Briefadres

Briefadres

Wat als de jongere waarover u zich zorgen maakt niet meer thuis woont en ook geen eigen woonadres heeft, maar van plek naar plek gaat om te slapen? Dus als er geen vaste woon- of verblijfplaats is? Dan heeft de jongere  recht op een briefadres. Dat is nodig voor de jongere om wel ingeschreven te worden in de BRP.

Meer informatie Briefadres

Folder briefadres

Ingeschreven staan op een adres: waarom is dat nodig?

Iedereen in Nederland is verplicht om zich in te schrijven in de Gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP). Daarin staan heel veel gegevens over personen. Zoals naam (gelijk aan die op paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), adres, geslacht, Burgerservicenummer, trouwdatum of aantal kinderen. Sommige gegevens worden automatisch doorgegeven, maar anderen moet u zelf doorgeven. Zo moet u, als u gaat verhuizen, binnen 5 dagen uw nieuwe adres doorgeven aan de gemeente.  En ook van uw kinderen als ze nog thuis wonen. 

Inschrijven kind

Het is voor uw kind noodzakelijk om ingeschreven te staan op een adres bij de gemeente. Anders bestaat uw kind niet voor de overheid, en dat heeft gevolgen. Zoals:  

  • Uw kind heeft dan geen recht op een uitkering,
  • U kunt geen zorgverzekering afsluiten voor uw kind,
  • Uw kind kan zich niet inschrijven voor een opleiding, 
  • Uw kind kan geen studiefinanciering aanvragen,
  •  U kunt geen toeslagen aanvragen voor uw kind bij de belastingdienst, als uw kind niet bij u staat ingeschreven.

Uw kind kan dus geen beroep doen op deze sociale basisvoorzieningen zonder inschrijving bij de gemeente. Met een inschrijving in het BRP is uw meerderjarige kind bekend bij de gemeente en kan dan ook geholpen worden met zijn of haar schulden. Het is dus belangrijk dat uw kind weet dat het een adres moet aanvragen. Maak uw kind hierop attent!

Meer informatie

Raadpleeg de website van de gemeente Almere voor meer informatie en de voorwaarden.