Direct naar paginainhoud

Stadstuinen

De Stadstuinen bevindt zich aan de oostkant van Almere Poort. Het wordt een gebied met gezonde, toekomstbestendige stadswijken met ruimte voor ongeveer 4000 woningen en voldoende vestigingsmogelijkheden voor bedrijven.

Stadstuinen is een gebied dat wordt ontwikkeld volgens de principes van Growing Green Cities. Een gebied waar het stadslandschap centraal staat om te werken naar een gezonde, productieve, biodiverse en eetbare stad. Stadstuinen is het deel van Almere Poort Oost dat haar inwoners, ondernemers maar ook marktpartijen motiveert om bewuster te leven, te ondernemen en te bouwen. Het is ook het gebied waar de gemeente in de openbare ruimte het goede voorbeeld zal geven door bijvoorbeeld extra aandacht te schenken aan de keuze van het groen en de aanleg van een beweeg/sporttrack. Samen wordt de basis gelegd voor een gezonde woon- en werkomgeving met bos, strand, duinen en sportfaciliteiten om de hoek.

Stadstuinen Poort Oost wordt een wijk die haar inwoners en ondernemers motiveert een stapje extra te zetten om bewuster te leven. Vanaf de start van de ontwikkeling van Stadstuinen Poort Oost wordt er een leefomgeving gecreĆ«erd die dit stimuleert. Zo hanteert de gemeente bij de ontwikkeling van de wijk vier kwaliteitseisen (duurzaamheidsbouwstenen): Feeding, Greening, Healthying en Energizing. Ieder initiatief dat in Poort Oost wil landen moet minstens een van deze bouwstenen toepassen. Hiermee wordt de basis gelegd voor een gezonde wijk voor zo'n 10.000 inwoners, voor leerlingen en studenten, voor sporters en voor werknemers en werkgevers. Het Topsportcentrum, het zwembad, de scholen en de bedrijven die zich al in het gebied bevinden worden onderdeel van een aantrekkelijke woon- en werkomgeving. 

Planning en werkwijze

Voor zowel Olympiakwartier West, Olympiakwartier Oost, als Europakwartier Oost werkt de gemeente Almere samen met marktpartijen waarmee in een eerdere fase reeds (prestatie) afspraken zijn gemaakt. In Olympiakwartier Oost en Europakwartier Oost bestaat de mogelijkheid dat zodra de planvorming is afgerond er ook nog ruimte is voor andere marktpartijen. Die ruimte is er straks ook in Europakwartier Noord. De gemeente Almere formuleert op een later moment de uitvragen voor samenwerking met marktpartijen.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening