Skip to content

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Hebben u en uw partner een geregistreerd partnerschap en wilt u samen een huwelijk sluiten? Dan kunt u zelf kiezen in welke gemeente u de omzetting wilt doen. U kunt zich hiervoor minimaal twee weken tot maximaal een jaar voor de geplande datum melden bij de gemeente van uw keuze.

Kiest u voor de gemeente Almere? Neem dan contact op met de gemeente via 14 036.

De omzetting

De ambtenaar van de Burgerlijke Stand maakt een omzettingsakte die u beiden ondertekent. Met het ondertekenen van de akte eindigt uw partnerschap en begint uw huwelijk. De akte wordt opgenomen in het huwelijksregister. Het omzetten van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk kost €44,20. Voor meer informatie over de kosten, bekijk de tarievenpagina.  

Meenemen

Neem de volgende documenten mee naar de omzetting:

  • van beiden een geldig identiteitsbewijs;
  • aanvullende documenten als uw gegevens in de Basisregistratie Personen [BRP] niet actueel zijn.

Kosten

U kunt uw omzetting met of zonder ceremonie organiseren. De kosten voor een ceremonie zijn gelijk aan de kosten voor een huwelijk. Als u geen ceremonie wilt, zijn de kosten lager. U dient ook te betalen als u een trouwboekje of een afschrift van de trouwakte wilt.

Veelgestelde vragen geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk
Is er een ceremonie bij de omzetting?

U kunt uw omzetting met of zonder ceremonie organiseren. De kosten voor een ceremonie zijn gelijk als de kosten voor een huwelijk. Kijk voor de kosten bij Tarieven Burgerzaken.

Als u geen ceremonie wilt, vindt de omzetting plaats in een spreekkamer bij Burgerzaken.

Heb ik getuigen nodig bij de omzetting van geregistreerd partnerschap naar huwelijk?

Nee, voor een omzetting heeft u geen getuigen nodig. Deze zijn al aanwezig geweest bij de partnerschapsregistratie. Alleen het bruidspaar en de trouwambtenaar tekenen de omzettingsakte. Een ‘ja’-woord is ook niet meer nodig.

Heeft de omzetting gevolgen voor mijn kinderen?

Nee, het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk heeft geen gevolgen voor de kinderen die vóór de omzetting geboren zijn.

Heeft de omzetting gevolgen voor mijn vermogen?

De omzetting heeft mogelijk gevolgen voor uw vermogen. Informeer hiernaar bij de notaris.

Wat vindt u van onze website?