Direct naar paginainhoud

Race tegen de klok

Zit jij ergens mee in je gedachten en wil je daarover praten, maar weet je niet met wie? Of maak je je ergens zorgen over? Erover praten helpt. 

Praat erover

Angst, depressiviteit, verslaving of andere zorgen kunnen je leven beperken. Erover praten is soms een grote stap. Zoek iemand die je vertrouwt. Misschien je ouders, een vriend of vriendin of leerkracht. Er zijn ook goede organisaties die jij kunt bellen. Zij zijn een luisterend oor, denken met je mee of praten gewoon even met je. Hieronder vind je de organisaties en websites waar je terecht kan.

Je bent niet alleen

Op de sociale media van ALLYlife kan je in het voorjaar van 2023 de verhalen volgen van verschillende Almeerders en artiesten die openlijk praten over wat er in hun omgaat. Ex-verslaafden vertellen wat hun verslaving deed met hun mentale gezondheid en leven. En hoe ze wilden dat ze eerder erover hadden gepraat.

Deze campagne heet 'Race tegen de Klok'. Daarmee wijst ALLYlife erop dat veel jongeren stress voelen in hun leven. Het is ook de titel van het nummer dat de artiest Mits Mitchell van Allylife maakte als ambassadeur van de campagne. Mits Mitchell zingt: ‘Zie het niet als een race tegen de klok’ en ‘Blijf niet schreeuwen zonder geluid.’ 

De campagne is tot stand gekomen in samenwerking met Tactus verslavingszorg, GGZ, GGD Flevoland en de gemeente Almere.  

Waar zou jij wel eens over willen praten?

Aarzel niet om contact te zoeken

Vaak is er wel iemand in je omgeving die je vertrouwt en met wie je zou kunnen praten. Op Hey, het is oké vind je tips voor zo'n gesprek. In Almere zijn er ook veel organisaties met wie je kan bellen of chatten. Ook vaak anoniem.   

Met wie kan je praten?

 • WhatsApp of bel met een jongerenwerker van de Schoor: 06 3909 8133. Deze hulplijn is bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 13.00 tot 21.00 uur voor jongeren van 14 tot en met 27 jaar oud. Je kan vertrouwelijke gesprekken voeren over onderwerpen die je in je eigen omgeving niet durft, kan of wil bespreken. Kijk verder bij jongerenwerk Almere.
 • Het Centrum Seksueel Geweld is er voor iedereen die te maken heeft gehad met seksueel geweld. Ook als je online een nare seksuele ervaring hebt gehad. Je kunt veilig en anoniem contact zoeken via 0800-0188. 
 • Maak je je zorgen over je drank- of drugsgebruik? Of heb je een andere verslaving? Stapelen problemen zich op? Wil je hulp? Aarzel niet en neem contact op met Tactus. Ben je benieuwd of je gebruik riskant is? Doe de test van Tactus. Je kan met Tactus verslavingszorg ook anoniem chatten (ma-vrij van 13.00 uur tot 17.00).
 • Heeft 1 van jouw ouders een verslaving of psychische problemen? En wil je daar met anderen over praten? Ook dan kun je terecht bij Tactus
 • Ben je tussen de 12 en de 23 jaar en maak je soms dingen mee waar je niet zo makkelijk met iemand over praat? Voel jij je eenzaam, onzeker, gestrest, depressief of onbegrepen? Zijn er spanningen thuis, op school of is er iets anders waar je mee zit? Dan kan het helpen om eens met een jongeren maatschappelijk werker te praten.
 • Als je op school zit kan je altijd een gesprek aanvragen met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige die verbonden is aan de school. Je ouders kunnen zo’n gesprek ook aanvragen. 
 • Heb je een lastig gesprek en wil je wel iemand meenemen die met je meedenkt? Bij OCO Almere zijn vrijwilligers die jouw situatie snappen. En met je mee kunnen denken. Of wat kunnen uitleggen als je het zelf even niet meer ziet. Ook bij MEE zijn er mensen bij wie je terecht kan. Iemand die jouw situatie snapt en in jouw belang kan ondersteunen. Iemand die de weg kent en veel kennis heeft.
 • Een maatje. Zit je in een lastige situatie thuis of op school? Of heb je weinig contact met anderen? Heb je het idee dat je er alleen voor staat? Dan kan je wel een maatje gebruiken. Gewoon om samen te sporten. Of te kletsen. Of even te helpen bij een telefoongesprek of een brief. Wat dan ook. Match (Humanitas) is er voor iedereen tussen de 4-24 jaar.
 • Heb jij of iemand die je kent veel sombere gedachten? Check de site van het Rijk: Hey, het is oké. Ook voor tips over hoe je met iemand kan praten hierover. Denk je aan zelfmoord?  Chatten of bel dan met hulpverleners via 0800-0113. Anoniem en vertrouwelijk. Je hoeft slechts je (zelfverzonnen) naam op te geven. Verder vragen ze geen informatie van je. 
 • Dare to dream in 036 helpt jou een stapje in de richting van jouw ideale toekomst.Soms heb je hulp, les, training, coaching of spullen nodig om je doel te bereiken en je dromen waar te maken. Deel je droom met ons! Wij denken heel graag mee met je mee hoe je een stapje dichterbij jouw droom kunt komen. Ga naar daretodreamin036.nl, bel of chat met Andrea 06-40188536.

Ben jij thuis veilig?

Statistisch gezien zit er in elke schoolklas iemand die thuis wordt mishandeld. Is je vader, moeder, partner, verzorger, broer of zus gewelddadig tegen jou of huisgenoten? Of is er een verzorger, een ex-partner, een coach of een familielid die gewelddadig is? Het kan gaan om:

 • Lichamelijk geweld en mishandeling;
 • Seksueel geweld (dwingen tot seksuele handelingen, verkrachten, aanranden, incest,);
 • Geestelijk geweld (verwaarlozing, dreigen, opsluiten, vernederen, schelden, pesten, negeren).

Heb je zelf te maken met een onveilige situatie? Is het thuis of ergens anders niet veilig? Of is er iemand in jouw omgeving over wie je je zorgen maakt? Daar kan je iets aan doen.

Bel gratis met Veilig Thuis op 088-2000.  Het is dag en nacht bereikbaar. Als het nodig is kan je anoniem bellen. Kijk op de website van Veilig Thuis voor meer informatie.

Zorg jij voor iemand?

Heb jij een broertje of zusje met een verstandelijke beperking, een moeder met een psychiatrische aandoening, een vader met een handicap of een ongeneeslijke ziekte? Of is er iemand anders voor wie je langdurig zorgt? Waarschijnlijk ben je dan een (jonge) mantelzorger. Als mantelzorger kan je je vaak zorgen maken over je thuissituatie, moet je vaak ‘meezorgen’ en krijg je zelf minder zorg en aandacht.

De VMCA is er voor jonge zorgers zoals jij. Want ook jij moet je goed kunnen ontwikkelen, stevig in je schoenen staan, kunnen ontspannen en kind / jong kunnen zijn. Check de VMCA voor wat aandacht voor jezelf. 

Andere onderwerpen waarbij je hulp kan vragen

Illustratie Almere skyline
Jouw mening