Race tegen de klok

Zit jij ergens mee in je gedachten en wil je daarover praten, maar weet je niet met wie? Of maak je je ergens zorgen over? Erover praten helpt. 

Praat erover

Angst, depressiviteit, faalangst of andere zorgen kunnen je leven beperken. Erover praten is soms een grote stap. Zoek iemand die je vertrouwt. Misschien je ouders, een vriend of vriendin of leerkracht. Er zijn ook goede organisaties die jij kunt bellen. Zij zijn een luisterend oor, denken met je mee of praten gewoon even met je. Hieronder vind je de organisaties en websites waar je terecht kan.

Je bent niet alleen

Almeers jongerenplatform JAMES, heeft een podcast gemaakt over mentale gezondheid. De podcast, met een gesprek tussen een levenscoach en Almeerse jongeren, is te vinden via het YouTube kanaal van 'What's On Your Mind - Podcast’ en via Spotify & iTunes.

In deze clip verspreidt ook Mits Mitchell van ALLYLIFE de boodschap; praat over wat er in je omgaat en ‘Blijf niet schreeuwen zonder geluid’. 

Bekijk ook dit filmpje over faalangst van ALLYLIFE.

Met wie kan je praten?

 • WhatsApp of bel met een jongerenwerker van de Schoor: 06 3909 8133. Het nummer is bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 13.00 tot 21.00 uur. Het is een hulplijn voor jongeren van 14 tot en met 27 jaar oud. Je kan vertrouwelijke gesprekken voeren over onderwerpen die je in je eigen omgeving niet durft, kan of wil bespreken. Bij de hulplijn kan je terecht voor advies, informatie en ondersteuning en n.a.v. dit gesprek kan er sprake zijn van bemiddeling, hulp en/of doorverwijzing. Zie ook de site van jongerenwerk Almere.
 • Ben je tussen de 12 en de 23 jaar en maak je soms dingen mee waar je niet zo makkelijk met iemand over praat? Voel jij je eenzaam, onzeker, gestrest, depressief of onbegrepen? Zijn er spanningen thuis, op school of is er iets anders waar je mee zit? Dan kan het helpen om eens met een jongeren maatschappelijk werker te praten.
 • Als je op school zit kan je altijd een gesprek aanvragen met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige die verbonden is aan de school. Je ouders kunnen zo’n gesprek ook aanvragen. 
 • Iemand die met je mee denkt. Twee mensen weten meer dan een. Heb je een lastig gesprek en wil je wel iemand meenemen die met je meedenkt? Bij OCO Almere zijn vrijwilligers die jouw situatie snappen. En met je mee kunnen denken. Of wat kunnen uitleggen als je het zelf even niet meer ziet. Ook bij Mee​​​​​​​ zijn er mensen bij wie je terecht kan. Iemand die jouw situatie snapt en in jouw belang kan ondersteunen. Iemand die de weg kent en veel kennis heeft.
 • Een maatje. Zit je in een lastige situatie thuis of op school? Of heb je weinig contact met anderen? Heb je het idee dat je er alleen voor staat? Dan kan je wel een maatje gebruiken. Gewoon om samen te sporten. Of te kletsen. Of even te helpen bij een telefoongesprek of een brief. Wat dan ook. Match (Humanitas) is er voor iedereen tussen de 4-24 jaar.
 • Wanneer je spanning of onrust voelt, of veel gedachten in je hoofd hebt, kan het lastig zijn om jezelf weer tot rust te brengen. Bij sommige jongeren kan de gedachte aan zelfmoord opkomen. Als dat zo is, kan je chatten of bellen met hulpverleners via 0800-0113. Anoniem en vertrouwelijk. Het kan helpen om je gedachten te delen en je gepieker even te onderbreken. Je hoeft slechts je (zelfverzonnen) naam op te geven. Verder vragen we geen informatie van je. Op hun website staan ook ontspanningsoefeningen, persoonlijke verhalen en een zelfhulpcursus.
  Check de site van het Rijk: Hey, het is oké. Ga voor hulp en meer info naar 113.nl
 • Dare to dream in 036 helpt jou een stapje in de richting van jouw ideale toekomst.Soms heb je hulp, les, training, coaching of spullen nodig om je doel te bereiken en je dromen waar te maken. Deel je droom met ons! Wij denken heel graag mee met je mee hoe je een stapje dichterbij jouw droom kunt komen. Ga naar daretodreamin036.nl, bel of chat Andrea 06-40188536 - Durf jij je dromen te volgen?
 • Heeft 1 van jouw ouders psychische problemen of een verslaving? En wil je daar graag met anderen over praten?
  Kom dan naar de Talk ’n Joy groep/KOPP-KOV training voor jongeren van 12-16 jaar. Deze start op 23 januari 2023.

Is er thuis geweld, misbruik of verwaarlozing?

Wist je dat kindermishandeling in Nederland meer dan 119.000 keer voorkomt? Dat betekent dat in elke schoolklas iemand zit die wordt mishandeld. Is jouw vader of moeder, of je partner of verzorger, of broer of zus gewelddadig tegen jou of huisgenoten? Of is er een verzorger, een ex-partner, een coach of een familielid die gewelddadig is? Het kan gaan om:

 • Lichamelijk geweld en mishandeling;
 • Seksueel geweld (dwingen tot seksuele handelingen, verkrachten, aanranden, incest,);
 • Geestelijk geweld (verwaarlozing, dreigen, opsluiten, vernederen, schelden, pesten, negeren).

Heb je zelf te maken met een onveilige situatie? Is het thuis of ergens anders niet veilig? Of is er iemand in jouw omgeving over wie je je zorgen maakt? Daar kan je iets aan doen.

Bel gratis met Veilig Thuis op 088-2000.  Het is dag en nacht bereikbaar. Als het nodig is kan je anoniem bellen. Kijk op de website van Veilig Thuis voor meer informatie.

Zorg jij voor iemand?

Heb jij een broertje of zusje met een verstandelijke beperking, een moeder met een psychiatrische aandoening, een vader met een handicap of een ongeneeslijke ziekte? Of is er iemand anders voor wie je langdurig zorgt? Waarschijnlijk ben je dan een (jonge) mantelzorger. Als mantelzorger kan je je vaak zorgen maken over je thuissituatie, moet je vaak ‘meezorgen’ en krijg je zelf minder zorg en aandacht.

De VMCA is er voor jonge zorgers zoals jij. Want ook jij moet je goed kunnen ontwikkelen, stevig in je schoenen staan, kunnen ontspannen en kind / jong kunnen zijn. Check de VMCA voor wat aandacht voor jezelf. 

Drugs en alcohol

Heb je vragen over drank & drugs? Jellinek heeft veel vragen en antwoorden op de site staan.
Ben je benieuwd of je gebruik riskant is? Doe de test! (van Tactus). Je kan met Tactus verslavingszorg ook anoniem chatten (ma-vrij van 13.00 uur tot 17.00)

Andere onderwerpen waarbij je hulp kan vragen