Direct naar paginainhoud

De leerroutes

Wat ga ik leren?

In een leerroute leer je Nederlands spreken, schrijven en lezen. In deze leerroute gaan we ook kijken op welke manier we jou kunnen helpen bij het vinden van werk in Nederland of op welke manier je in Nederland naar school kunt gaan. Er zijn 3 leerroutes: De onderwijsroute, de B1-route en de Zelfredzaamheidsroute (de Z-route). Als je via de Z-route gaat inburgeren, dan doe je niet altijd centrale examens. De gemeente heeft dan een gesprek met je om samen te kijken wat je gedaan hebt om de taal te leren, op welke manier je meedoet en hoe gemotiveerd je bent. Op basis van dit gesprek wordt je inburgering afgerond.

Maar dat leer je niet alleen. Bij dit onderdeel komen ook nog andere onderwerpen aanbod, zoals:

Er zijn 3 leerroutes. Een leerroute is een opleiding. Daar leer je Nederlands spreken, schrijven en lezen. Ook helpen we je om werk te vinden in Nederland of om naar school te gaan.

De onderwijsroute: voorbereiden voor een opleiding

In de onderwijsroute leer je Nederlands op B1 niveau. Je doet examen in spreken, luisteren, schrijven en lezen. Ook volg je onderwijs om een opleiding te kiezen. Die opleiding ga je doen na je inburgering. Daarnaast leer je ook hoe Nederlanders met elkaar omgaan. Als je alles hebt gevolgd is je inburgering klaar.

De B1 route: nodig voor werk

Hier leer je de Nederlandse taal op B1-niveau. Dat is een taalniveau dat je helpt hebt voor het vinden van een baan. Je doet examen in spreken, luisteren, schrijven en lezen. Naast het leren van de taal ga je je ook voorbereiden op werken in Nederland.
Als je geslaagd bent voor al je examens, is je inburgering klaar.

De Z-route: meedoen in de maatschappij

Vind je het moeilijk om Nederlands te leren en leer je meer praktisch? Dan ga je naar de Z-route. Je krijgt dan praktisch onderwijs zodat je zo goed mogelijk de taal leert en jezelf kan redden in Nederland. Ook ga je oefenen met werken in Nederland.
Het is belangrijk dat je deze onderdelen goed volgt. Aan het einde van de Z-route is er een eindgesprek waarin de gemeente beslist of je de inburgering kan gaan afronden.

Bekijk de video over onderwijs

Illustratie Almere skyline
Jouw mening