Skip to content

Nieuwtjes

Coronacrisis en gehandicaptenzorg

coronacrisis en gehandicaptenzorg, guusje

de Guusjes zijn een initiatief van de werkgroep ViP en de gemeente Almere vormgeving Geoffrey Cramm

Guusjes op reis met Keolis

Busmaatschappij Keolis laat de Guusjes nu ook, op geregelde tijden, op de schermen in alle allGo stad- en R-net streekbussen zien. Zij geven zo blijk van hun maatschappelijke betrokkenheid. 

Met de publiciteitscampagne “Guusje” wordt zichtbaar gemaakt, waar mensen met een beperking zoal  mee te maken krijgen, bijvoorbeeld slechte toegankelijkheid, onduidelijke informatievoorziening en gebrek aan een prikkelarme omgeving. 

Guusje is een figuurtje dat vanaf een wolkje enkele dagelijks voorkomende situaties onder de aandacht brengt. De illustraties, ontworpen door Geoffrey Cramm, worden verspreid via ansichtkaarten, posters en staan in de lokale krant Almere Deze Week.

Inmiddels verovert Guusje heel Nederland en gebruiken ook andere gemeenten de Guusjes om meer bewustwording te creëren voor mensen met beperkingen.

De werkgroep ‘ViP’ (VN-verdrag Handicap in de Praktijk) en de gemeente Almere zetten  zich samen in voor mensen met diverse beperkingen. Het doel is dat zij net als iedereen mee kunnen doen in de Almeerse samenleving.

Wij zijn ontzettend blij dat busmaatschappij Keolis de Guusjes nu ook, op geregelde tijden, op de schermen in alle allGo stad- en R-net streekbussen gaat laten zien. Zij geven zo blijk van hun maatschappelijke betrokkenheid.

Oogcafé Almere Zaterdag 15 februari 2020

Thema: schouw Station Muziekwijk en omgeving

Het Oogcafé is een ontmoetingsplek voor mensen met een oogaandoening. U kunt ervaringen uitwisselen over het leven met een visuele beperking. Soms komt een gastspreker iets vertellen over een bepaald thema. Ben je iemand met een oogaandoening?

Vind je een prikkelarme omgeving fijn? Vind je het leuk om mensen te ontmoeten? Kom dan naar ons Oogcafé.

Onze kernwoorden zijn: gezelligheid, ontspanning, ervaring, in-formatie uitwisselen, nieuwe contacten.

Aanmelden

Aanmelden gewenst via mail: flevoland@oogvereniging.nl of te-lefoon 06-28533392. Aanmelden kan tot woensdag 12 februari

Locatie: Buurtcentrum De Bazuin, Luitstraat 1, 1312 LG AlmereOogcafé Almere van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Bijdrage consumpties € 5,00

Zaterdag 9 mei 2020 5de Tandemtocht Almere Voor blinden en slechtzienden

Dit jaar alweer de 5de keer dat Johan Renes en zijn team op zaterdag 9 mei 2020 een tandemtocht organiseren voor blinden en slechtzienden.

 • Start en Finish zijn bij het EveNaarHuis, Sumatraweg 352, Almere. Aan de tocht kunnen 15 tandems deelnemen.
 • Voor deze tocht dient u zelf een tandem mee te nemen.
 • Deelname € 10,00 per persoon, bij vooruitbetaling te voldoen. Bent u achterrijder, dan betaalt u ook € 10,00 voor de voorrijder.
 • De tocht begint om 11.00 uur en eindigt rond 17.00 uur. De tocht sluiten we af met een etentje. Heeft u belangstelling om mee te doen?
  Meld u voor 1 maart 2020 aan bij Johan Renes, telefoon 06-330.35.222 of e-mail: johanrenes@icloud.com.
 • Stort het bedrag voor 1 april 2020 op bankrekening NL49 RABO 0301 043426, t.n.v. De Schoor, onder vermelding van tandemtocht EveNaarHuis.
 • Heeft u zich aangemeld, dan houden wij u op de hoogte!

Nieuwsbrief SOGA - januari 2020

Stichting SOGA is een vrijwilligersorganisatie en bestaat sinds 1986. Zij behartigt de collectieve belangen van mensen met een functiebeperking, handicap of chronische ziekte in de gemeente Almere.

Regelmatig verschijnt de nieuwsbrief van Stichting Soga.

In nr. 1 januari / februari 2020 staan de volgende onderwerpen:

 • De aftrek van zorgkosten over het jaar 2019
 • Rolstoelvriendelijke vakantieparken
 • Oogcafé
 • Links voor blinden en slechtzienden
 • Sociale zekerheid: wat verandert er in 2020
 • Nieuw fietspad De Grote trap verbindt Almere met Zeewolde
 • Uitnodiging Parkinson Café Almere
 • De Belastingaangifte 2019
 • Zorgkosten 2019 terug via de belasting

Download de nieuwsbrief op de website van Stichting SOGA

Fietsmaatjes Almere winnaar Doemee-award 2019

Steeds meer mensen en organisaties zetten zich in voor een samenleving waarin ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een beperking of chronische ziekte optimaal kunnen meedoen. Met hun enthousiasme maken zij het verschil; door op zoek te gaan naar de mogelijkheden en niet te blijven denken in beperkingen. Iets wat een podium verdient en extra gewaardeerd wordt met een Doemee-award. 12 december werd bekend dat Fietsmaatjes Almere de winnaar was in de provincie Flevoland. Sportclub MOVE ging met de publieksprijs naar huis.

Fietsmaatjes Almere

Stichting Fietsmaatjes Almere is in 2019 opgericht voor mensen die er graag op uit gaan met de fiets maar dit door een beperking niet meer zelfstandig kunnen. Ook mensen die kampen met eenzaamheid behoren tot de doelgroep. Zij zijn de “gasten” van Fietsmaatjes Almere. De stichting koppelt elke gast aan een van onze vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn van alle leeftijden en houden van beweging en het leggen van persoonlijke contacten. Fietsmaatjes Almere zorgt voor een goede match tussen onze vrijwilligers en onze gasten. Samen maken de gast en vrijwilliger fietstochten op een duofiets. Op deze manier komen mensen met een beperking vaker buiten, meer in beweging, en krijgen ze meer sociale contacten.

Publieksprijs

Het publiek had ook een stem. Iedereen kon via de website stemmen op zijn of haar favoriete initiatief(nemer). De publieksprijs ging in de provincie Flevoland met 200 stemmen naar sportclub MOVE. Sportclub MOVE is een uniek project voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) die behoefte hebben aan een sportieve vrijetijdsbesteding. Zij kunnen vanwege de aard van hun beperking niet aansluiten bij reguliere verenigingen. Sportclub MOVE maakt het mogelijk dat ook mensen met EMB kunnen deelnemen aan een sportieve vrijetijdsbesteding.

Gedeelde missie

De feestelijke uitreiking op 12 december vond plaats in het stadion de Vijverberg van Betaald Voetbalclub de Graafschap. Niet alleen de winnaars werden geroemd om hun inzet. Ook de overige genomineerden kregen erkenning voor het belangrijke werk dat ze doen.

Dag van de Witte Stok

Stop voor de witte stok!

Verkeersdeelnemers met een witte stok ervaren te vaak dat er niet voor hen wordt gestopt. Het leidt tot gevaarlijke situaties voor veel blinde en slechtziende voetgangers.

Daarom organiseert de Oogvereniging in samenwerking met Visio en Bartiméus in het hele land acties tijdens de Dag van de Witte Stok op dinsdag 15 oktober 2019. Doet u ook mee?

Bij de acties zijn diverse burgemeesters en wethouders aanwezig. Zij ervaren hoe het is om blind (geblinddoekt) een route te lopen en over te steken. In onder andere Almere wordt

de kennis over de Witte Stok bij verkeersdeelnemers op een ludieke manier getoetst en maken de mensen kans op een leuke prijs.

Feiten en cijfers

In artikel 49 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat dat voetgangers met een witte stok die aangeven te willen oversteken, voorrang verleend moet worden.

 • 77% van de stokgebruikers met een visuele beperking heeft wel eens een vervelende situatie meegemaakt doordat de witte stok werd genegeerd bij het oversteken. De meest voorkomende vervelende situatie is dat een voertuig rakelings langs de slechtziende of blinde verkeersdeelnemer rijdt.
 • Volgens de gedupeerden negeren voornamelijk de volgende verkeersdeelnemers de witte stok (top 3):

  • Fietsers
  • Auto’s
  • Brommers / scooters

 • Bij 78% heeft een vervelende verkeerservaring door het negeren van de witte stok effect. Zij voelen zich voornamelijk onveilig, waardoor ze onzekerder, voorzichtiger en alerter worden of ze schrikken eerder, zijn angstig of gespannen.
 • Eén op de drie mensen met een visuele beperking voelt zich onveilig bij het oversteken.
 • 53% van de stokgebruikers schat het geschikte oversteekmoment in op gehoor en restvisus; 33% doet dit puur op basis van gehoor.

De cijfers komen uit het onderzoek Stop voor de Witte Stok dat in 2017 is uitgevoerd. Hieraan namen 886 mensen met een visuele beperking deel.

De week van de Toegankelijkheid

Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt

Voor de meeste mensen is het heel gewoon: je vrije tijd vul je zelf in, je doet de dingen die je zelf wilt doen. Voor bijna 20 procent van de mensen is dit geen vanzelfsprekendheid.
Dit heeft alles te maken met de toegankelijkheid van bijvoorbeeld musea, horeca, sportclubs, attractieparken en natuurgebieden.

Die kan beter. Er zijn genoeg voorbeelden waar het al goed gaat! De Week staat dit jaar daarom in het teken van toegankelijk recreëren en doen wat je zelf wilt.

Meer informatie vind je op: week van de Toegankelijkheid

Wat vindt u van onze website?