Woonzorgproject in beeld: Flora op Floriade

Sinds 14 februari jl. wonen de eerste bewoners in het woonzorgcentrum Flora van Zorggroep Almere. Minister Hugo de Jonge en wethouder Froukje de Jonge waren daarbij aanwezig. Wij – team Wonen en Zorg – kregen alvast een kijkje in de keuken op 10 februari.

Warm welkom

Flora staat in de wijk Hortus, waar straks ook Floriade plaatsvindt. In het groen, aan het Weerwater en dicht bij het centrum. Een unieke locatie.

Op het Floriadeterrein is het woonzorgcentrum Flora snel te zien: een modern gebouw met een houten gevel. Het is nu nog een beetje moeilijk om er te komen, maar locatiemanager Miriam Bellemakers geeft aan dat het iedere dag beter wordt. “Er wordt tenslotte nog volop gebouwd”. Binnen wacht ons een warm welkom door de andere projectteamleden: verpleegkundigen Joyce van Kerkwijk en Johan Trouw en projectcoördinator Lieke Tulen. Zij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om van niets een prachtig iets te maken.

Kenmerkend aan Flora

In woonzorgcentrum Flora bevinden zich 130 woningen voor mensen met dementie. Een echt thuis voor deze mensen. Met elkaar leven de bewoners in een leefgemeenschap met familie, vrijwilligers en de medewerkers. Tot zover niets bijzonders.

Wat het wonen in Flora bijzonder maakt is de vertaling van de visie van Zorggroep Almere: Altijd Thuis. Dat betekent dat iedere bewoner zich thuis voelt: “De bewoners verblijven niet in kamers”, vertelt Joyce. “maar in hun eigen ingerichte appartement. Je komt er als medewerker, familielid of vrijwilliger dus op bezoek.”

Daarnaast wonen de bewoners in zogenoemde leefmilieus die afgestemd zijn op de specifieke wensen: veel of juist weinig prikkels, veel of juist weinig structuur. “In Flora wordt uitgegaan van de behoefte van de bewoner in plaats van zijn of haar ziektebeeld”, aldus Johan. “Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen zorg en welzijn. Er zijn dan ook geen activiteitenbegeleiders, want iedereen draagt bij aan het thuisgevoel.”

Het verwachte resultaat is hoopvol: afname van medicijngebruik, afname van probleemgedrag en toename van werk- en woonplezier.

Buur(t)contact

De buren van Flora zijn nu nog studenten van Aeres Hogeschool en de eerste contacten zijn reeds gelegd. Zo installeren zij binnenkort verrijdbare verticale moesstuinen en doen studenten onderzoek naar voedingsbehoefte bij ouderen. Ouderen hebben namelijk minder eetlust. Hun conclusie: zien eten, doet eten! Concrete vertaling: naast een woonondersteuner en verpleegkundige eet ook een student mee ‘s avonds. “Zo is er altijd een ondersteuner aanwezig, mocht er iets gebeuren”, zegt Miriam ‘en het is gewoon gezellig.” Joyce vult aan: “We kregen veel enthousiaste reacties van allerlei studenten uit de stad op onze tafelgenoot-vacature.”

“Als Floriade voorbij is en de huizen zijn gebouwd en bewoond, gaan we snel contact zoeken met de buurt”, aldus Miriam. “We willen een open dag organiseren en buurtkamers inrichten voor een kopje koffie. Ook willen we de omliggende ondernemers betrekken. Hoe dat er precies uit komt te zien, volgt. Dat willen we samen met de ondernemers oppakken.”

Maar eerst Floriade zelf, daar wordt naar uitgekeken.

Zo thuis mogelijk wonen in Almere

Team Wonen en Zorg heeft als doel dat iedereen zo thuis mogelijk kan opgroeien en wonen. Dat doel kwam sterk overeen met de visie van Flora. Dat is mooi om te zien en ervaren. We hebben het bezoek zeer gewaardeerd.