometer lang. De werkzaamheden duren van eind september tot en met eind december. Tijdens de werkzaamheden moet u een stukje omfietsen. De omleidingen geven we aan met de bekende gele borden. Drukke kruisingen blijven tijdens de werkzaamheden zo lang mogelijk open.

We pakken het deel tussen de Hollandsedreef en station Parkwijk aan. We verbreden daar het fietspad naar vier meter en het krijgt rood asfalt. Naast het fietspad komt een strook van anderhalve meter zwart asfalt voor voetgangers.

Het Spoorbaanpad is de belangrijkste fietsverbinding door Almere. Het is de drukste fietsroute. Veel fietsers vinden het fietspad nu te smal, onveilig en oncomfortabel. Bovendien rijden er tegenwoordig steeds meer snelle E-bikes en bakfietsen die breder zijn dan een gewone fiets. Verbreding is dus noodzakelijk. 

Kaart omleidingsroutes

Andere delen Spoorbaanpad later aan de beurt

De komende jaren verbreden we de resterende delen van het Spoorbaanpad in Literatuurwijk, Almere Poort en het deel van station Parkwijk tot aan station Buiten. Ook het fietsviaduct bij station Centrum krijgt een opknapbeurt. En de fietsbruggen in het Spoorbaanpad over de Hoge en de Lage Vaart worden verbreed. Hiervoor wordt een nieuwe constructie ontworpen die aan de betonnen spoorbrug kan worden gehangen.

Verbreding A6

Voor de verbreding van de A6 is het noodzakelijk om bestaande fietsroutes aan te passen. Dit gebeurt in verschillende fasen. Meer informatie hierover vind je op de site van Rijkswaterstaat.

Wat vindt u van onze website?