Identiteitskaart

Voor het aanvragen of afhalen van jouw identiteitskaart (ID-kaart) maak je een afspraak. Je betaalt de kosten bij de aanvraag. Om je reisdocument op te halen, maak je via de website een afspraak. Je plant de afhaalafspraak vanaf 6 werkdagen na je aanvraag.

Stap 1: informatie over voorwaarden en meenemen naar de afspraak

Voorwaarden voor het maken van een afspraak

  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit.
  • Staat in Almere ingeschreven of je hebt hier een briefadres.
  • Moet altijd aanwezig zijn bij aanvragen en afhalen. Dit geldt ook voor kinderen.

Meenemen naar de afspraak

  • Alle paspoorten en de identiteitskaart die je nu hebt, ook als ze zijn verlopen.
  • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag. Je kunt geen pasfoto laten maken bij de gemeente.
  • Pinpas (voor betaling).

Identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12 jaar

Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen alleen een ID-kaart aanvragen met toestemming van de ouders (gezaghouders). Ouders geven hiervoor minimaal 2 werkdagen voor de afspraak digitaal hun toestemming. 

Toestemming geven voor ID-kaart (DigiD nodig)

Heb je geen DigiD? Vul het Toestemmingsformulier (pdf, 0,063 Mb) in en neem deze ondertekend mee naar de afspraak. De handtekening op het formulier moet hetzelfde zijn als die op het meegegeven identiteitsbewijs.

ID-kaart afhalen voor kinderen jonger dan 12 jaar

Bij het afhalen van de ID-kaart voor kinderen jonger dan 12 jaar is altijd een ouder (gezaghouder) aanwezig. Als het gezag via de rechtbank geregeld is, neem dan het uittreksel van het gezagsregister mee. Meer informatie hierover vind je bij de Rechtspraak.

Vanaf 12 jaar

Kinderen vanaf 12 jaar mogen zelfstandig een ID-kaart aanvragen. Toestemming is niet nodig.

Stap 2: Afspraak maken

Maak online een afspraak via de knop 'Afspraak maken'. Of bel naar 14 036.


Wat is het verschil tussen een paspoort en een identiteitskaart?

Informatie over het verschil tussen een paspoort en een identiteitskaart vind je op de website van de Rijksoverheid.

Vernieuwde ID-kaart

Vanaf 2 augustus 2021 is er een nieuw model van de Nederlandse identiteitskaart. De ID-kaart heeft dan 2 vingerafdrukken in de chip. Ook staat het burgerservicenummer (BSN) in een QR-code op de achterkant. De kaart ziet er iets anders uit. Meer informatie over de vernieuwde ID-kaart vind op op rvig.nl.

Sinds 1 oktober 2021 reizen naar het Verenigd Koninkrijk alleen met paspoort

Als gevolg van de Brexit kan sinds 1 oktober 2021 alleen nog met een paspoort naar het Verenigd Koninkrijk worden gereisd. Een identiteitskaart is niet meer geldig. Meer informatie over de Brexit vind op de site van de Rijksoverheid.

Met een identiteitskaart kun je jezelf legitimeren en reizen naar een groot aantal Europese landen. De complete lijst vind je op de website paspoortinformatie. Een identiteitskaart voor volwassenen is tien jaar geldig. Een identiteitskaart voor kinderen tot 18 jaar is vijf jaar geldig.

Uitgifte ID-kaart met inlogfunctie sinds 4 januari 2021

Sinds maandag 4 januari 2021 wordt de Nederlandse identiteitskaart uitgegeven met een inlogfunctie. Dit betekent dat burgers kunnen inloggen met hun identiteitskaart via de DigiD app. Door op deze manier in te loggen, kunnen zij gegevens inzien of wijzigen die extra gevoelig zijn. Zoals medische gegevens.