Direct naar paginainhoud

16 dak- & thuisloze jongeren een woning

Jongeren hebben gehuild van blijdschap - Almere doet samen met 14 andere gemeenten mee aan het landelijk Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren. Onderdeel hiervan is de pilot terugdringen dak- en thuisloze jongeren. De gemeente heeft belangrijke stappen gezet. Zo worden jongeren sneller gesignaleerd en stromen ze sneller door. Waar ze voorheen lange tijd in een opvang verbleven, is dat inmiddels vaak teruggebracht naar maximaal 12 weken; maatwerk staat voorop. Er is advies gevraagd aan ervaringsdeskundigen om de informatievoorziening te verbeteren. Daardoor is onder andere de website verbeterd.

Bij de gemeente is een dagelijks spreekuur waar dakloze mensen terecht kunnen met al hun vragen. Ook een briefadres kan sneller verzorgd worden. Dat is belangrijk om allerlei andere zaken te kunnen regelen, zoals bijvoorbeeld inschrijven voor school, werk of voor een uitkering. In een reeks interviews vertellen wij meer over de pilot.

Deze zomer zijn16 dak- en thuisloze jongeren met 5 kinderen aan een woning geholpen. Dat is gelukt dankzij een goede samenwerking met hulporganisaties en woningcorporaties. Dit in samenwerking met Wonen en Zorg.

Danielle Lanzaat werkt al ruim 25 jaar bij welzijnsorganisatie De Schoor, waarvan ruim 10 jaar bij Learn2Work. Ze is destijds gevraagd mee te doen met de pilot, samen met de jongeren. Als coach is ze verantwoordelijk voor een brede groep jonge, kwetsbare mensen; ze begeleidt hen in een leerwerktraject.

Wat houdt de pilot ‘terugdringen dak- en thuisloze jongeren’ voor jou in?

‘’Heel veel! Dit biedt namelijk kansen die echt een verschil maken voor jongeren: perspectief op wonen! Jongeren met huisvestingsproblemen ervaren veel stress wat het werken aan hun toekomstplannen in de weg staat. Dit project is een prachtig voorbeeld hoe het zou ‘moeten’ in Almere. ‘Moeten’ is een groot woord want huisvesting is voor meer mensen een probleem in Almere en Nederland. Voor ons gaat het erom dat wij vanuit de gemeente een rol hebben gekregen. Ook een stukje begeleiding en dat betekent veel voor ons. Vandaar dat we er ook met enthousiasme zijn ingestapt. Ik werd gebeld door de projectleider van de gemeente; dat enthousiasme gaven we door aan de jongeren. Dan kijk je naar zo’n jongere en zie je hoe dankbaar ze zijn. We hebben intakegesprekken gevoerd met jongeren en er zijn er echt een paar geweest die met tranen in hun ogen zaten. Dat betekent gewoon veel voor mij!”

Kan je iets vertellen over Learn2Work binnen De Schoor?

“Learn2Work is een leerwerktraject voor per jaar 50 jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt of school. Het ROC, woonbegeleiding, ambulante hulpverlening en andere samenwerkingspartners leiden deze jongeren naar ons toe. Ze komen bij ons 4 dagen in de week, het is maatwerk. Ze krijgen klassikale lessen: stukje theorie, zoals bijvoorbeeld Nederlands en rekenen. Zodat ze goed aansluiten op het ROC. Daarnaast krijgen ze ook een paar praktijklessen en kijken we samen naar hun dagritme, wat ze doen in praktijk, hoe ze dingen oppakken, hoe hun leerhouding is. We coachen hen op diverse leefgebieden: hoe gaat het met huisvesting, financiën, vrije tijd en hoe staan zij in hun sociale netwerk (kunnen ze daar op terugvallen)?”

Hoe heb jij 6 jongeren gevonden voor de woningen?

“Dat waren 6 jongeren die wij coachen… We hebben vooral gekeken naar jongeren die in nood waren, dakloos, maar met potentie. Op basis daarvan hebben we de jongeren geselecteerd. Dit zijn dus jongeren die bij ons bekend zijn, en in een traject zitten.”

Ben je vaak in contact met jongeren?

“Alleen maar, en daar ligt ook ons kracht. Contact opbouwen en onderhouden, daar zijn wij goed in. Toen corona uitbrak, hadden we ook dagelijks contact met de jongeren. We gingen wandelingen met ze maken en gingen naar ze toe. Ik vind het totaal niet moeilijk om met deze jongeren om te gaan. Het is het mooiste wat er is. Ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk. Dit is mensenwerk en ik doe het met passie.”

Hoe richten zij hun woning in omdat ze waarschijnlijk weinig budget hebben?

“Het Kansfonds heeft 2.000 euro per woning beschikbaar gesteld om hun woning in te richten. Zij geven de jongeren hiermee een mooie opstap, dat is gewoon fantastisch. Ik zie hoe jongeren creatief worden met een budget. Samen maken we een begroting: hoeveel kost het, wat heb je nodig; we kijken naar zoveel aspecten. Het moment dat we zeiden dat ze nóg een verrassing kregen, die 2.000 euro voor de inrichting… Nou sommige jongeren hebben echt gehuild van blijdschap.”

“We zijn ook met alle jongeren bij elkaar gaan zitten om te sparren. Ik heb gezegd, “Noteer maar wat je wilt, de kosten, bedrijfsnamen, etc.” Zo hebben ze allemaal bij een winkel een kookplaat gekocht en daardoor kregen ze een hele hoge korting. Je zag ze echt groeien, die jongeren!  Hun zelfwaardering is vaak laag en bij ons maken ze echt stappen. Door de pilot kregen de jongeren ook onderlinge verbinding, dat is goed voor hun sociale vaardigheden.”

“De volgende stap is dat ze het moeten gaan doen. Dat het huis netjes is, dat ze huur betalen, etc. Daar komt ook nog wel wat bij kijken in de begeleiding die we geven. En de jongeren krijgen woonbegeleiding vanuit ambulant werk.”

Wat vind je van de samenwerking met de gemeente?

“Ik ben heel blij met de samenwerking en de projectleider van de pilot. We weten dat huisvesting lastig is maar dat betekent niet dat het niet lukt. We denken met z’n allen in kansen. We weten elkaar te vinden en bespreken casussen/situaties. Ik zie dat het netwerk sterker is geworden, we worden gezien en gewaardeerd als organisatie.”

Illustratie Almere skyline
Jouw mening