Skip to content

Verklaring van geschiktheid/Gezondheidsverklaring

Een Verklaring van geschiktheid toont aan dat u lichamelijk en geestelijk geschikt bent om motorrijtuigen te besturen. Gemeente Almere geeft deze verklaringen niet. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) geeft deze verklaring af op basis van een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring). 

Iedereen dient zelf zijn of haar gezondheidsverklaring in. Het kan niet ingediend worden door rij-opleiders voor hun rijexamen-kandidaten. Het gaat namelijk om persoonlijke, privacy-gevoelige gegevens.

Gezondheidsverklaring

Om uw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, heeft het CBR een Gezondheidsverklaring van u nodig. U kunt deze Gezondheidsverklaring online kopen en invullen. Een Gezondheidsverklaring op papier is verkrijgbaar bij de theorie-examencentra van het CBR en bij veel rijscholen. U krijgt bericht van het CBR of u geschikt bevonden bent.

Er bestaan drie soorten Gezondheidsverklaringen: 

 • Enkele Gezondheidsverklaring
  De enkele Gezondheidsverklaring is nodig bij de eerste afgifte van een rijbewijs A, B of BE als u jonger bent dan 75 jaar. Ook is deze nodig bij de afgifte van een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur vanwege een medische indicatie of als u vrijwillig een tussentijds onderzoek naar uw geschiktheid wenst. In sommige gevallen is de enkele verklaring nodig bij de omwisseling van een buitenlands rijbewijs.

 • Dubbele Gezondheidsverklaring
  De dubbele Gezondheidsverklaring is nodig voor afgifte/vernieuwing van een rijbewijs als u 75 jaar of ouder bent. Als u 75 jaar of ouder bent, moet u medisch gekeurd worden. Dit doet u door een Gezondheidsverklaring met Geneeskundig verslag aan te vragen bij het CBR. Het formulier Gezondheidsverklaring vult u zelf in. Een arts vult het Geneeskundig verslag in. Meer informatie over de medische keuring vindt u op de website van het CBR.

  Sinds 1 januari 2014 is de leeftijdskeuring veranderd. Een Dubbele Gezondheidsverklaring is sindsdien verplicht voor personen vanaf 75 jaar (dit was 70 jaar). 

 • Gezondheidsverklaring C/D/E
  De Gezondheidsverklaring C/D/E is nodig bij een eerste aanvraag of bij vernieuwing voor de categorieƫn C, CE, D of DE. Een Arbo-arts moet de keuring doen.
Wat vindt u van onze website?