De gemeenteraad van Almere heeft op 29 juni 2023 het ontwikkelingsplan voor de realisatie van 72 sociale huurwoningen aan de Boomgaardweg vastgesteld. De gemeente en woningcorporaties de Alliantie en GoedeStede werken samen aan deze ontwikkeling.
Het gaat om woningen voor starters en jongeren in 2 appartement-gebouwen vlakbij de Boomgaardweg. Op beide locaties komen 21 studio’s en 15 tweekamerappartementen. De 21 studio’s worden in een goede mix toegewezen aan jongeren met een hulpvraag (thuisloze jongeren) en jongeren zonder hulpvraag. De 15 tweekamer appartementen zijn bedoeld voor starters op de woningmarkt.
Op dinsdag 17 januari was er een informatiebijeenkomst over de woningbouwplannen aan de Boomgaardweg. Tijdens deze avond zijn omwonenden bijgepraat over de stappen die afgelopen jaar zijn gezet. Ook zijn ze in gesprek gegaan over het plan, de aandachtspunten en de zorgen die eerder zijn uitgesproken.
Tijdens de presentatie en informatiemarkt op 17 januari kwamen diverse vragen, opmerkingen en suggesties naar voren. Het verslag van deze avond zit bij de raadstukken in het bijlagendocument. U kunt het verslag ook opvragen door een e-mail te sturen naar info. @almere.nl
De belangrijkste zorg- en aandachtspunten die zijn besproken zijn:
Parkeren in de wijk wordt als een probleem ervaren, omdat iedereen gratis kan parkeren in de wijk. Dit zorgt voor een toename aan auto’s (voornamelijk overdag) van dagjesmensen, maar ook mensen die werken in het centrum van Almere. Er staan regelmatig auto’s in het gras of op de stoep geparkeerd. Bovendien hebben veel bewoners twee auto’s en in sommige gevallen een bedrijfsbusje erbij. In de ochtend ervaren omwonenden verkeersdrukte door de busjes die jongeren bij de scholen afzetten en niet op de parkeerplaatsen kunnen staan. Ze staan daarom op de weg stil; dit zorgt voor verkeersopstoppingen. Omwonenden zijn benieuwd of er in de plannen rekening wordt gehouden met de huidige verkeers- en parkeerdrukte.
Omwonenden geven aan dat sommige delen van de omgeving als onveilig worden ervaren, met name als het donker is. Er is behoefte aan extra verlichting op straat. Het is belangrijk om te blijven melden bij politie via 0900 8844 of bij de gemeente via meldingen.almere.nl/incident/beschrijf. Zo kunnen we gericht toezicht inzetten.
Er is overlast door jongeren die rond de school hangen en vuil achter laten. Daarnaast ervaren omwonenden geluidsoverlast door ambulances die overdag en ’s nachts door de wijk rijden. Omwonenden zijn benieuwd of er balkons komen in verband met geluidsoverlast. Ook willen ze weten of de gebouwen een eigen vuilcontainer/oplossing krijgen.
Er zijn veel vragen over de mix van starters en jongeren met een hulpvraag. Omwonenden zijn vooral benieuwd naar wat de verdeling is en of deze mix gegarandeerd is. Daarnaast willen ze weten wat er gebeurt als de nieuwe bewoners overlast veroorzaken: is er begeleiding en wat is er in het contract opgenomen? Ook is er behoefte aan een centraal contactpersoon om overlast te melden en een kennismakingsbijeenkomst met de nieuwe bewoners.
Met het vaststellen van het ontwikkelingsplan Boomgaardweg kunnen corporaties en de ontwikkelaar verder met het ontwerp van de gebouwen. De gemeente gaat parallel daaraan aan de slag met het plan voor de inrichting van en de aansluiting op de openbare ruimte. We verwachten eind 2023 of begin 2024 nog een keer bij omwonenden terug te komen om de conceptontwerpen te bespreken. Verder zullen we via deze website laten weten wanneer de concept omgevingsvergunning voor afwijken van het bestemmingsplan ter inzage ligt. Naar verwachting is dit in het 4e kwartaal van 2023 zijn.
Heb je vragen, opmerkingen of wil je een mondelinge toelichting, neem gerust contact op. Stuur hiervoor een e-mail naar info. Geef het mailtje als onderwerp: Boomgaardweg. @almere.nl