Bootwrakken opruimen

Dit voorjaar halen we bootwrakken weg uit het Almeerse water. Dit zijn bootjes die gezonken, achtergelaten of ernstig verwaarloosd zijn. Het zijn bootwrakken wanneer ze ook voor overlast of gevaarlijke situaties zorgen of een gevaar voor de natuur zijn. Volgens schattingen liggen er ongeveer 200 bootwrakken verspreid door de stad. Het is dus tijd om het water, de oevers en steigers goed op te ruimen en deze bootwrakken weg te halen. Dat geeft een opgeruimd en veilig gevoel. We starten in Almere Stad en Almere Haven, de rest van Almere volgt.

Let op je boot

Moet je er nu bang voor zijn dat jouw bootje binnenkort ineens weg is? Nee, dat niet. De boten die zichtbaar gebruikt worden, halen we niet zo maar weg. Maar let wel op, is jouw bootje verkeerd aangemeerd of ziet hij er verwaarloosd of verweest uit? Dan vind je waarschijnlijk een brief op jouw boot. Je hebt dan een paar weken om het zelf weg te halen, doe je dat niet dan wordt deze weggehaald door de gemeente. Let op: de kosten van verwijderen, opslag en verwerking van een vaartuig worden verhaald op de eigenaar.

Regelgeving

De Regelgeving over de omgang met vaartuigen in de openbare ruimte is vastgelegd in de Wrakkenwet en de APV. Vaartuigen die we uit het water halen worden, afhankelijk van de conditie, direct vernietigd of voor een korte periode (circa twee weken) opgeslagen zodat een eventuele eigenaar zich kan melden en het vaartuig terug kan krijgen. 

Wil je meer weten over waar een bootje aangelegd mag worden? Kijk dan op almere.nl/afmeren.