Nieuwtjes

Multisport- en cultuurdag in Almere voor doven en slechthorenden

Op zaterdag 18 juni 2022 is er een multisport- en cultuurdag in Almere. Speciaal voor mensen die doof of slechthorend zijn. Van jong tot oud én met of zonder sportervaring. Op deze dag kun je meerdere sporten uitproberen. Voor kinderen en jongeren zijn er daarnaast creatieve workshops. Zo kun je al spelend en ontdekkend kennis maken met kunst en cultuur.

Locatie: Sporthal Haven in Almere, Parkwerf 138
Tijd: 10.00 – 14.00 uur
Toegang: gratis

Tijdens de dag zijn er tolken aanwezig. Je mag ook zelf een buddy meenemen en hij of zij mag natuurlijk ook meedoen.

Laat weten of je belangstelling hebt!

Je kunt nu al laten weten of je meedoet. Dat kan door een mail te sturen naar info@gehandicaptensport.nl onder vermelding van ‘multisportcultuurdag’. Je ontvangt medio mei een mail met meer informatie over het aanbod en hoe je je kunt inschrijven.

Informatie voor trainers en sportaanbieders

Ben je sportaanbieder of trainer in de regio Almere? Dan is het mogelijk een sportactiviteit aan te bieden. Je krijgt dan ook de mogelijkheid om voorafgaand een deskundigheidstraining te volgen over het begeleiden van dove en slechthorende sporters. Interesse? Neem dan contact op via de mail: info@gehandicaptensport.nl.

Organisatie

De dag wordt mogelijk gemaakt door Gehandicaptensport Nederland, Gemeente Almere, Kleur in Cultuur, De Schoor Almere en Deelkracht
 
We zien je graag in Almere op 18 juni. Tot dan!

Praat mee over het inclusiebeleid in Almere

We willen dat iedereen in Almere mee kan doen. Of je nu een beperking hebt of niet. Inclusie betekent dat elk individu volwaardig en gelijkwaardig is en zo zelfstandig mogelijk deel kan nemen aan de maatschappij. Hiervoor maken we samen met ervaringsdeskundigen de lokale inclusie-agenda.

Save the date! 

We gaan een nieuwe lokale inclusie-agenda maken voor de jaren 2022 – 2025. Daarvoor hebben we jou nodig. Wil je meepraten en meedoen, bijvoorbeeld over hoe we Almere toegankelijker kunnen maken voor mensen met een fysieke of mentale beperking? Hou alvast 9 mei vrij in je agenda tussen 14.30 en 16.30 uur.  

Aanmelden   

Meld je aan door een e-mail te sturen naar info@almere.nl. De bijeenkomst is fysiek. Wil je bij het aanmelden doorgeven wat er voor jou nodig is om mee te kunnen doen? 

Programma

We kijken eerst terug op de lokale inclusie-agenda van 2018 – 2022. Daarna kijken we samen naar de toekomst. Hiervoor zijn de ervaringen van ervaringsdeskundigen in Almere heel belangrijk. Wat moeten we de komende jaren als eerste aanpakken en welke rol kan de stad bij de uitvoering spelen?   

Gemeente Almere toegankelijk voor doven en slechthorenden

De balies van Burgerzaken en Sociaal Domein zijn voorzien van hulpmiddelen voor gesprekken tussen doven en slechthorenden met baliemedewerkers. Ook als je last hebt van omgevingsgeluiden en prikkels kun je hier gebruik van maken.

Aan een van de balies gebruiken we apparatuur om het stemgeluid van de medewerker te versterken en het omgevingsgeluid weg te filteren. Via een (eigen) koptelefoon, ringleiding of aansluiting op eigen gehoorapparaten kun je het gesprek dan volgen. Ook kun je gebruik maken van Teletolk, wanneer een gebaren- of schrijftolk voor jou handig is.

Hoe werkt het?

  • Bij binnenkomst in het Stadhuis gaat de bezoeker naar een ontvangstmedewerker in de centrale hal. Onze medewerkers kennen ook een paar basisgebaren, zoals ‘ik ben doof of ‘ik ben slechthorend’.
  • De bezoeker vertelt dat hij/zij graag gebruik wil maken van de hulpmiddelen.
  • Na het aanmelden voor de afspraak, loopt de medewerker met de bezoeker mee naar de juiste balie.

Bekijk de filmpjes waar Almeerders het loket gebruiken.

Houd de lijn vrij tegel

‘Houd de lijn vrij!’ wordt een vast onderdeel in het straatbeeld van Almere

Op dinsdag 13 oktober hebben leden van Oogvereniging Flevoland een nieuwe stoeptegel onthuld. Dit is gedaan in samenwerking met de Werkgroep ViP-Almere. Oogvereniging Flevoland is lid van deze werkgroep. Met deze nieuwe stoeptegel is Almere een bijzonder hulpmiddel rijker geworden: ‘De Houd de lijn vrij!’ stoeptegel. Deze opvallende, blauwe tegel draagt het campagnepictogram van ‘Houd de lijn vrij!’ en roept weggebruikers op om geleidelijnen vrij te houden van obstakels. Steeds meer gemeenten leggen deze stoeptegel.

Veiliger over straat

Voor mensen die slechtziend of blind zijn is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegels op straat en op stations, worden vrijgehouden. Zij volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Helaas weten veel mensen niet waar deze lijnen voor dienen en staan er vaak obstakels op: tassen, fietsen, reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat levert lastige en vaak zelfs gevaarlijke situaties op.

Stoeptegel ‘Houd de lijn vrij!’

Na twee succesvolle campagnes heeft het landelijk campagneteam van ‘Houd de lijn vrij!’, samen met expertisepartijen, een tegel ontwikkeld die gemeenten zelf in hun straatbeeld kunnen leggen. De tegel is blauw en draagt het campagnepictogram: een figuur die met zijn taststok over de geleidelijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’. Zo wordt structureel aandacht gevraagd voor het vrijhouden van geleidelijnen, en wordt de openbare ruimte toegankelijker en veiliger voor mensen met een visuele beperking.

Wilt u meer informatie over deze campagne? Kijk dan op: www.houdelijnvrij.nl

De landelijk samenwerkende organisaties zijn:

Week van de Toegankelijkheid

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid van 5 tot en met 9 oktober 2020 wordt er extra aandacht besteed aan het thema inclusie. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen. De werkgroep ViP organiseert, in samenwerking met de gemeente Almere, een aantal activiteiten die zelfs doorlopen tot 13 oktober 2020.

Dag van De Witte Stok

Op 13 oktober 2020 staat het ViP Café op 2 in het teken van de Dag van De Witte Stok. U bent welkom van 15.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis en u ontvangt 2 drankmuntjes. Natuurlijk alles met inachtneming van de dan geldende RIVM-regels. Inmiddels zijn er een aantal tegels (zie plaatje) in de stad gelegd. Voorafgaand aan dit ViP Café onthullen wij één van de tegels, rond 14.30 uur. In Café op 2 moet u in verband met de regels deze keer blijven zitten. Opgeven van te voren is noodzakelijk via marjan@stichtingabri.org

Food challenge prijsvraag

De gemeente Almere is dit jaar een Global Goals Gemeente geworden. Dit betekent dat Almere zich aansluit bij de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties en daarmee ook op internationaal niveau actief een bijdrage gaat leveren aan een duurzame, rechtvaardige, inclusieve, veilige en welvarende wereld. Op 25 september is in Almere de Global Goals vlag gehesen. Tijdens deze bijeenkomst werd ook de inclusieagenda in duidelijke taal uitgereikt door wethouder de Jonge en enkele leden van de Vip aan de directeur van de Nieuwe Bibliotheek. Hierin staat hoe we  alle mensen met een handicap mee kunnen te laten doen in onze stad.  Want we willen dat iedereen fijn kan wonen, werken, uitgaan of sporten in Almere. Ook mensen met een handicap. Toch zijn er nog veel problemen voor mensen met een handicap. Dat gaat vaak over toegang in een gebouw. Je kunt dan niet goed met een rolstoel naar binnen in een restaurant. Of er zijn geen invaliden-wc’s in openbare ruimtes, etc. Het lijstje met problemen voor mensen met een handicap is lang. En dat gaan we samen proberen op te lossen.

De food challenge prijsvraag

Bij de food challenge stellen we ons de vraag: Hoe kan iedere Almeerder lokaler en duurzamer eten? Stel; je woont in Almere, dan lijkt het logisch dat jouw eten van de boer om de hoek komt. De Flevolandse polder kent daar mogelijkheden genoeg voor. Maar dat is niet zo, jouw voedsel komt van over de hele wereld vandaan. Sperziebonen uit Brazilië, je visje uit Thailand, etc. Gelukkig gebeurt er al veel om ons voedsel steeds meer duurzamer en lokaler aan te bieden en te kopen. Maar er kan nog meer. Daarom heeft de gemeente Almere een food challenge opgezet. We zijn opzoek naar ondernemende inwoners met een briljant idee.  

De challenge

Heb jij een idee of project om lokale en duurzamer voedsel voor iedere Almeerder mogelijk te maken? Dien het dan nu in en maak kans op 1.000 euro kickstart om je idee verder te brengen! Maar liefst vijf inzendingen krijgen de kickstart. Vier ideeën worden door een jury gekozen en er is één publieksprijs. Zorg er dus voor dat er zoveel mogelijk mensen op jou stemmen.

Zorg er dus voor dat steeds meer inwoners van Almere voedsel kopen dat direct van de boer komt. Stuur je idee hiervoor in of stem op één van de ideeën voor 16 november op stadsgesprekken.almere.nl. Of stuur het op per mail naar info@almere.nl ovv food challenge.

Scan stadhuis door Bureau ongehinderd

Op 12 oktober 2020 voert “Bureau Ongehinderd” een fysieke scan uit om de toegankelijke van het Stadhuis van Almere te toetsen. Dit om verbeterpunten rond toegankelijkheid en voorzieningen te signaleren. Onder het motto 'het kan altijd beter'.

U kunt de pot op, wij niet

Op 9 oktober 2020 is op het terras van Café op 2 “U kunt de pot op, wij niet”. Dit is een ludieke actie om aandacht te vragen voor het gebrek aan openbaar toegankelijk (aangepast) sanitair in de openbare ruimtes en horecavoorzieningen. Met medewerking van “Het Klein Theater” uit Almere. U bent welkom van 14.00 tot 17.00 uur. Het evenement is buiten, met inachtneming van de RIVM-regels.

Eerste Silence café

Op 8 oktober 2020 wordt het eerste Silence café gehouden, van 10.00 tot 13.00 uur, in The Coffee Cat voor prikkelvrij ontspannen. 
Aanwezig is Hedie Niemeijer die dit concept bedacht heeft. 
Het Silence café is een gezellige plek om uit te gaan. Het is er stil, mensen praten zacht en houden rekening met elkaar. 
Graag van tevoren aanmelden via info@eigenwijzesaskia.nl
Elke bezoeker krijgt een kopje koffie of thee aangeboden. 
Dit is met inachtneming van de RIVM-regels.

Hulphonden in winkels en horeca

Op 8 oktober 2020 gaat de SOGA (Stedelijk Overlegorgaan Gehandicapten Almere) een aantal winkels en restaurants bezoeken om te zien hoe toegankelijk die zijn voor mensen met hulphonden. Wij hopen dat zij veel duimpjes kunnen uitdelen.

Start pilot Uitleen boodschappenkarren

In de fietsenstallingen Stadhuispromenade, Schrijversstraat en Hospitaaldreef kunt u vanaf 7 oktober 2020 een unieke boodschappenkar lenen wanneer u slecht ter been bent of niet kunt tillen. De aftrap wordt verzorgd door een inclusiemedewerker van de gemeente Almere en is om 14.00 uur bij stalling Stadhuispromenade. Dit is met inachtneming van de RIVM-regels.

Webinar ‘Introductie Digitale Toegankelijkheid’

Er is dagelijks een webinar over toegankelijkheid in de week van 5 tot en met 8 oktober 2020, van 13.00 tot 14.00 uur.

Dit wordt georganiseerd door de landelijke organisatie Week van de Toegankelijkheid, een initiatief van Ieder(in).

Coronacrisis en gehandicaptenzorg

de Guusjes zijn een initiatief van de werkgroep ViP en de gemeente Almere vormgeving Geoffrey Cramm

Guusjes op reis met Keolis

Busmaatschappij Keolis laat de Guusjes nu ook, op geregelde tijden, op de schermen in alle allGo stad- en R-net streekbussen zien. Zij geven zo blijk van hun maatschappelijke betrokkenheid. 

Met de publiciteitscampagne “Guusje” wordt zichtbaar gemaakt, waar mensen met een beperking zoal  mee te maken krijgen, bijvoorbeeld slechte toegankelijkheid, onduidelijke informatievoorziening en gebrek aan een prikkelarme omgeving. 

Guusje is een figuurtje dat vanaf een wolkje enkele dagelijks voorkomende situaties onder de aandacht brengt. De illustraties, ontworpen door Geoffrey Cramm, worden verspreid via ansichtkaarten, posters en staan in de lokale krant Almere Deze Week.

Inmiddels verovert Guusje heel Nederland en gebruiken ook andere gemeenten de Guusjes om meer bewustwording te creëren voor mensen met beperkingen.

De werkgroep ‘ViP’ (VN-verdrag Handicap in de Praktijk) en de gemeente Almere zetten  zich samen in voor mensen met diverse beperkingen. Het doel is dat zij net als iedereen mee kunnen doen in de Almeerse samenleving.

Wij zijn ontzettend blij dat busmaatschappij Keolis de Guusjes nu ook, op geregelde tijden, op de schermen in alle allGo stad- en R-net streekbussen gaat laten zien. Zij geven zo blijk van hun maatschappelijke betrokkenheid.

De week van de Toegankelijkheid

Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt

Voor de meeste mensen is het heel gewoon: je vrije tijd vul je zelf in, je doet de dingen die je zelf wilt doen. Voor bijna 20 procent van de mensen is dit geen vanzelfsprekendheid.
Dit heeft alles te maken met de toegankelijkheid van bijvoorbeeld musea, horeca, sportclubs, attractieparken en natuurgebieden.

Die kan beter. Er zijn genoeg voorbeelden waar het al goed gaat! De Week staat dit jaar daarom in het teken van toegankelijk recreëren en doen wat je zelf wilt.

Meer informatie vind je op: week van de Toegankelijkheid