Project schoolpleinen vergroenen

In 2022 krijgen OBS Digitalis in Kruidenwijk, KBS Crescendo in Muziekwijk en OBS Polygoon in Filmwijk een groener schoolplein. Deze scholen behoren tot de heetste schoolpleinen van Almere. Dit bleek uit onderzoek dat is samengebracht in de Almeerse hittekaart

De gevoelstemperatuur op de drie pleinen kan, op een hete dag, tot wel 42 graden oplopen. Dit komt meestal doordat het plein grotendeels uit tegels bestaat, bestrating warmt snel op in de zon.  Het toevoegen van bomen en bosjes zorgt per saldo voor minder tegels op het plein. De tegels die blijven bevinden zich door het groen vaker in de schaduw. Het nieuwe groen koelt de pleinen af, zo kunnen de kinderen van de scholen en uit de buurt er fijn spelen. Daarnaast loopt door de bestrating water na een regenbui moeilijk weg, het water komt moeilijk door de tegels heen. Door groen op het plein infiltreert regenwater makkelijker in de grond. De aanpassingen aan het plein leveren daarnaast ook veel nieuwe avonturen voor kinderen op.

Vergroenen

Vergroenen is een woord dat nog niet in het woordenboek te vinden is, toch gebruiken we het steeds vaker. Wat bedoelen we er mee? In de basis hebben we het over het toevoegen van bomen, bosjes, gras en ander groen. Maar in het geval van een schoolplein kan dat veel uitdagender. Bij het vergroenen van een schoolplein werken we aan het toevoegen van schaduw, mogelijkheden voor water om beter weg te lopen en de mogelijkheid om leuke avonturen te beleven met natuurlijke speelelementen . Zo verschijnen op het plein bijvoorbeeld een water pleintje, een plek om buiten les te geven, palen waar doeken opgehangen kunnen geworden, een insectenhotel en bosjes om tussendoor te rennen of verstoppertje te spelen.

Kinderen denken mee

Samen met leerlingen, de scholen en de schoolbesturen werkten we aan het ontwerp. De kinderen van de scholen dachten bijvoorbeeld mee over welke nieuwe elementen hun schoolplein moest krijgen. De maakte bijvoorbeeld maquettes of tekeningen tijdens de creatieve lessen op school. Dit heeft de ontwerpers een duidelijk beeld gegeven van de wensen van de kinderen. De ontwerpers Donker Design, IDverde en Krinkels werken allemaal samen met een van de scholen voor het ontwerp.

Planning

De planning ziet er in grote lijnen als volgt uit:

  • Voorbereiding en ontwerpen – maart tot juni 2022
  • Voorbereidende grondwerkzaamheden – juli tot augustus 2022
  • Plaatsen speeltoestellen - september 2022
  • Planten van het groen – oktober tot november 2022
  • Oplevering - december 2022

Officiële opening

Om het project een officiële start te geven, ging wethouder Hilde van Garderen op 10 maart langs bij OBS Digitalis in Kruidenwijk. De wethouder werd door kinderen die meedachten over het ontwerp rondgeleid over het plein en kreeg uitleg over de aanpassingen. Daarnaast plantten ze de eerste boom in het ontwerp. 

Intentieverklaring

In oktober 2021 ondertekenden de schoolbesturen van het primaire onderwijs in Almere en verschillende partners van de gemeente Almere samen met de wethouder de intentieverklaring ‘Samen Almeerse (openbare) schoolpleinen vergroenen’. Samen werken we aan meer groen op de schoolpleinen. De gemeente zet zich niet alleen in door het helpen van de scholen met het aanvragen van de subsidies, maar neemt zelf ook actieve stappen in het aanpassen van de schoolpleinen. 

Het toevoegen van groen op schoolpleinen is ook onderdeel van het speelbeleid ‘Samen op avontuur’, waarin we alle Almeerders de mogelijkheid geven om buiten te spelen en te sporten.