Voorjaarsonderhoud op het water

De komende tijd werken we op verschillende plekken aan de onderhoud van het water. We onderhouden sluizen, maken steigers schoon en brengen watergangen weer op diepte. Wat we precies doen vind je op deze pagina. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de gemeente.

Watergang op diepte

Van 14 maart tot en met 14 april brengen we de watergangen van de Blauwe As op diepte. Met een bootje wordt slib en modder weggeschoven. Zo ontstaat een standaard diepte van 1,5 meter in het water. Dit zorgt ervoor dat je veilig en fijn kan varen door Almere. We zullen niet volledig baggeren, dat betekent dat de oevers intact blijven en bootjes kunnen blijven liggen. Ben je ook op het water, dan kan je de duwboot van aannemer Krinkels meestal gewoon inhalen.

Reiniging zelfbedieningssluizen

Elk jaar onderhouden we de zelfbedieningsluizen in de stad. We maken alles schoon en zorgen dat de sluis weer een jaar mee kan. Van 14 tot en met 19 maart gaan we de sluizen in de stad langs. Een sluis is dan een paar uur gesloten, hierna gaat hij gewoon weer open. Op de sluizen en bruggenkaart vind je of de sluis in bedrijf is, een groene stip betekent dat hij in werking is.

Droogzetten Havenkomsluis

Om de Havenkomsluis goed te kunnen onderhouden wordt deze 23 en 24 maart helemaal leeg gepompt. Alle onderdelen worden dan door aannemer Knipscheer goed geïnspecteerd. Met een kraan laten we een tijdelijke trap en reinigingsinstallatie de sluis in zakken. De sluis is tijdens deze dagen gesloten. Ook de periode er na werken we nog aan de sluis, je kan de sluis dan wel gebruiken.

Renovatie sluisdeuren Schanullekesluis

Van 14 maart tot en met 14 april renoveren we de sluisdeuren van Schanullekesluis. Tijdens deze periode is de sluis buiten gebruik. Al het staal- en houtwerk wordt aangepakt of vervangen waar nodig. Het beton in de sluis wordt gereinigd en opnieuw gecoat. We verwachten hierdoor in de toekomst minder storingen aan de sluis. Daarnaast moet de sluis hierdoor nog minimaal 15 jaar lang mee gaan.

Reinigen steigers

Van 14 april tot eind mei reinigen we de steigers in Almere. Met een hoge drukspuit worden deze weer schoon gemaakt, zo kunnen ze het hele jaar mee en worden ze niet te glad. Het schoonmaken van de steigers doen we jaarlijks. We voorkomen overlast van het schoonmaken zo veel mogelijk en letten er op dat de aanliggende bootjes niet vies worden. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan is de boot het makkelijkste schoon te maken met water. Alleen de gemeentelijke steigers worden schoongemaakt, heb je zelf een steiger gemaakt dan slaan we deze over.

Het reinigen van de steigers doen we per stadsdeel,

  • Week 11 en 15 Almere Buiten
  • Week 12, 13, 14, 18 en 19 Almere Stad West
  • Week 15 en 16 Almere Stad Oost en Almere Hout
  • Week 17 en 18 Almere Haven