Verklaring van huwelijksbevoegdheid

Wil je als Nederlander buiten Nederland trouwen? Dan kun je een meertalige verklaring van huwelijksbevoegdheid aanvragen. De verklaring van huwelijksbevoegdheid is 6 maanden geldig. Je vraagt deze verklaring van huwelijksbevoegdheid persoonlijk aan in het stadhuis. Dit gebeurt op afspraak. Wilt je een afspraak maken? Bel dan naar 14 036.

Voorwaarden

Je kunt een verklaring van huwelijksbevoegdheid aanvragen als:

  • je de Nederlandse nationaliteit hebt;
  • je ingeschreven staat in de gemeente Almere of woont in het buitenland en Almere je laatste woonplaats in Nederland is geweest.

Voordat een verklaring van huwelijksbevoegdheid kan worden afgegeven, controleert de ambtenaar van de Burgerlijke Stand of je het huwelijk mag aangaan. Hiervoor gelden alle huwelijksvoorwaarden die ook zouden gelden als je in Nederland zou trouwen. 

Meenemen

Neem bij de aanvraag van de verklaring van huwelijksbevoegdheid alle vereiste documenten (eventueel gelegaliseerd) van jou en je partner mee. De documenten zijn voor iedereen verschillend. Heb je hier vragen over, bel dan 14 036 om te horen welke documenten je hiervoor mee moet nemen.

Omdat een verklaring van huwelijksbevoegdheid voor beide partners geldt, kan de verklaring alleen afgegeven worden als je ook de documenten van je buitenlandse partner kunt laten zien. Lukt dit niet? Bijvoorbeeld als je partner uit een land komt waar geen documenten worden afgegeven aan partijen zelf (bijvoorbeeld Roemenië), dan kunnen wij de verklaring niet afgeven. Het is niet mogelijk de verklaring van huwelijksbevoegdheid enkelvoudig (voor één persoon) af te geven. Je kunt dan het beste een internationaal uittreksel uit de BRP aanvragen met de vermelding van de Burgerlijke Staat.