Skip to content

Eikenprocessierups

Bestrijding eikenprocessierups

We verwachten dat de rupsen ook dit jaar (2020) voor overlast gaan zorgen in Almere. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen namelijk jeuk en een branderig gevoel veroorzaken. Om dit te voorkomen zijn we van april tot en met oktober bezig met de bestrijding van de eikenprocessierups op de 10.000 eiken die de gemeente in beheer heeft. We voeren de werkzaamheden uit op basis van de landelijke leidraad en starten op 14 april 2020 met het besproeien van de eikenbomen. 

Werkwijze

Tussen de 8.000 en 9.000 eikenbomen worden twee keer behandeld met een biologisch middel van nematoden (aaltjes) en bacteriën. De aannemer brengt in de vroege avond en nacht, vanaf een langzaam rijdende tractor met een nevelspuit, een biologisch bestrijdingsmiddel aan op de eikenbomen. Dit biologische middel heeft alleen effect op rupsen die van het blad eten en niet op andere dieren en mensen.
Als de tractor uw woning passeert, ervaart u mogelijk enige overlast. We raden u aan om tijdens het spuiten ramen en deuren dicht te houden en niet onder de bomen en nevelspuit door te lopen of te fietsen. Alleen bij direct contact met het middel kunnen huid en ogen geïrriteerd raken. Dit geldt ook voor huisdieren. Uiteraard probeert de aannemer de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Ondanks het gebruik van dit middel kan het zijn dat enkele rupsen dit overleven. Daarom inspecteren wij de bomen en verwijderen we aangetroffen nesten. Bomen waarin de eikenprocessierups zit, markeren we met een rood-wit lint. De nesten worden vervolgens verwijderd met een stofzuiger.

Daarnaast plaatsen we op diverse locaties in de eikenbomen vallen met lokstof waarmee we de vlinders van de eikenprocessierups proberen te vangen. Deze vallen worden op verschillende hoogten in de eikenbomen gehangen en blijven 10 weken hangen. Om de 3 weken worden deze geleegd en worden de vlinders geteld.
Aan de hand hiervan kunnen we voor het volgend seizoen nauwkeurig de bestrijding bepalen en geeft het inzicht in de overlast.

Verder plaatsen wij in de buurt van eikenbomen mezenkastjes en bloemenbollen en maaien we minder, om zo de aantallen natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te vergroten.

Ziet u een eikenprocessierups of een nest?

Laat het ons weten via een melding openbare ruimte of telefonisch via 14 036. U hoeft geen melding te maken van bomen die gemerkt zijn met een rood-wit lint. Deze nesten zijn bekend bij de gemeente.

Planning bestrijding

Op 14 april 2020 start de jaarlijkse bestrijding van de eikenprocessierups in Almere. De werkzaamheden worden in de avond en nacht uitgevoerd. Advies is om ramen en deuren dicht te houden tijdens het sproeien. Op Facebook @eikenprocessierups.almere.3 en Twitter @EAlmere vindt u wanneer we bij u in de buurt aan het werk gaan.

De bestrijding gebeurt op basis van de landelijke leidraad op de volgende momenten:

April/Mei

Preventief besproeien van eikenbomen in de stad met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Mei/juni, juni/juli en augustus/september

Drie inspectierondes op de aanwezigheid van nesten
Mei - oktober Actief verwijderen van aangetroffen nesten door ze weg te halen

Ook de landelijke GGD heeft een speciale website met veel informatie, folders en infobladen over de eikenprocessierups: https://www.oakie.info/

Hoe ziet de eikenprocessierups eruit?

De rups dankt zijn naam aan de gewoonte om, vanaf een bepaald groeistadium, met grote groepen ‘in processie’ over de takken en stam van de boom te trekken, op zoek naar voedsel. De rups is ongeveer drie centimeter lang met op zijn rug een blauwgrijze streep en lange witte haren.

Risico's voor de gezondheid

Er zijn vooral risico’s voor de gezondheid in de periode mei tot en met juli, de tijd waarin de rupsen brandharen krijgen. Dit zijn korte, voor het oog onzichtbare haren, waarvan iedere volwassen rups er ongeveer 700.000 heeft. Maar ook bij verspreiding door de wind van deze haren uit verlaten nesten in de periode daarna, kunnen klachten optreden. Bij contact met deze brandharen ontstaat hevige jeuk en kunnen huid, ogen en luchtwegen geïrriteerd raken. De klachten kunnen tot wel twee weken aanhouden. Het is dus van groot belang de rupsen met rust te laten en contact met nesten te vermijden.

Eikenprocessierups of spinselmot?

De eikenprocessierups wordt in het voorjaar nogal eens verward met de rupsen van de spinselmot. Deze rupsen pakken struiken en bomen in met een soort spinrag. In de spinsels leven soms enorme aantallen rupsen maar de bomen hebben er geen last van. De rupsen vreten van het blad en maken de spinsels om zichzelf te beschermen tegen natuurlijke vijanden zoals vogels en sluipwespen. De spinselmot is niet gevaarlijk voor mens en dier en wordt daarom niet bestreden.

Web spinselmot
Spinselmot web op boom
Eikenprocessierups
Pas op eikenprocessierups

Nieuw Kennisplatform lanceert website Processierups.nu

De eikenprocessierups houdt Nederland in zijn greep. In vrijwel heel Nederland ondervinden mensen overlast als gevolg van het grote aantal brandharen die elke rups bij zich draagt. Het grote aantal rupsen in combinatie met speciale weersomstandigheden (veel wind) hebben er voor gezorgd dat veel meer mensen en dieren dan normaal overlast ervaren. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft daarom de website Processierups.nu gelanceerd. Hier geven experts op meer dan 100 veelgestelde vragen een antwoord. De vragen kunnen eenvoudig gefilterd worden op doelgroep (bijvoorbeeld tuineigenaar, organisator festival, gemeente) of op thema (bijvoorbeeld gezondheid, brandharen, bestrijding). De vragen en antwoorden kunnen eenvoudig via sociale media gedeeld worden. 

Rupsen of een nest gezien?

Ziet u ergens processierupsen en/of nesten in een eikenboom? Laat het ons weten via een melding openbare ruimte of telefonisch via 14 036. De eikenprocessierups komt in principe alleen voor in eiken. Kijk dus voordat u een melding doet even goed of het echt om een eikenboom gaat.

Wat vindt u van onze website?