Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Hebben jij en jouw partner een geregistreerd partnerschap en wil je samen een huwelijk sluiten? Dan kun je zelf kiezen in welke gemeente je de omzetting wilt doen. Je kunt je hiervoor minimaal twee weken tot maximaal een jaar voor de geplande datum melden bij de gemeente van jouw keuze.

Kies je voor de gemeente Almere? Neem dan contact op met de gemeente via 14 036.

De omzetting

De ambtenaar van de Burgerlijke Stand maakt een omzettingsakte die jullie beiden ondertekenen. Met het ondertekenen van de akte eindigt jullie partnerschap en begint jullie huwelijk. De akte wordt opgenomen in het huwelijksregister. Het omzetten van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk kost €44,20. Voor meer informatie over de kosten, bekijk de tarievenpagina.  

Meenemen

Neem de volgende documenten mee naar de omzetting:

  • van beiden een geldig identiteitsbewijs;
  • aanvullende documenten als jullie gegevens in de Basisregistratie Personen [BRP] niet actueel zijn.

Kosten

Je kunt jullie omzetting met of zonder ceremonie organiseren. De kosten voor een ceremonie zijn gelijk aan de kosten voor een huwelijk. Als je geen ceremonie wilt, zijn de kosten lager. Je dient ook te betalen als je een trouwboekje of een afschrift van de trouwakte wilt.

Veelgestelde vragen geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Is er een ceremonie bij de omzetting?

Je kunt jouw omzetting met of zonder ceremonie organiseren. De kosten voor een ceremonie zijn gelijk als de kosten voor een huwelijk. Kijk voor de kosten bij Tarieven Burgerzaken.

Als je geen ceremonie wilt, vindt de omzetting plaats in een spreekkamer bij Burgerzaken.

Heb ik getuigen nodig bij de omzetting van geregistreerd partnerschap naar huwelijk?

Nee, voor een omzetting heb je geen getuigen nodig. Deze zijn al aanwezig geweest bij de partnerschapsregistratie. Alleen het bruidspaar en de trouwambtenaar tekenen de omzettingsakte. Een ‘ja’-woord is ook niet meer nodig.

Heeft de omzetting gevolgen voor mijn kinderen?

Nee, het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk heeft geen gevolgen voor de kinderen die vóór de omzetting geboren zijn.

Heeft de omzetting gevolgen voor mijn vermogen?

De omzetting heeft mogelijk gevolgen voor jouw vermogen. Informeer hiernaar bij de notaris.