Regels voor ons groen
De gemeente ontwerpt en onderhoudt het eigen groen in Almere. Hoe we dit doen hangt af van het beleid dat we volgen. Zoals hoe vaak we maaien, hoe we omgaan met meldingen over overlast en welke planten we kiezen. In het beleid staan de regels waar we ons als gemeente aan houden. Deze regels gelden ook voor bewoners en partners die zelfbeheer in onze stad uitvoeren. Voor het groen werken we met de nieuwe regels in het Beleidskader Groen. Deze zijn op 24 oktober 2024 goedgekeurd door de raad.
Waar de nieuwe regels vandaan komen
Bij het opstellen van de regels hebben we rekening gehouden met belangrijke ontwikkelingen. Denk aan de groei van de stad, de gevolgen van klimaatverandering en de afname van veel verschillende dieren en planten: de biodiversiteit. Omdat je beleid niet alleen vóór, maar ook mét de stad maakt hebben we de mening van de stad meegenomen. Zo gaven bewoners aan dat de gemeente zich in moet zetten voor het behoud van groen.
Wat de regels zijn
De regels in het Beleidskader Groen helpen ons om te werken aan onze doelen voor het groen in Almere. Maar we mogen hiervoor niet meer geld uitgeven dan er beschikbaar is. Dit betekent dat we niet alles tegelijk kunnen doen, maar stap voor stap werken aan het halen van de doelen.
- We behouden ons groen en zetten in op de verdere vergroening van Almere.
Almere is een groene stad met veel gras, bomen en parken. Dit groen willen we in stand houden, en zelfs meer groen toevoegen. Groen is namelijk goed voor de verschillende dieren en planten die hier leven. Het is ook goed voor ons klimaat en zorgt voor fijne plekken om te ontmoeten en te bewegen.
- De Almeerse bodem en haar voedselweb is bepalend bij de keuze voor beplanting, beheer en onderhoud.
We hebben in Almere een goede bodem voor planten. Vooral planten die goed tegen lange natte en droge periodes kunnen, groeien hier goed. Daarnaast zitten er in onze bodem veel schimmels, bacteriën en wormen die belangrijk zijn voor de groei van planten en het opslaan van CO2 in de bodem.
- Het beheerniveau en -budget sluit aan bij de functie en gebruik van een gebied.
We hebben in onze stad verschillende soorten gebieden. Zo zijn er gebieden waar gewoond wordt of waar alleen gewerkt wordt, zoals bedrijventerreinen. Het beheerniveau, dus hoe vaak we langskomen om te maaien en snoeien, sluit aan bij hoe een gebied gebruikt wordt. Het kost te veel geld om alle gebieden op het hoogste niveau te beheren.
- We kiezen verschillende soorten en zoveel mogelijk inheemse beplanting per wijk bij vervanging of (her)inrichting.
Verschillende planten in een wijk zorgen ervoor dat er meer en een langere tijd voedsel voor dieren is. We kiezen het liefst voor planten die hier altijd al voorkomen: de inheemse planten. We gebruiken soms ook planten uit andere Europese landen, omdat die beter overleven bij lange droge of natte periodes.
- De voordelen van groen zijn groter dan de nadelen: groen mag ongemak geven. Veiligheid en toegankelijkheid behoren tot de uitzonderingen.
Groen zorgt voor een gezonde omgeving. Bijvoorbeeld een gezonde lucht om in te sporten en koelte tijdens warme dagen. Ook zorgt groen ervoor dat Almere minder last heeft van plantenziekten en plagen kan. Daarom accepteren we ongemak, zoals bladeren, pluisjes en insecten in onze omgeving.
- We gebruiken geen chemische bestrijding bij overlast van exotische planten en insecten.
Chemische stoffen gebruiken we als gemeente niet, omdat dit veel nadelen heeft. Zo komen deze stoffen in ons grondwater, zorgen ze ervoor dat insecten doodgaan en hebben ze gevolgen voor onze gezondheid. Daarnaast helpen chemische stoffen weinig bij het beheersen en bestrijden van groen dat voor problemen zorgt, bijvoorbeeld de Japanse Duizendknoop.
- Onze aankoop, beheer en onderhoud van groen zijn zo natuurlijk mogelijk.
We kiezen het liefst planten die niet met chemische stoffen zijn bespoten, want dit is slecht voor insecten en andere wilde dieren. Daarnaast willen we graag planten die van elkaar verschillen, in grootte, kleur of weerstand tegen ziektes. Ook hier kiezen we het liefst voor planten die hier altijd al voorkomen: de inheemse planten. Dit alles helpt om gezonde en sterke groene omgeving te krijgen en te houden voor de toekomst.
- We gaan voor innovatieve, duurzame en klimaatbestendige oplossingen.
We willen dat de stad goed tegen de gevolgen van klimaatverandering kan. We willen daarom zo min mogelijk groen vervangen door verhardingen als straatstenen of beton. Ook verlagen we onze CO2-uitstoot en kiezen we beplanting die geschikt is om de gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen.
- We informeren bewoners en zijn transparant over beleidskeuzes en borgen dat actieve bewoners en zelfbeheergroepen een bijdrage kunnen leveren aan een groene stad.
Afspraken en regels moeten voor iedereen begrijpelijk zijn. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen bij onze bewoners en partners. Ook zorgt het voor een goed gesprek over het groenbeheer. Daarnaast zijn we blij met alle inwoners die zich inzetten voor de groene stad: de zelfbeheerders.
Deze regels zijn een samenvatting van het Beleidskader Groen 2024. Wil je het complete beleidskader lezen? Mail dan naar infoverberg dit@almere.nl, dan sturen we je het document.