Niet in het riool

Olie of vet? Recycle het!

Van lekkere zelfgemaakte friet, het bakken van vlees tot knapperige oliebollen: tijdens de feestdagen maken veel Almeerders gebruik van de frituur- of koekenpan.

Spoel gebruikt frituurvet of bakolie nooit door

Frituurvet en bakolie moet je regelmatig vervangen. Meer dan de helft van de mensen spoelt het door de gootsteen of de wc. Het vet wordt dan koud en stolt. Dat veroorzaakt vaak verstoppingen in de riolering. Gevolgen: de gootsteen spoelt niet door, het toilet stroomt over of het gemeentelijke riool raakt verstopt.

Olie en vet als biobrandstof

Er is een heel goed alternatief, het recyclen van olie en vet! Recyclen van frituurvet voorkomt verstoppingen en is goed voor het milieu. Dubbele winst dus. Gebruikt frituurvet krijgt na inzameling een tweede leven als biodiesel. Biodiesel wordt veel gebruikt in vrachtwagens en ook boeren gebruiken het voor hun landbouwmachines. Wel 80 procent van de biodiesel die we in Nederland gebruiken is gemaakt van gebruikt frituurvet.

Hoe lever je vet of olie in?

Frituurvet of bakolie inleveren is simpel. Giet het afgekoelde frituurvet of de (zonnebloem)olie terug in de verpakking, in een leeg melkpak of een plastic fles. Soms is het handig om een trechter te gebruiken. Sluit de fles en neem deze mee naar het dichtstbijzijnde inzamelpunt. Restjes olie of vet veeg je met een stukje keukenpapier uit de pan en gooi je bij het restafval.

Waar lever je vet of olie in?

Bij onze recycleperrons en steeds meer supermarkten, scholen en sportclubs kun je gebruikt frituurvet of frituurolie inleveren. Kijk op frituurvetrecyclehet.nl voor een frituurvet inzamelpunt bij jou in de buurt. Je herkent de frituurvet inzamelpunten aan de gele container. Ook in Almere kun je op steeds meer plekken jouw frituurvet inleveren.

Wist je dat

  • De (zonnebloemen)olie van oliebollen bakken ook gerecycled wordt tot biobrandstof
  • Als je de fles bewaart, je het gebruikte vet gewoon weer terug kan gieten.
  • Er zijn veel afleverpunten (Zie frituurvetrecyclehet.nl)
  • Olie of vet mag je ook bij de recyclingperrons inleveren