Direct naar paginainhoud

Achternaam kind kiezen

Je mag zelf bepalen welke achternaam jouw kind krijgt. Dit kan voor de geboorte of uiterlijk tijdens de geboorteaangifte.

Bij de geboorte van je eerste kind kun je kiezen of jouw kind de achternaam van de moeder of die van de vader of duomoeder krijgt. De informatie op deze pagina gaat over situaties volgens het Nederlands recht. Als het kind niet de Nederlandse maar een andere nationaliteit heeft, wordt de achternaam bepaald naar het namenrecht van dat land.

Om de naamskeuze voor je kinderen vast te leggen, kom je samen met je partner naar de balie van Burgerzaken in het Stadhuis. Dit kan voor de geboorte of uiterlijk tijdens de geboorteaangifte. Je kunt je partner niet machtigen, maar moet samen naar het stadhuis komen.

Dubbele achternaam

Je kunt ook voor een dubbele achternaam kiezen voor jouw kind. Voorwaarde is wel dat jouw kind de Nederlandse nationaliteit vanaf geboorte of erkenning heeft. De achternaam die je kiest voor je eerste kind geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Is de achternaam vastgelegd? Dan kun je deze niet meer veranderen via de gemeente, maar alleen via de rechter.

Zwanger in 2023, geboorte in 2024

Ben je zwanger in 2023 en wordt het kind (misschien) in 2024 geboren? En wil je het liefst een dubbele achternaam voor het kind? Dan kun je tot het einde van 2023 2 achternamen kiezen: een dubbele naam als het kind in 2024 wordt geboren en een enkele naam bij geboorte in 2023.

Bij de erkenning van het kind kun je kiezen voor de achternaam van een van de ouders of van de achternaam van beide ouders. Beide keuzes leggen we dan vast. Je maakt hiervoor een afspraak bij Burgerzaken.

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap en verwachten jullie het eerste kind in 2024? Ook dan kan je al langskomen en een dubbele achternaam voor jullie kind vastleggen.

Kind al erkend?

Heb je je ongeboren kind al erkend in 2023 en kon je toen nog niet kiezen voor een dubbele achternaam? Dan kun je bij de aangifte van geboorte in 2024 ook kiezen voor een dubbele achternaam. Beide ouders moeten dan aanwezig zijn bij de aangifte.

Alsnog dubbele achternaam voor al geboren kinderen

Van 1 januari tot en met 31 december 2024 kun je ook je eerder geboren kind(eren) alsnog een dubbele achternaam geven. Hierbij geldt:

  • Jouw kind of het oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016
  • Als je met dezelfde partner meer kinderen hebt of nog krijgt, krijgen zij automatisch ook deze dubbele achternaam

Om de dubbele achternaam voor je kinderen vast te leggen kom je samen naar de balie van Burgerzaken in het stadhuis. Dit doe je op afspraak. Maak een afspraak door het sturen van een e-mail met daarin de keuze van de dubbele achternaam en jouw persoons- en contactgegevens aan teampenn@almere.nl. Vanaf 1 januari 2025 is het niet meer mogelijk om eerder geboren kind(eren) alsnog een dubbele achternaam te geven.

Kosten

ProductKosten
Dubbele achternaam eerste kind€ 75,00
Dubbele achternaam ieder volgend kind

€ 50,00

Nieuw identiteitsbewijs voor kind aanvragen

Verander je de achternaam van het kind en heeft deze een eigen identiteitsbewijs? Dan moet je opnieuw een identiteitsbewijs aanvragen met de juiste naam. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de ouders. Je kunt nadat de naam is gewijzigd een afspraak maken om een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen. Het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart of paspoort kost geld.

Achternaam kind veranderen bij trouwen of partnerschap

Je hebt eerder een achternaam voor het kind gekozen bij de erkenning van je kind. Nu ga je trouwen of een geregistreerd partnerschap aan met de ouder van het kind. Dan kun je eenmalig een naamkeuze voor je kind doen. Je mag dan bij een dubbele achternaam voor de achternaam van 1 van de ouders kiezen, bij een enkele achternaam mag je alleen de achternaam van de andere ouder kiezen.

Ruim voor trouwen of partnerschap doorgeven

De naam kun je alleen veranderen op de dag dat je trouwt of je partnerschap registreert. Geef dit ruim voor het trouwen of de partnerschap door aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar je trouwt.

Toestemming

Voor kinderen jonger dan 16 jaar beslissen de ouders de achternaam. De naamswijziging kan alleen voor alle kinderen met dezelfde ouder samen. Kinderen ouder dan 16 jaar moeten zelf ook toestemming geven door een handtekening te zetten.

Vragen?

Voor meer informatie of uitleg van jouw persoonlijke situatie kun je een e-mail sturen naar teampenn@almere.nl. In jouw e-mail kun je je vraag stellen, de voorkeur aangeven van de dubbele geslachtsnaam en jouw persoons- en contactgegevens achterlaten. Wij bekijken jouw persoonlijke situatie en van ons ontvang je advies op maat. Wij doen ons best om binnen 5 werkdagen je e-mail te beantwoorden.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening