Zit jij ergens mee in je gedachten en wil je daarover praten, maar weet je niet met wie? Of maak je je ergens zorgen over? Erover praten helpt.
Angst, depressiviteit, verslaving of andere zorgen kunnen je leven beperken. Erover praten is soms een grote stap. Zoek iemand die je vertrouwt. Misschien je ouders, een vriend of vriendin of leerkracht. Er zijn ook goede organisaties die jij kunt bellen. Zij zijn een luisterend oor, denken met je mee of praten gewoon even met je. Hieronder vind je de organisaties en websites waar je terecht kan.
Op de sociale media van ALLYlife kan je in het voorjaar van 2023 de verhalen volgen van verschillende Almeerders en artiesten die openlijk praten over wat er in hun omgaat. Ex-verslaafden vertellen wat hun verslaving deed met hun mentale gezondheid en leven. En hoe ze wilden dat ze eerder erover hadden gepraat.
Deze campagne heet 'Race tegen de Klok'. Daarmee wijst ALLYlife erop dat veel jongeren stress voelen in hun leven. Het is ook de titel van het nummer dat de artiest Mits Mitchell van Allylife maakte als ambassadeur van de campagne. Mits Mitchell zingt: ‘Zie het niet als een race tegen de klok’ en ‘Blijf niet schreeuwen zonder geluid.’
De campagne is tot stand gekomen in samenwerking met Tactus verslavingszorg, GGZ, GGD Flevoland en de gemeente Almere.
Waar zou jij wel eens over willen praten?
Vaak is er wel iemand in je omgeving die je vertrouwt en met wie je zou kunnen praten. Op Hey, het is oké vind je tips voor zo'n gesprek. In Almere zijn er ook veel organisaties met wie je kan bellen of chatten. Ook vaak anoniem.
Statistisch gezien zit er in elke schoolklas iemand die thuis wordt mishandeld. Is je vader, moeder, partner, verzorger, broer of zus gewelddadig tegen jou of huisgenoten? Of is er een verzorger, een ex-partner, een coach of een familielid die gewelddadig is? Het kan gaan om:
Heb je zelf te maken met een onveilige situatie? Is het thuis of ergens anders niet veilig? Of is er iemand in jouw omgeving over wie je je zorgen maakt? Daar kan je iets aan doen.
Bel gratis met Veilig Thuis op 088-2000. Het is dag en nacht bereikbaar. Als het nodig is kan je anoniem bellen. Kijk op de website van Veilig Thuis voor meer informatie.
Heb jij een broertje of zusje met een verstandelijke beperking, een moeder met een psychiatrische aandoening, een vader met een handicap of een ongeneeslijke ziekte? Of is er iemand anders voor wie je langdurig zorgt? Waarschijnlijk ben je dan een (jonge) mantelzorger. Als mantelzorger kan je je vaak zorgen maken over je thuissituatie, moet je vaak ‘meezorgen’ en krijg je zelf minder zorg en aandacht.
De VMCA is er voor jonge zorgers zoals jij. Want ook jij moet je goed kunnen ontwikkelen, stevig in je schoenen staan, kunnen ontspannen en kind / jong kunnen zijn. Check de VMCA voor wat aandacht voor jezelf.