Als je in Almere komt wonen, dan weet je nog niet zo veel over de stad. Daarom helpt de gemeente jou met begeleiding. Deze begeleiding noemen we maatschappelijke begeleiding. Met deze begeleiding willen we jou zo snel mogelijk zelfredzaam maken. Zelfredzaam betekent dat je weet wat je moet doen als je iets nodig hebt en dat je niet altijd hulp nodig hebt.
Als je het huurcontract hebt getekend krijg je een huurwoning om in te gaan wonen. Daarna ga je naar het stadhuis van Almere. Daar zoeken we dan uit wat we voor je kunnen doen. Zo heb je misschien recht op een uitkering van de gemeente Almere. Wij betalen van deze uitkering voor jou dan jouw huur, jouw zorgverzekering, het gas, licht en water. Het geld dat er daarna overblijft, storten wij op jouw bankrekening. Wij doen dit de eerste zes maanden dat je in Almere woont. Na de eerste zes maanden ga je zelf jouw huur, zorgverzekering, gas licht en water betalen.
Maatschappelijke begeleiding start gelijk in de brede intake. De begeleider helpt jou met veel praktische zaken zoals inschrijven op je nieuwe woonadres, het ondertekenen van je huurcontract, het aanvragen van een uitkering, het regelen van je energie- en watercontracten, inschrijven bij een huisarts, inschrijven van je kinderen op een school, etc.
Maar de begeleider leert je ook om je zaken zelf te regelen. Hieronder vind je een paar voorbeelden van zaken die je leert om zelf te regelen:
Het is moeilijk om alles zelf te doen en als het dan niet lukt, vraag om hulp. Wij gaan je daarbij helpen. Maatschappelijke begeleiding duurt in principe 6 maanden. Als het nodig, kan de gemeente deze verlengen.