Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Wat is een VOG en waarom heb ik dat nodig?

Voor een (nieuwe) baan zal je nieuwe werkgever vaak om een VOG vragen. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat jouw (justitiële) verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van de baan. In sommige branches, bijvoorbeeld de kinderopvang, is dit zelfs wettelijk verplicht. 

Kijk of je een VOG kunt krijgen

Hoe kom ik aan een VOG?

Als je een nieuwe baan of stage krijgt, kan jouw werkgever om een VOG vragen. Het is een verklaring die aangeeft dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor deze baan of stage. 

Er zijn verschillende manieren om aan een VOG te komen. Dit kan via jouw gemeente (de gemeente waar je staat ingeschreven) of bijvoorbeeld via justis.nl.

Heeft jouw (toekomstige) werkgever online een aanvraag voor jouw VOG gedaan? Dan kan je online de aanvraag doen via het linkje dat jij in de mail krijgt. Kijk voor meer informatie hierover op justis.

Heb je geen vaste woon- of verblijfplaats en sta je niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)? Dan moet je altijd direct naar justis.

Justis beslist in alle gevallen of je wel of geen VOG krijgt en dat kan twee tot vier weken duren. 
Meer informatie lees je ook op justis.

Coronamaatregelen: op dit moment kun je alleen telefonisch een afspraak maken bij de gemeente Almere. Bel hiervoor 14 036. Door de strenge lockdown zijn er helaas beperkte afspraakmogelijkheden.