Samen sterk in Almere: helpen en hulp ontvangen

Almeerders staan samen sterk. Er zijn in onze stad heel veel initiatieven ontstaan om elkaar te helpen, in contact te blijven, fit te blijven of wat blijheid te brengen in deze tijd. Deze kun je vinden op almeerdersstaansterk.nl.

Almere bedankt en hou vol! 

 • Coronamaatjes Almere verbindt inwoners met een kwetsbare gezondheid met buurtgenoten die hen op afstand gezelschap willen houden of praktische hulp willen bieden. Een initiatief van De Schoor en de Wijkteams. Wil je een maatje of maatje worden? Neem dan contact op met jouw Wijkteam, kijk op facebook (@coronamaatjes Almere), of e-mail: coronamaatjesverberg dit@deschoor.nl.
 • Humanitas Almere ondersteunt o.a.  bij eenzaamheid, opvoeding, taal, geldzaken en  rouw. Ook nu gaan ze daarmee door. Neem contact op via facebook @Humanitas Almere, stuur een persoonlijk bericht, open een chat of bel 036 539 7040. 
 • Via de Vrijwilligers- en Mantelzorgcentrale Almere VMCA kun jij je ook aanmelden om hulp te krijgen en om hulp te geven.
 • Met de hashtag #Almeerdersstaansterk en op de facebookpagina @Almeerdersstaansterk worden hulp-initiatieven verzameld. Zo motiveren we elkaar. 

Landelijke initiatieven

 • Hulp bieden en vragen kan via de website NLvoorelkaar.nl. Veel maatschappelijke organisaties plaatsen er hun vragen en aanbod.
 • Kijk of jouw buurt een online platform actief is zoals Mijnbuurtje.nl of Wehelpen.nl.
 • Vanuit kerken en organisaties is Nietalleen.nl een speciaal platform voor het bijeenbrengen van hulp en hulpvragen.
 • Op social media is er ook een hashtag voor: #coronahulp.

Blijf altijd alert op veiligheid en welke gegevens je deelt.

Hulp voor ondernemers

Voor als het thuis niet veilig is 

Voor ouderen en kwetsbaren

 • Senior Live uit Almere Haven biedt online Fitnesslessen. Gedurende de Corona-maatregelen zijn deze lessen gratis.
 • Senior Live uit Almere Haven kan telefonisch hulp bieden bij computervragen. Bijvoorbeeld bij videobellen.
 • De Luisterlijn (088-0767 000) is 24/7 bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek of luisterend oor.
 • Ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus, vragen hebben of gewoon graag een praatje willen maken kunnen bellen met ANBO (0348 – 46 66 66), KBO-PCOB (030 – 3 400 600) of het Rode Kruis (070 – 4455 888).
 • Digitale vaardigheid met helpdesk: Leren skypen met de kleinkinderen, foto’s van vroeger bekijken of handige apps gebruiken. Juist nu handig. Ouderen leren het via Welkom online. Nu vrijwilligers niet meer op pad gestuurd kunnen worden, hebben het Nationaal Ouderenfonds en VodafoneZiggo een telefonische Helpdesk Welkom Online ingesteld.
 • Voor wie aan huis gebonden is heeft Omroep Max activiteiten op een rijtje gezet zoals afleveringen van Nederland in beweging en online exposities van musea. Bekijk het overzicht op Maxvandaag.nl.
 • Eke dag is er een Nationale Thuisbingo.
 • Tot slot is over de informatievoorziening richting mensen met een beperking nauw contact met belangenorganisaties voor mensen met een beperking zoals Ieder(in), VGN (Vereniging Gehandicapten Nederland), LFB (Landelijke vereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking) en MIND (Landelijk platform voor de ondersteuning van geestelijke gezondheidszorg). Zij spelen een belangrijke rol in het informeren en bereiken van hun achterban. Hun websites en social mediakanalen worden hiervoor ingezet.

Aandacht voor blinden en slechtzienden

 • Voor Blinden en slechtzienden is de 1,5 meter maatschappij lastig. Bekijk wat jij als ondernemer, culturele instelling of voorbijganger kunt doen om mensen met een visuele beperking te helpen

Voor mensen met verstandelijke beperking

Niet aangeboren hersenletsel

Stichting NAH Forum Almere houdt ook tijdens de corona maatregelen aandacht voor de cliënt met NAH (niet aangeboren hersenletsel) en hun naasten en sluiten aan daar waar kan met een luisterend oor, raad en daad en verwijzen door waar nodig of wenselijk. Daar er nu geen regulier inloopspreekuur of activiteit aangeboden kan worden is het Forum wel bereikbaar via nummer: (06) 82 24 64 87 als alternatief voor individueel contact. Zie voor meer informatie: nahforumalmere.nl of facebook.com/NAHForumAlmere

Voor kinderen en ouders

Jongeren

 • Het Almeerse jongerenplatform JAMES start e-sessies voor jongeren. Per interessegebied (bijvoorbeeld tekenen of muziek) geven ze jongeren de kans om online met elkaar in contact te staan. JAMES staat voor Jongeren Almere Met Een Stem. Zij werken bij de e-sessies samen met andere jongerenplatforms en -organisaties, zoals het jongerenwerk in Almere en de jongerenraad van Almere. Meer info op james-almere.nl, james_almere (Instagram) en @jamesalmere (Facebook).

Voor Mantelzorgers

 • Voor mantelzorgers is er de Mantelzorglijn (030 – 760 60 55).
 • Consulenten mantelzorg van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA) bieden een luisterend oor en wijzen op mogelijkheden en informatie. Mail naar infoverberg dit@vmca.nl onder vermelding van ‘contact mantelzorg’ en jouw contactgegevens of bel met de VMCA via: 036-534 1404 (spreek eventueel het antwoordapparaat in, je wordt teruggebeld).

Informatie voor anderstaligen / laaggeletterden:

Informatie in gebarentaal

Juridische vragen over Corona

Almeerders met (sociaal)juridische problemen kunnen hun problemen/vragen via de website van de Wetswinkel indienen. Zij worden dan door een van de juristen gebeld. Kijk voor meer informatie bij wetswinkelalmere.nl/inloopspreekuur.