Direct naar paginainhoud

Waar kan ik terecht met schulden?

Schulden zijn snel gemaakt, zeker als je dak- of thuisloos bent. Misschien heb je al schulden of wil je voorkomen dat je schulden maakt. Bij Verder (vroeger PLANgroep) kun je alle vragen stellen over geldzaken. Je kunt er informatie en advies krijgen. Ook kun je via Verder een schuldhulpregeling treffen. De dienstverlening van Verder is gratis.

Schulden van je kinderen

Zijn ouders verantwoordelijk voor schulden van de kinderen? Dat hangt ervanaf hoe de schuld is ontstaan.

Schuld door koop 

Volgens de wet mogen kinderen onder de 18 jaar geen contracten sluiten zonder toestemming van de ouders. Ze mogen dus ook geen koopovereenkomst afsluiten. Dit is in de praktijk lastig. Daarom mogen verkopers erop vertrouwen dat kinderen toestemming van hun ouders hebben gekregen. Het moet wel gaan om iets wat iemand van die leeftijd normaal zou kopen. Het is bijvoorbeeld normaal (gebruikelijk) dat een 16-jarige kleding koopt of schoolboeken bestelt. Als het kind niet betaalt, dan ontstaat een schuld. De ouders zijn dan verantwoordelijk (aansprakelijk).

Als een koop niet gebruikelijk is en de ouders hebben geen toestemming gegeven, dan is de ouder niet aansprakelijk voor de schuld. Bijvoorbeeld als een 16-jarige een hele dure tv koopt.

Schuld door schade

Ouders zijn aansprakelijk als een kind dat jonger dan 14 jaar is, schade veroorzaakt. Als de schade wordt veroorzaakt door een kind tussen 14 en 16 jaar, dan zijn ouders aansprakelijk behalve als zij er alles aan hebben gedaan om de schade te voorkomen.

Een kind vanaf 16 jaar is zelf aansprakelijk voor de schade. Soms kunnen ouders aansprakelijk zijn voor schade die een 16 of 17-jarige heeft veroorzaakt. Het gaat dan om schade die het kind heeft veroorzaakt en ouders deze schade hadden kunnen voorkomen.

Schu­ld door boete

  • Als een kind tussen 12 en 16 jaar een verkeersboete krijgt, dan moeten ouders de boete betalen. De hoogte van de boete voor 12 tot 16-jarigen is de helft van het oorspronkelijke bedrag.
  • Als het kind 16 jaar of ouder is dan zijn ouders niet aansprakelijk.

Gevolgen uitschrijving kind

Hieronder staat de situatie beschreven als het kind ouder is dan 18 jaar, aansprakelijk is voor de schulden en thuis woont.

  1. Als het kind op het adres van de ouders staat ingeschreven, dan ontvangt het kind brieven van schuldeisers.
  2. De deurwaarder kan beslag leggen op de spullen van het kind. Als ouders kunnen bewijzen of aannemelijk kunnen maken dat de spullen niet van het kind zijn, dan mag de deurwaarder geen beslag leggen op deze spullen.

De deurwaarder mag dus alleen beslag leggen op de spullen van een kind dat ouder dan 18 is, ook als het kind thuiswoont. Toch zijn ouders soms bang dat de deurwaarder beslag legt op hun spullen. Ze vragen daarom hun kind zich uit te laten uitschrijven, ook al blijft het kind wel bij de ouders wonen. Maar als het kind nergens staat ingeschreven, dan heeft dat grote gevolgen: 

  • Kind kan geen uitkering aanvragen
  • Kind kan geen zorgtoeslag aanvragen
  • Kind kan geen studiefinanciering aanvragen
  • Problemen met verlengen van paspoort en rijbewijs 
  • Problemen met werk zoeken

De uitschrijving van het kind kan ook gevolgen hebben voor de bijstandsuitkering en toeslagen van de ouders. Wij adviseren je jouw kind niet uit te schrijven.

Kind woont niet meer thuis

Als het kind nog op het adres van de ouders staat ingeschreven, maar ergens anders woont, dan blijven ouders brieven van schuldeisers ontvangen.
Als het kind zich niet wil uitschrijven, dan kunnen ouders bij de gemeente een adresonderzoek aanvragen. De gemeente gaat dan onderzoeken waar het kind woont.

Als uit onderzoek blijkt dat het kind op een ander adres woont, dan zal de gemeente het kind uitschrijven. Het kind kan zich laten inschrijven op het adres waar hij/zij woont of de gemeente schrijft het kind in op dat adres. Ouders ontvangen dan geen brieven meer van schuldeisers. 

Het kan ook zijn dat het uit het adresonderzoek niet duidelijk wordt waar het kind woont. De gemeente kan besluiten om het kind uit te schrijven door het starten van de procedure Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW). Het kind kan worden uitgeschreven uit de basisregistratie. Dit heeft grote gevolgen voor het kind. Het kind kan geen uitkering, studiefinanciering of toeslagen krijgen.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening