Direct naar paginainhoud

Week van de opvoeding

Opvoeden, hoe doe je dat eigenlijk? 

In de week van de opvoeding besteden wij extra aandacht aan de mogelijkheden die er zoal zijn om kinderen gezond op te laten groeien. Enkele thema’s die wij dit jaar graag extra onder de aandacht brengen: Gezonde School, Sport en Cultuur, Gezonde voeding, Mediawijsheid en (Jeugd-)zorg.  

Gezonde school 

Opgroeien, dat doe je niet alleen thuis maar ook zeker op school.  
In Nederland gaat elk kind minimaal 7.520 uur naar school, verdeeld over 8 schooljaren. Daarom is het extra belangrijk dat kinderen opgroeien in een gezonde omgeving thuis, en op school.  

De Gezonde School-aanpak zet zich in om een gezonde leefstijl in het DNA  van de school te brengen. Aan de hand van een stappenplan kiest de school zelf aan welk thema’s zij werken. Dit kan zijn: Voeding, Beweging en sport, Mediawijsheid, Relaties en seksualiteit. Binnen deze thema’s werkt de school aan de vier pijlers van de Gezonde School: educatie, schoolomgeving, signaleren en beleid. Op deze manier kan de school het maximale effect bereiken. 
 
Het creëren van een gezonde schoolomgeving, kan natuurlijk niet zonder de hulp van ouders en verzorgers, collega’s, leerlingen, acties en activiteiten. Op school is de leraar degene met de voorbeeldfunctie, thuis zijn dat de ouders en verzorgers.  
 
Uiteraard hebben alle scholen die meedoen aan de Gezonde School een Gezonde School-adviseur vanuit de GGD in jouw regio. Zo staan jullie er niet alleen voor, en heb je een vast aanspreekpunt om je vragen aan te stellen.  In Almere is dit Lucy de Vijver. Vraag vragen, stuur gerust een e-mailtje naar l.vandevijver@ggdflevoland.nl.
 
Volgt de school het stappenplan van de Gezonde School-aanpak en heeft de school meerdere thema’s op orde? Dan is het mogelijk om het vignet Gezonde School aan te vragen.  
 
Meer informatie over de Gezonde School aanpak

Bewegend Leren, hoe doen we dat?

In Almere zijn de basisscholen druk met het invoeren van bewegend leren, maar hoe doen ze dat? 

Het onderwijs is letterlijk in beweging: niet alleen leren vanachter je tafeltje, maar óók bewegen, ontdekken, ervaren en doen. 

Onze hersenen krijgen door sport en beweging meer zuurstof en voedingsstoffen. Dit zorgt voor een betere concentratie en een beter werkgeheugen. De onderzoeksgroep van ‘Activate your Class’ doet hier onderzoek naar met een groot aantal Europese collega’s. 

Succesbeleving vergroot plezier in leren en de betrokkenheid bij de lessen. Er is meer ruimte en mogelijkheid tot samenwerken en het ontdekken van de talenten van elke leerling. Vooral buiten biedt voordelen. Daar is de ruimte om te ontdekken veel groter. Alles wat er te horen, te zien, te ruiken en te voelen is. Dat wekt de nieuwsgierigheid. Bewegen met alle zintuigen is van belang, want elk kind leert immers op een andere manier. 

In Almere hebben de gymdocenten vlak voor de zomervakantie een mini-workshop gehad in wat bewegend leren inhoudt. Er zijn ook al scholen, die twee middagen de bewegend leren cursus via de CALO hebben gevolgd. Zij zetten hun school en klas volop in beweging. 

Hanneke Bergsma, vakleerkracht gym en werkzaam als schoolsportcoach bij Talent In Opleiding ondersteunt de docenten hierbij. Ze verzorgt praktische materialen om als school te kunnen starten en is een helpende hand bij de implementatie. Samen met collega’s heeft ze een BeweegKoffer met allerlei bewegend leren projecten voor op school.

Zoekt je kind meer uitdaging en beweging tijdens de les? Stuur gerust een e-mail naar schoolsportcoach@talentinopleiding.nl

Sportieve en culturele activiteiten

Jeugdfonds sport en cultuur 

Elk kind verdient het om mee te kunnen doen aan Sport of Cultuur. Naast dat het goed is voor je lichamelijke gezondheid, brengt het ook veel andere voordelen met zich mee: kinderen doen sociale contacten op, het is goed voor hun zelfvertrouwen en het zorgt voor de nodige afleiding van de ‘verplichte’ dagelijkse dingen. Kortom, Sport en Cultuur draagt bij aan het plezier van het kind!  

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, toch mee kunnen doen met o.a. voetbal, turnen, urban sports, theaterles, muziek en kunst. Voor die kinderen en jongeren betaalt het Jeugdfonds Sport & Cultuur de contributie/het lesgeld en in bepaalde gevallen de benodigde attributen. Het geld wordt rechtstreeks aan de sportclub of lesgever betaald. Zo weet je zeker dat het geld goed terecht komt en heb je hier geen omkijken naar.  

Zelf in actie komen voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur Almere? Dat kan!  

Laat je buren, vrienden, bekenden en collega's vooral weten dat je een actie start en vraag ze je te steunen. En vergeet niet de actie via social media te delen. Hoe meer delers, hoe meer resultaat. Succes en dank voor je inzet! 

Sport- en Cultuurplatform Almere

De positieve effecten van sporten, bewegen en cultuur zijn onmiskenbaar aangetoond. Sport en bewegen heeft een goede uitwerking op zowel je fysieke als je mentale gesteldheid. Maar ook cultuur kent vele voordelen: het is goed voor je creativiteit, je leert te reflecteren en je ontdekt de wereld om je heen.

Als opvoeder, maar ook als professional, kan je een belangrijke rol hier in pakken voor de opgroeiende kinderen in Almere. Als voorbeeld, maar zeker ook als intermediair richting het sport- en beweegaanbod in Almere.  

En.. het is nooit te laat om te beginnen met bewegen en/of sporten. 

Ben jij nieuwsgierig geworden wat je allemaal in Almere kan doen? Kijk dan op hét platform van sport en cultuur in Almere: sportencultuur.almere.nl.

Team Fit: een gezonde sportomgeving voor kinderen

Sporten en bewegen hebben een positieve invloed op de gezondheid. Door te sporten en bewegen blijf je fitter, gezonder, energieker en daarmee gelukkiger. Ook vermindert het de kans op gezondheidsklachten. De gemeente Almere werkt daarom aan een gezonde stad met gezonde inwoners, waar íedereen kan meedoen.  

Niet alleen via het zichtbaar maken van alle sport- en beweegactiviteiten in Almere, maar ook via de sportverenigingen en sportclubs kan de gemeente via het programma Team:Fit hierin ondersteunen.  

Na een goede training of fanatieke wedstrijd gaat er niets boven samen nagenieten in de kantine of op het terras. Team:Fit is de werkwijze voor een gezondere sportomgeving, onder andere door het voedingsaanbod in sportkantines en horeca van -accommodaties gezonder te maken.  

En met gezonder maken wordt niet bedoeld, dat je helemaal geen snacks meer mag aanbieden in de sportkantine, maar het draait erom om óók een gezonder alternatief aan te bieden en bewuster keuzes te maken.  

Daarnaast is er aandacht voor een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik.  

Binnen Team:Fit Almere werken we samen met o.a. NOC*NSF, sportbonden, sportservice Flevoland, Gemeente Almere, verenigingen en de Schoor. 

Help je mee aan het creëren van een gezonde (sport) omgeving voor de kinderen in Almere?   

Stuur gerust een e-mail naar de Team Fit Almere coördinator van de Schoor: avantilburg@deschoor.nl.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening