Direct naar paginainhoud

Weetjes

Hulpmiddelen voor doven en slechthorenden

De balies van Burgerzaken en Sociaal Domein zijn voorzien van hulpmiddelen voor gesprekken tussen doven en slechthorenden met baliemedewerkers. Ook als je last hebt van omgevingsgeluiden en prikkels kun je hier gebruik van maken.

Aan een van de balies gebruiken we apparatuur om het stemgeluid van de medewerker te versterken en het omgevingsgeluid weg te filteren. Via een (eigen) koptelefoon, ringleiding of aansluiting op eigen gehoorapparaten kun je het gesprek dan volgen. Ook kun je gebruik maken van Teletolk, wanneer een gebaren- of schrijftolk voor jou handig is.

Hoe werkt het?

  • Bij binnenkomst in het stadhuis gaat de bezoeker naar een ontvangstmedewerker in de centrale hal. Onze medewerkers kennen ook een paar basisgebaren, zoals ‘ik ben doof of ‘ik ben slechthorend’.
  • De bezoeker vertelt dat hij/zij graag gebruik wil maken van de hulpmiddelen.
  • Na het aanmelden voor de afspraak, loopt de medewerker met de bezoeker mee naar de juiste balie.

Bekijk de filmpjes waar Almeerders het loket gebruiken.

Buurthopper

De buurthopper is beschikbaar in verschillende wijken van Almere. Deze haalt je op en brengt je naar je bestemming binnen je wijk.

Zaken doen aan de balie van het stadhuis

Heb je een nieuw paspoort of rijbewijs of iets anders van de gemeente nodig, maar heb je meer tijd nodig om alles goed uit te kunnen leggen? Dan kun je telefonisch een dubbele afspraak maken.

Omdat inwoners met een beperking (NAH, autisme, afasie, etc.) hebben aangegeven dat zij soms niet genoeg hebben aan de standaardtijd die Burgerzaken uittrekt voor een afspraak, kun je nu ook telefonisch een dubbele afspraak te maken. Is dat erg lastig, dan kan een medewerker van Burgerzaken een afspraak bij jou thuis maken.

NAH-woonkamer en jongerencafé

Ook niet-jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH hebben behoefte aan een café. Daarom is er nu een NAH-woonkamer. Een ontmoetingspunt voor alle NAH'ers, hun familie en vrienden. Deze woonkamer en het NAH-jongerencafé bundelen hun krachten elke maand. Voor beide groepen is een aparte zaal beschikbaar.

Elke tweede donderdagavond van de maand
Van 19.00-21.00 uur
Locatie: Buurtcentrum Het Kardoes, J.G. Suurhoffstraat 45, Almere

Diligencebus

De Diligence Almere organiseert dagelijks uitjes voor mensen van 55 jaar en ouder. Zo gaan we onder meer naar musea, maken rondvaarten, gaan uit eten, naar een markt of tuincentrum.

Voorop staat het gezellig samen met andere mensen iets ondernemen, waardoor het gevoel van eenzaamheid wordt beperkt of voorkomen. Een heel team van vrijwilligers staat klaar om je van dienst te zijn tijdens de uitstapjes met de Diligencebus

De Time Out disco

De Time Out disco voor mensen met en zonder beperking. Elke tweede vrijdag van de maand Time Out inclusie disco bij Men At Work op de Grote Markt.

Rolstoel in de bus

De bussen van Keolis (Allgo) hebben een rolstoelplaats, zodat ook mindervaliden met de bus kunnen reizen. Uiteraard moet dit zo veilig mogelijk gebeuren. Er is een speciale rolstoelplaats. De chauffeur klapt de rolstoelplank voor reizigers uit en helpt zo nodig bij het in- en uitstappen. Als de bus een elektrische rolstoelplank heeft, kan de reiziger hier zelfstandig, of met hulp van een begeleider, gebruikmaken. Meer informatie staat op de website van Allgo

OV begeleiderskaart

Kun je vanwege een beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met je mee in de trein, metro, tram en bus. Het bedrijf Argonaut verstrekt de OV-Begeleiderskaart in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Meer informatie over de OV-Begeleiderskaart

Mix koor Talenten palet

Het gemengd koor is voor mensen met en zonder beperking. Mix koor Talenten palet oefent elke donderdagavond (behalve de schoolvakanties) van 19.30 – 21.30 uur in gebouw ‘De Hoek’ aan de Wagenmakersbaan 51 in Almere Stad.

Skills Garden Almere Haven

Skills Garden Almere Haven ligt in het Stadswerfpark. Een Skills Garden is zo ontworpen dat alle doelgroepen hier terecht kunnen; jong en oud, op elk beweegniveau. Het is zoveel mogelijk toegankelijk gemaakt voor mindervalide bewegers zoals rolstoel- en rollatorgebruikers. De grote veelzijdigheid maakt dat elke ongeorganiseerde sporter hier op een leuke manier kan werken aan diens fitheid. Scholen, sportverenigingen, brandweer, politie, gezondheidscentra, buurtsportcoaches en mantelzorgers kunnen hier terecht om hun trainingen of beweegprogramma’s uit te voeren. Geen aparte speelplekken voor verschillende doelgroepen, maar een geïntegreerde plek voor iedereen!

Gehandicaptenparkeerplaats/-kaart

Mensen met een invalidenparkeerkaart mogen op alle openbare parkeerplekken in Almere gratis staan.

Meer informatie hierover staat bij Parkeren gehandicapten

Geef ruimte aan zorg- of geleidehonden

Illustratie Almere skyline
Jouw mening