Veranderingen in afvalinzameling per 1 januari 2022

Met ingang van het nieuwe jaar gaan er drie dingen veranderen in de afvalinzameling. Gft scheiden verandert, de inzameling start vanaf 7.00 uur en bewoners van bepaalde straten krijgen een nieuwe inzameldag voor hun afvalcontainer.

Gft scheiden verandert

Gft scheiden wordt gemakkelijker en slimmer. Luiers, incontinentiemateriaal en kattenbakvulling gaan vanaf 1 januari niet meer in het gft, maar bij het restafval. Alleen groente-, fruit- en tuinafval en etensresten gaan nog in de gft-container. Wil je dit afval liever niet los weggooien, verzamel het dan niet in een gewoon plastic zakje, maar een met het kiemplantlogo. Zo blijft er ‘zuiver’ gft over. Gemakkelijk én beter voor het milieu. Want gft wordt compost voor alles wat bloeit en groeit. Lees meer informatie over het inzamelen van gft-afval.

Twijfel je wat in welke container hoort? Vind het in de afvalscheidingswijzer.

Afvalinzameling vanaf 7.00 uur

Met ingang van het nieuwe jaar kan de afvalinzameling een uur eerder starten. Voorheen begonnen de medewerkers op de vuilniswagens hun werkzaamheden om 8.00 uur, vanaf nu kan het zijn dat ze om 7.00 uur beginnen. In de praktijk zal dit vooral gebeuren in de zomermaanden tijdens (extreme) hitte. Tip: zet de afvalcontainer de avond voor de inzameldag vanaf 20.00 uur op de opstelplaats.

Nieuwe inzameldag voor afvalcontainers

Bewoners van bepaalde straten krijgen een nieuwe inzameldag voor hun afvalcontainers. Deze huishoudens worden deze week per brief geïnformeerd over de wijzigingen. Bekijk de afvalkalender nu al online. Download de Almere Afval-app in de App Store of Play Store en krijg de dag voor de inzameldag een notificatie welke container geleegd wordt.

Over het scheiden van GFT

Waarom verandert het scheiden van gft?

Nederlandse gemeenten en fabrieken die gft verwerken spraken af dat gft-afval zo min mogelijk vervuild mag worden met restafval. Want dan kan het gft nog goed verwerkt worden tot compost. De fabriek die het gft van Almere verwerkt houdt zich ook aan die landelijke afspraken. Daarom gaan per 1 januari 2022 luiers en kattenbakvulling bij het restafval. Veel Almeerders verpakken hun gft-afval in een doorzichtig plastic zakje en doen dat in de gft-container. Plastic zakjes maken het lastig om van gft compost te maken. Gebruik vanaf 1 januari 2022 daarom alleen nog een biologisch afbreekbaar zakje met het Kiemplantlogo.

N.B. Vervuild gft moet worden verbrand als restafval. Dat is slecht voor het milieu en kost de gemeenten, en daarmee de inwoners, veel geld. 

Welk zakje mag in de gft-container?

Veel Almeerders verpakken hun gft-afval in een doorzichtig plastic zakje en doen dat in de gft-container. Nederlandse gemeenten en afvalverwerkers hebben afgesproken dat dat niet meer mag. Zakjes maken het namelijk lastig om van gft compost te maken. Gebruik vanaf 1 januari 2022 daarom alleen nog een biologisch afbreekbaar zakje met het Kiemplantlogo. Het Kiemplantlogo is te zien op de pagina over gft-afval. Je kunt natuurlijk ook plastic zakjes leeggooien in de gft-container en het lege zakje bij het restafval doen.  

Mag ik helemaal geen zakjes gebruiken?

Jawel, maar alleen geheel biologisch afbreekbare zakjes met het Kiemplantlogo mogen nog bij het gft-afval. Alle overige plastic zakjes mogen niet meer bij het gft.

Tip: Gooi je zakje bij het gft leeg en het plastic zakje zelf bij het restafval. Of gebruik de speciale gft zakjes met het Kiemplantlogo, alleen die zijn namelijk goed afbreekbaar. Het Kiemplantlogo is te zien op de pagina over gft-afval.


 

Waarom mogen alleen zakjes met het Kiemplantlogo bij gft-afval?

Dat heeft te maken met de composteertijd van andere soorten plastic zakjes. Fabrieken die gft verwerken hebben een composteertijd van drie weken. Plastic zakjes zonder Kiemplantlogo hebben gemiddeld tot vier maanden tijd nodig. Dat duurt te lang om industrieel te verwerken.

Kan ik ook papieren gft-zakjes gebruiken?

Nee. Dat heeft te maken met de composteertijd van papieren zakjes. Net als van gewone plastic zakjes is de composteertijd van papieren zakjes te lang. Fabrieken die gft verwerken hebben een composteertijd van drie weken. Plastic zakjes –dus zonder Kiemplantlogo- en papieren zakjes hebben een te lange composteertijd om industrieel te kunnen verwerken. 

Waar koop ik de speciale gft-zakjes met Kiemplantlogo?

Ze zijn te koop bij de meeste supermarkten en winkels met huishoudelijke artikelen.

 

 

Hebben jullie tips om de duo- of gft-container schoon te houden?

Natuurlijk! Hieronder vijf tips:

  1. Leg een pagina van een oude krant of een laagje stro onderin de container om aankoeken van afvalresten te voorkomen; het voorkomt ook vastvriezen in de winter.
  2. Zorg dat vochtige etensresten eerst in het gootsteenbakje uitlekken. Dat voorkomt ook vastvriezen in de winter en broei en stank in de zomer.
  3. Laat gemaaid gras bijvoorbeeld een dagje drogen.
  4. Gebruik alleen gft-zakjes met het Kiemplantlogo erop. Leg er geen knoop in.
  5. Ga je lang weg, bijvoorbeeld op vakantie? Laat jouw duo- of gft-container dan leeg achter.

Over het scheiden van afval

Plastic zakjes mogen toch bij pmd?

Plastic zakjes mogen bij restafval én bij pmd. Afvalverwerkers staan dat toe. Plastic zakjes halen zij achteraf uit pmd-afval en laten het verbranden als restafval. Heb je een duocontainer? Dan is het net zo makkelijk om een plastic zakje in het rest-deel te doen nadat je het gft-afval in het gft-deel van jouw duocontainer hebt gedaan.

Verandert er iets in de wijken die meedoen aan de pilot pmd+?

Ook voor pmd+ wijken geldt dat luiers, kattenbakvulling en plastic zakjes bij het restafval horen.

 

 

Wanneer stappen we over op pmd+ (pmd- en restafval in één container)?

Almere gaat in de toekomst over op een ander afvalinzamelsysteem: pmd+. Bij dit systeem gaat pmd- en restafval in dezelfde afvalcontainer. Een fabriek haalt het pmd er machinaal weer uit. Andere soorten afval zoals gft, papier en glas moeten wel zelf gescheiden worden.

We stappen over als er een fabriek gevonden is die al het Almere pmd+ kan verwerken. En als machines minstens net zoveel pmd uit restafval kunnen scheiden als Almeerders nu al doen. Dat is nu nog niet het geval. Voorlopig verandert er niets aan het huidige afvalinzamelsysteem behalve dat luiers, kattenbakvulling en plastic zakjes (zonder Kiemplantlogo) bij het restafval gaan.

Meer informatie over de invoering van pmd+ staat op de pagina ‘Nascheiden afval’.

Over de afvalcontainers

Ik heb weinig ruimte voor restafval in mijn duocontainer. Kan ik een container aanvragen?

Onder voorwaarden is het mogelijk om extra afvalcontainers aan te vragen. Informatie hierover lees je op de pagina ‘Nieuwe of extra afvalcontainer aanvragen’.

 

Moeten papiercontainers binnenkort worden ingeleverd?

Dit is voorlopig niet aan de orde.