Direct naar paginainhoud

Huiselijk geweld en kindermishandeling

Huiselijk geweld wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Je kunt bij verschillende organisaties terecht als je er zelf mee te maken hebt of het vermoedt bij iemand in je omgeving.

In Nederland zijn jaarlijks een miljoen mensen slachtoffer van huiselijk geweld. Huiselijk geweld wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Zoals partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden of huisgenoten. Het geweld kan zowel lichamelijk als geestelijk plaatsvinden. Zowel mannen, vrouwen als kinderen kunnen slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Bij huiselijk geweld is thuis geen veilige plek meer.

Wat kan ik doen?

Heb je zelf te maken met huiselijk geweld en/of (kinder/ouder)mishandeling? Het is belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen als het bij jou thuis niet goed gaat. Je staat er niet alleen voor. Er zijn organisaties die je kunnen helpen om uit deze situatie te komen.

Of vermoed je huiselijk geweld bij iemand in je omgeving? Dat gevoel kan vaak kloppen. Kom in actie. Je bent waarschijnlijk niet de enige die iets ziet, maar misschien wel de eerste die wat doet. Jij kunt het verschil maken voor een slachtoffer. Meer over geweld en de signalen

Je kunt hulp krijgen van Veilig Thuis. Dit is het advies en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Bij Veilig Thuis kun je terecht als je slachtoffer, pleger of getuige bent van huiselijk geweld. 

Vragen, advies en hulp

Voor vragen, advies en hulp kun je terecht bij verschillende organisaties:

Ik ben een optimist

Nathalie’s nieuwe vriend bleek al snel minder leuk dan ze dacht. Ze stopte de relatie nog sneller, maar dat betekende niet dat het geweld meteen stopte. Ze is nog steeds op haar hoede voor zijn geweld.

In mei 2011 begon onze relatie. Ik leerde mijn vriend kennen in een café. Al snel maakte ik kennis met zijn moeder. In het begin waren er geen problemen. We deden leuke dingen samen en ik vond het goed gaan. Hij bleef bij zijn moeder wonen en kwam regelmatig bij mij over de vloer. In augustus raakte ik zwanger. Eigenlijk vond ik dit heel snel gaan voor een relatie van drie maanden.

Maar mijn vriend vond het heel erg leuk en wilde graag een kind van me. Ik overwoog pas om mijn zwangerschap af te breken toen ik begon te vermoeden dat de ex-vriendin van mijn vriend ook zwanger was. We hebben hier veel ruzie over gehad. Mijn vriend ontkende en kreeg zelfs zijn ex–vriendin zover om mij te bellen en alles ‘recht te zetten’. Kort daarna gingen we op vakantie. Om een onverklaarbare reden begon mijn vriend zich heel vreemd te gedragen. Hij regeerde agressief. Ik zei dat ik zo geen zin meer had in vakantie en dat ik terug zou gaan naar Nederland. Ook vertelde ik hem dat ik op deze wijze niet verder met hem wilde. Mijn vriend werd woest, begon te schreeuwen en pakte me bij mijn keel vast. Hij kneep met zijn volle kracht waardoor ik een verschrikkelijke pijn voelde en geen lucht kreeg. Vervolgens voelde ik vuistslagen in mijn maag en ribben. Eindelijk liet hij me los. In de dagen daarna werd hij rustiger en toonde heel veel spijt, maar zijn gewelddadige gedrag kon hij niet verklaren.

Breuk

Toen we weer terugkwamen van vakantie kregen we in de gang van mijn woning een conflict over iets onbenulligs. Mijn vriend begon weer te schreeuwen en te schelden en pakte me bij de keel. Hij duwde me tegen de muur, hield me omhoog en kneep mijn keel helemaal dicht. Ik was op dat moment heel angstig dat hij me iets ernstigs zou aandoen, omdat ik weet waarvoor hij allemaal een strafblad heeft en dat hij een bekende is van de politie. Hij liet me langzaam los en werd rustiger. Voor mij was de gebeurtenis een teken om de relatie te verbreken. Ik besloot om mijn eigen huis te verlaten en bij mijn ouders in te trekken. Hij heeft me vaak bedreigd met de dood. Ik was zwanger en hij zei: “Ik zoek je op, ik weet je wel te vinden, en als ik je tegenkom dan snijd ik die baby uit je buik.’’ Hij is bevriend met iemand die hij in de gevangenis heeft leren kennen. Die vriend zat zijn straf uit voor een aantal liquidaties. Hij dreigde dat zijn bajesvriend op zijn verzoek een aantal zaakjes voor hem zou regelen. Daarmee maakte hij toespelingen op de dood van mij en mijn familie. Ik kreeg hulp van Blijf Groep en een Aware- systeem dat ik 24 uur per dag om had. Doordat ik wist dat ik slechts door een druk op de knop de politie kon alarmeren, voelde ik me veiliger en rustiger. Ondertussen verbleef mijn ex-vriend in mijn woning. Ik kreeg hem met moeite mijn huis uit. Nadat ik in mijn woning was teruggekeerd, heeft hij een aantal keer  ingebroken en alles kort en klein geslagen. Nu heeft mijn vader een alarm en veiligheidscamera’s in en rondom het huis geplaatst. Ik draag nog steeds Aware en ben altijd op mijn hoede als ik naar buiten ga. Maar ik ben een optimist en sta het niet toe mijn leven te laten sturen door de tegenslagen die op mijn pad komen. Het leven is daar te mooi voor en de tijd die we hebben te kostbaar.

Dit artikel is afkomstig uit Blijf Krachtig magazine ‘Negen verhalen van vrouwen die geweld meemaakten’ uitgegeven door de Blijf Groep.  Lees de rest van de verhalen.

Illustratie Almere skyline
Jouw mening