Direct naar paginainhoud
menu

Olie of vet? Recycle het!

Van lekkere zelfgemaakte friet, het bakken van vlees tot knapperige oliebollen: de komende feestdagen zullen veel inwoners van Almere gebruik maken van de frituur- of koekenpan.

Spoel gebruikt frituurvet of bakolie nooit door

Frituurvet en bakolie moet je regelmatig vervangen. Meer dan de helft van de mensen spoelen het door de gootsteen of de wc. Het vet wordt dan koud en stolt. Dat kan verstoppingen in de riolering veroorzaken. Gevolgen: de gootsteen spoelt niet door, het toilet stroomt over of het gemeentelijke rioolstelsel raakt verstopt.

Olie en vet als biobrandstof

Recycling van gebruikt frituurvet voorkomt verstoppingen. En het is goed voor het milieu. Dubbele winst dus. Gebruikt frituurvet krijgt na inzameling een tweede leven als biobrandstof. Biodiesel is de meest bekende brandstof voor vrachtwagens. Ook boeren gebruiken de biodiesel voor hun landbouwmachines. Maar liefst 80% van de biodiesel die we in Nederland gebruiken, is gemaakt van gebruikt frituurvet. Frituurvet recyclen is dus erg belangrijk.

Hoe frituurvet inleveren?

Frituurvet of bakolie inleveren is simpel. Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking, in een leeg melkpak of een plastic fles. Soms is het handig om hierbij een trechter te gebruiken. Sluit de fles goed en neem deze mee naar het dichtstbijzijnde inzamelpunt. Restjes olie of vet veeg je met een stukje keukenpapier uit de pan en gooi je bij het restafval.

Waar frituurvet inleveren?

Bij onze recycleperrons en steeds meer supermarkten, scholen en sportclubs kun je gebruikt frituurvet of frituurolie inleveren. Kijk op frituurvetrecyclehet.nl voor een frituurvet inzamelpunt bij jou in de buurt. Je herkent de frituurvet inzamelpunten aan de gele container. Ook in Almere kun je op steeds meer plekken jouw frituurvet inleveren.

Almere is uitgeroepen tot 4e gezondste stad van Nederland. Laten we gaan voor nummer 1. Een groene, gezonde stad van de toekomst maken we samen. Olie of vet? Recycle het!

Wist je dat

  • Het vet van het oliebollen bakken ook gerecycled wordt tot biobrandstof
  • Als je de fles bewaart, je het gebruikte vet gewoon weer terug kan gieten.
  • Er zijn veel afleverpunten; ook dichtbij huis
  • Olie of vet mag je ook bij de recyclingperrons inleveren
Wat vindt u van onze website?