Ieder voorjaar schieten ze weer uit de grond: de reuzenberenklauwen. Als ze in bloei staan, ziet het soms wit van de bloemen. Het ziet er misschien mooi uit, maar de reuzenberenklauw vormt toch een probleem omdat de plant met grote bladeren licht wegneemt voor andere planten.
Op plekken waar veel reuzenberenklauw staat proberen we de plant te beheersen. Dit betekent dat we zorgen dat er niet meer reuzenberenklauw bij komt. Maar ook dat we weten dat we de plant niet helemaal kunnen uitroeien in en rond de gemeente. We proberen te voorkomen dat een plek zich uitbreidt en doen dat door te maaien. Dat maaien doen we het liefst voordat de reuzenberenklauw gaat bloeien en dus zijn zaden loslaat.
Het is ook goed om te weten dat niet alle planten met een wit bloemenscherm de reuzenberenklauw is. Ook de gewone berenklauw groeit in Almere, die plant hoort in de Nederlandse natuur. Ook bloeit elk jaar engelwortel, wilde peen en fluitenkruid in de stad, allemaal planten die lijken op de reuzenberenklauw. De gewone berenklauw wordt maar tot 1,5 meter hoog, de reuzenberenklauw groeit tot wel 4 meter.
Het is belangrijk om niet zelf de plant weg te halen, om te voorkomen dat je het sap van de plant aanraakt. Als je het sap aanraakt ontstaan na 24 uur jeukende, rode vlekken of blaasjes. Ook kan je grote blaren krijgen. Deze plekken kunnen er uitzien als brandwonden en genezen vaak na 1 of 2 weken.
Op plekken met veel reuzenberenklauw beheersen we deze. Op plaatsen waar weinig reuzenberenklauw staat, proberen we de plant helemaal weg te halen. Zo zorgen we ervoor dat er geen nieuwe plekken met veel reuzenberenklauw bij komen.
In de omgeving van Almere hebben we te maken met verschillende terreinbeheerders. Niet alle grond is van de gemeente, soms is bijvoorbeeld de Provincie, Rijkswaterstaat of Staatsbosbeheer de eigenaar. De terreinbeheerders hebben vaak net een andere aanpak, dat kan de bewoners in de war maken. Het kan dus zijn dat je reuzenberenklauw in bossen ziet die van Staatsbosbeheer zijn of langs een provinciale weg staan. Maar de gemeente kan hier niets aan doen, omdat deze planten van Staatsbosbeheer of de Provincie zijn.
De Provincie is verantwoordelijk voor het coördineren van een aanpak tegen de reuzenberenklauw. Dit betekent dat de Provincie Flevoland de samenwerking tussen de verschillende partijen opzet. Zo kunnen we samen de reuzenberenklauw te lijf. Dit is nodig want als 1 partij de reuzenberenklauw helemaal uitroeit op haar grond, maar een andere partij doet dat niet, dan verspreidt de reuzenberenklauw zich toch weer over de hele regio.