Week van de Afvalhelden

 

Het is van 1 tot en met 7 maart 2021 de Week van de Afvalhelden. In deze week zetten we alle afvalhelden in het zonnetje die elke dag zorgen voor een schoon Almere.

Dat zijn alle mensen die aan het werk zijn om afval op te halen, de buurt schoon te houden, parken en grasvelden bij jou in de buurt mooi te houden, en het afval dat ingezameld is weer te verwerken tot grondstoffen voor nieuwe dingen.

Uitnodiging virtuele rondleiding Upcyclecentrum

Al 3 jaar lang laat het Upcyclecentrum samen met haar ondernemers zien en beleven dat afval niet bestaat, maar dat het een grondstof is voor nieuwe producten. Op zaterdag 6 maart 2021 ben je van harte welkom om een digitaal rondje te maken door dit pareltje in de stad. Laat je door de ondernemers in het Upcyclecentrum inspireren wat er met afval kan worden gedaan.

De virtuele rondleiding start op 6 maart 2021 om 13.30 uur en duurt een half uur. Aanmelden kan via onderstaand aanmeldformulier. Uiterlijk 24 uur van te voren krijg je een uitnodiging voor de rondleiding in Microsoft Teams.

Uitnodiging virtuele rondleiding Upcyclecentrum

Uitnodiging virtuele rondleiding Upcyclecentrum

Quiz: Welk afval hoort waar?

Ben je goed in het scheiden van afval? Test je kennis met de afvalquiz. Bij elke vraag kun je kiezen uit ‘restafval’, ‘GFT’, ‘PMD’, ‘papier’, ‘glas’ of ‘textiel’. Heb je alle vragen goed? Dan mag je jezelf ook een afvalheld noemen.

  1. Je hebt een theeglas kapot laten vallen. Je wilt het glas en de scherven weggooien. In welke bak hoort je kapotte theeglas?
  2. De lasagne van gisteren heb je verpakt in aluminiumfolie. In welke bak hoort dat?
  3. Wat kan een afhaalpizza toch lekker zijn! Waar laat je je pizzadoos met vetvlekken?
  4. Filmavond! Er staan heerlijke snacks en drankjes op tafel. In welke bak mag de lege chipszak?
  5. Je favoriete nagellak is op: het flesje is leeg. Waar laat je je nagellakflesje?

Antwoorden

  1. Restafval. Uitleg: Drinkglazen, zoals theeglazen, kunnen van hittebestendig glas of kristal gemaakt zijn. Hittebestendig glas en kristal verstoren de recycling van glazen verpakkingen. Ze gaan dan naar een afvalenergiecentrale en leveren energie op. Tip: Verpak de scherven goed zodat de vuilnisophalers zich er niet aan verwonden.
  2. PMD. Uitleg: Na verwerking kunnen er weer nieuwe aluminium producten van gemaakt worden, zoals blikjes.
  3. Restafval. Uitleg: Alleen schoon en droog papier kan gerecycled worden tot nieuw papier en karton. Karton met vetvlekken hoort bij het restafval omdat het vet in de papiervezels trekt waardoor het onbruikbaar wordt. In de verbrandingsinstallaties wordt de pizzadoos verbrand en levert het groene energie op.
  4. Restafval.
  5. Glasbak. Uitleg: Een glazen flesje nagellak gooi je met kwastje en dopje, zelfs met eventuele restjes nagellak, in de glasbak. Glasverwerkers kunnen van ingeleverd glas oneindig vaak nieuw glas maken.