Skip to content

Eikenprocessierups

Nieuw Kennisplatform lanceert website Processierups.nu

De eikenprocessierups houdt Nederland in zijn greep. In vrijwel heel Nederland ondervinden mensen overlast als gevolg van het grote aantal brandharen die elke rups bij zich draagt. Het grote aantal rupsen in combinatie met speciale weersomstandigheden (veel wind) hebben er voor gezorgd dat veel meer mensen en dieren dan normaal overlast ervaren. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft daarom de website Processierups.nu gelanceerd. Hier geven experts op meer dan 100 veelgestelde vragen een antwoord. De vragen kunnen eenvoudig gefilterd worden op doelgroep (bijvoorbeeld tuineigenaar, organisator festival, gemeente) of op thema (bijvoorbeeld gezondheid, brandharen, bestrijding). De vragen en antwoorden kunnen eenvoudig via sociale media gedeeld worden. 

Ook de landelijke GGD heeft een speciale website met veel informatie, folders en infobladen over de eikenprocessierups: https://www.oakie.info/

Bestrijding eikenprocessierups in volle gang

In Almere zijn we volop bezig met de bestrijding van de eikenprocessierups op de ruim 10.000 eiken die de gemeente in beheer heeft. Hiervan zijn 7.500 eikenbomen in de periode april/mei twee keer behandeld met een biologisch middel van nematoden (aaltjes) en bacteriën.

Ondanks de preventieve bestrijding is niet te voorkomen dat er rupsen zijn die dit overleven. Aansluitend zijn we daarom gestart met de volgende fase in de bestrijding: het inspecteren van de bomen en het verwijderen van daarbij aangetroffen nesten. Bomen waar de eikenprocessierups in zit, markeren we met een rood-wit lint. De nesten worden vervolgens verwijderd met een stofzuiger. 

Ziet u ergens eikenprocessierupsen en/of nesten in een boom? Laat het ons weten via een melding openbare ruimte of telefonisch via 14 036. 

 

 

Bestrijding eikenprocessierups

We verwachten dat de rupsen ook dit jaar voor overlast gaan zorgen in Almere. De brandharen van de eikenprocessierupsen kunnen namelijk jeuk en een branderig gevoel veroorzaken. Om dit te voorkomen, zijn we vanaf 16 april op basis van de landelijke leidraad begonnen met de bestrijding van deze rupsen. Het bedrijf Boom & Tuin Techniek voert de werkzaamheden uit voor de gemeente. 

De bestrijding gebeurt als volgt:

April/Mei

Preventief besproeien van eikenbomen in de stad met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Mei/juni, juni/juli en augustus/september

Drie inspectierondes op de aanwezigheid van nesten
Mei - oktober Actief verwijderen van aangetroffen nesten door ze weg te halen

Eikenprocessierups of spinselmot?

De eikenprocessierups wordt in het voorjaar nogal eens verward met de rupsen van de spinselmot. Deze rupsen pakken struiken en bomen in met een soort spinrag. In de spinsels leven soms enorme aantallen rupsen maar de bomen hebben er geen last van. De rupsen vreten van het blad en maken de spinsels om zichzelf te beschermen tegen natuurlijke vijanden zoals vogels en sluipwespen. De spinselmot is niet gevaarlijk voor mens en dier en wordt daarom niet bestreden.

Web spinselmot
Spinselmot web op boom
Eikenprocessierups
Pas op eikenprocessierups

Hoe ziet de eikenprocessierups eruit?

De rups dankt zijn naam aan de gewoonte om, vanaf een bepaald groeistadium, met grote groepen ‘in processie’ over de takken en stam van de boom te trekken, op zoek naar voedsel. De rups is ongeveer drie centimeter lang met op zijn rug een blauwgrijze streep en lange witte haren.

Er zijn vooral risico’s voor de gezondheid in de periode mei tot en met juli, de tijd waarin de rupsen brandharen krijgen. Dit zijn korte, voor het oog onzichtbare haren, waarvan iedere volwassen rups er ongeveer 700.000 heeft. Maar ook bij verspreiding door de wind van deze haren uit verlaten nesten in de periode daarna, kunnen klachten optreden. Bij contact met deze brandharen ontstaat hevige jeuk en kunnen huid, ogen en luchtwegen geïrriteerd raken. De klachten kunnen tot wel twee weken aanhouden. Het is dus van groot belang de rupsen met rust te laten en contact met nesten te vermijden.

Rupsen of een nest gezien?

Ziet u ergens processierupsen en/of nesten in een eikenboom? Laat het ons weten via een melding openbare ruimte of telefonisch via 14 036. De eikenprocessierups komt in principe alleen voor in eiken. Kijk dus voordat u een melding doet even goed of het echt om een eikenboom gaat.

Wat vindt u van onze website?