Direct naar paginainhoud

Meer over geweld en de signalen

Er zijn verschillende vormen van geweld die je kunt herkennen aan signalen. Als je er zelf mee te maken hebt of je vermoedt het bij iemand anders kun je terecht bij verschillende instanties.

Geweld speelt zich vaak af binnen de huiselijke sfeer en is dan vaak niet direct zichtbaar voor de omgeving. De term ‘huiselijk’ verwijst naar de relatie tussen de betrokkenen. Het kan bijvoorbeeld gaan om geweld (bijvoorbeeld psychisch of lichamelijk mishandeling of bedreiging) tussen (ex-)partners of tussen ouder en kind. En niet alleen vrouwen en kinderen zijn hierbij het slachtoffer, het komt ook voor tegen mannen. Er zijn ook vrouwen, kinderen en mannen die slachtoffer zijn van seksueel geweld, eergerelateerd geweld door familieleden of van mensenhandel. Daarnaast zijn er meer vormen van geweld en mishandeling, denk bijvoorbeeld aan kind-oudermishandeling of ouderenmishandeling.

Wat kun je doen?

Als je te maken krijgt met geweld kun je daar altijd wat aan doen. Of het nu om jezelf gaat of om iemand anders. Of je nu vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap. Maar soms heb je twijfels over je vermoedens. Daarom vind je hieronder links naar meer informatie over vormen van geweld en het herkennen van signalen. Verder vind je informatie over instanties die wat voor jou of degene om wie jij je zorgen maakt kunnen betekenen.

Illustratie Almere skyline
Jouw reactie