Communicatiemiddelen coronavaccinatie

Informatie over vaccineren Pharos

Pharos heeft de voorkeur. De folders zijn in eenvoudige taal en bondig. Ze bevatten relatief weinig tekst en veel illustraties. De informatie staat op de site of in een folder (pdf). De folder kan eventueel worden uitgeprint, meegegeven of gebruikt bij het gesprek.

Informatie op website in andere taal

Folders in andere taal (downloads in PDF)

Toolkit specifieke doelgroepen

Het ministerie van VWS heeft een aparte toolkit voor specifieke doelgroepen. Dit om je nog makkelijker toegang te geven tot de communicatiemiddelen die we maken om onder andere anderstaligen, mensen met een migratieachtergrond en laaggeletterden te informeren over vaccineren.

Naast de toolkit voor specifieke doelgroepen heeft VWS ook een toolkit ontwikkeld met materiaal van ‘derden’. Materiaal van gemeenten, GGD-en en andere organisaties die bezig zijn met informeren over vaccineren. Mooie filmpjes van gemeente Amsterdam, visuals van GGD Utrecht of posters van het Rode Kruis en nog veel meer. We hopen je hiermee te inspireren. Je kunt de materialen inzetten voor je eigen communicatie. Zo hoeven we niet allemaal het wiel uit te vinden. 

Rode kruis over vaccineren

Het Rode kruis onderscheidt zich met name van de andere omdat ze de mogelijkheid biedt om via WhatsApp contact op te nemen in verschillende talen.

WhatsApp-hulplijnen in 6 talen

De voorlichting van het Rode Kruis richt zich vooral op arbeidsmigranten, migranten zonder papieren en vluchtelingen. Dat gebeurt in eerste instantie in zes talen via speciale WhatsApp-hulplijnen. Deze lijnen zijn er in het Turks, Arabisch, Chinees, Pools, Portugees en Engels. Door verspreiding van de voorlichting in specifieke netwerken van gelijkgestemden, worden ook andere kwetsbare anderstaligen bereikt.

Animatievideo's coronagerelateerde onderwerpen

In meerdere talen is uitleg aan de hand van animatievideo’s over coronagerelateerde onderwerpen. Het vaccin is er daar een van. Op deze pagina staat ook het telefoonnummer om in die taal te WhatsAppen.

Informatie Rijksoverheid

Op de website Rijksoverheid.nl staan pdfs (folders) over vaccineren, in verschillende talen.

Uitleghulp Steffie over coronavaccinatie

Uitleghulp Steffie legt moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen die een stap-voor-stap-uitleg met veel beeld prettig vinden. De website bevat pagina’s in verschillende talen, met daarop onder andere uitleg over het vaccin. De uitleg bestaat uit animaties. Er staan geen printbare bestanden.

Informatie in verschillende talen