Direct naar paginainhoud

Gezondheid, veiligheid en steun

Hulp bij vragen over je gezondheid, veiligheid of andere zaken

Heb je vragen over je gezondheid of je situatie? Of maak je ergens zorgen over? Het is goed om over je vragen, zorgen of angsten te praten met iemand die je vertrouwt. Zeker nu er zoveel gebeurt om ons heen. Misschien kan je praten met je ouders, een vriend of vriendin. Er zijn ook organisaties die jij kunt bellen. Zij zijn een luisterend oor, denken met je mee of praten gewoon even met je. Hieronder vind je over verschillende onderwerpen de organisaties en websites waar je terecht kan.

Tip: Op onderstaande websites kan je ook terecht met veel vragen, bijvoorbeeld over je lichaam, je gevoel, over je veiligheid of andere dingen waar je thuis liever niet over praat. 
Jouw GGD
Vraag het de politie (anoniem)

Wil je met iemand praten?

  • Ben je tussen de 12 en de 23 jaar en maak je soms dingen mee waar je niet zo makkelijk met iemand over praat? Voel jij je eenzaam, onzeker, gestrest, depressief of onbegrepen? Zijn er spanningen thuis, op school of is er iets anders waar je mee zit? Dan kan het helpen om eens met een jongeren maatschappelijk werker te praten.
  • Ook kan je terecht bij de jongerenwerkers van De Schoor. De Schoor organiseert veel activiteiten met en voor jongeren. Van pannavoetbal tot make up cursus. Bij elk jongerencentrum zijn jongerenwerkers aanwezig met wie je van alles kan bespreken.
  • Als je op school zit kan je altijd een gesprek aanvragen met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige die verbonden is aan de school. Je ouders kunnen zo’n gesprek ook aanvragen. 
  • Iemand die met je mee denkt. Twee mensen weten meer dan een. Heb je een lastig gesprek en wil je wel iemand meenemen die met je meedenkt? Bij OCO Almere zijn vrijwilligers die jouw situatie snappen. En met je mee kunnen denken. Of wat kunnen uitleggen als je het zelf even niet meer ziet.  Ook bij Mee zijn er mensen bij wie je terecht kan. Iemand die jouw situatie snapt en in jouw belang kan ondersteunen. Iemand die de weg kent en veel kennis heeft.
  • Een maatje. Zit je in een lastige situatie thuis of op school? Of heb je weinig contact met anderen? Heb je het idee dat je er alleen voor staat? Dan kan je wel een maatje gebruiken. Gewoon om samen te sporten. Of te kletsen. Of even te helpen bij een telefoongesprek of een brief. Wat dan ook. Match is er voor iedereen tussen de 4-24 jaar.

Is er thuis geweld, misbruik of verwaarlozing?

Wist je dat kindermishandeling in Nederland meer dan 119.000 keer voorkomt? Dat betekent dat in elke schoolklas iemand zit die wordt mishandeld. Is jouw vader of moeder, of je partner of verzorger, of broer of zus gewelddadig tegen jou of huisgenoten? Of is er een verzorger, een ex-partner, een coach of een familielid die gewelddadig is? Het kan gaan om:

  • Lichamelijk geweld en mishandeling;
  • Seksueel geweld (dwingen tot seksuele handelingen, verkrachten, aanranden, incest,);
  • Geestelijk geweld (verwaarlozing, dreigen, opsluiten, vernederen, schelden, pesten, negeren).

Heb je zelf te maken met een onveilige situatie? Is het thuis of ergens anders niet veilig? Of is er iemand in jouw omgeving over wie je je zorgen maakt? Daar kan je iets aan doen.

Bel gratis met Veilig Thuis op 088-2000  Het is dag en nacht bereikbaar. Als het nodig is kan je anoniem bellen. Kijk op de website van Veilig Thuis voor meer informatie.

Zorg jij voor iemand?

Heb jij een broertje of zusje met een verstandelijke beperking, een moeder met een psychiatrische aandoening, een vader met een handicap of een ongeneeslijke ziekte? Of is er iemand anders voor wie je langdurig zorgt? Waarschijnlijk ben je dan een (jonge) mantelzorger. Als mantelzorger kan je je vaak zorgen maken over je thuissituatie, moet je vaak ‘meezorgen’ en krijg je zelf minder zorg en aandacht.

De VMCA is er voor jonge zorgers zoals jij. Want ook jij moet je goed kunnen ontwikkelen, stevig in je schoenen staan, kunnen ontspannen en kind / jong kunnen zijn. Check de VMCA voor wat aandacht voor jezelf. 

Drugs en alcohol

Heb je vragen over drank & drugs? Jellinek heeft veel vragen en antwoorden op de site staan.
Ben je benieuwd of je gebruik riskant is? Doe de test! (van Tactus). Je kan met Tactus verslavingszorg ook anoniem chatten (ma-vrij van 13.00 uur tot 17.00).

Illustratie Almere skyline
Jouw mening