Skip to content

Upcyclecentrum

Almeerders kunnen sinds december 2017 gebruik maken van het eerste Upcyclecentrum van Nederland in Almere Haven. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het Upcyclecentrum op 23 januari 2018 officieel geopend. Dat deed ze samen met wethouder Mark Pol en gedeputeerde Jaap Lodders van provincie Flevoland. Wethouder Frits Huis opende  eerder al de milieustraat van het centrum. 

Van maandag tot en met zaterdag, tussen 09.00 uur tot 17.00 uur, is het mogelijk om afval in te leveren.  Het centrum levert een positieve bijdrage aan de ambitie die gemeente Almere heeft om in 2020 een afvalloze en energieneutrale stad te zijn.

Educatie

Ook aan educatie en innovatie over upcyclen is gedacht door middel van een speciale ruimte, waar iedereen kan zien wat voor nieuwe producten er van het afval worden gemaakt. Door het ruime en overdekte perron is het aanbieden van afval makkelijker geworden. Er zijn ruimtes voor ondernemers om ingezamelde oude en afgedankte goederen in nieuwe producten te verwerken. Er zijn drie ondernemingen te vinden op het Upcyclecentrum:

Bouw ook ‘upcycling’

Ook de bouw van het centrum zelf kwam tot stand door hergebruik van materialen. Zo is sloopmateriaal van het zwembad (onder meer ruim 26.000 kilo staal), de sporthal en het oude recyclingperron uit Almere Haven gebruikt. Bij de grote betonvloer is hergebruikt beton (granulaat) verwerkt wat eerst gebroken was en daarna goed werd schoongemaakt. Dit beton is afkomstig van de voertuigenhal die eerst op de locatie van Upcyclecentrum stond. Ook is er veel staal hergebruikt dat afkomstig is van deze hal. Dit staal is vanwege de antracietgrijze kleur goed zichtbaar in onder andere de dakconstructie. Verder zijn er tegels, het sanitair (onder andere wastafels) en grote deuren gebruikt die van de oude sporthal en zwembad in Almere Haven komen.

Daarnaast is het gebouw uiteraard zelf ook duurzaam: het geeft zelf energie door ruim 400 zonnepanelen op het dak, er is geen gasaansluiting en ook wordt het regenwater opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten en het schoonspuiten van het terrein. 

Programma’s

Het centrum staat aan de rand van het toekomstige Floriadeterrein, de Wereld Tuinbouwtentoonstelling in 2022, waar de doorontwikkeling van de groene en gezonde stad de komende jaren volop ruimte krijgt. Het Upcyclecentrum past hier heel goed bij. Dat geldt ook voor andere programma’s die de gemeente in samenwerking met het Rijk en de provincie Flevoland opzet zoals Energy on Upcycling. Dit valt onder de noemer van Almere 2.0 waarmee Almere een bijdrage levert aan het landelijke programma ‘Nederland Circulair in 2050’. Het Upcyclecentrum draagt ook positief bij aan de opdracht om gemeente Almere in 2020 een afvalloze, energieneutrale stad te willen maken. Daarvoor is kennisontwikkeling – en uitwisseling essentieel. In het Upcyclecentrum werken overheid, bedrijven en onderwijs samen om de kansen te benutten die deze ambitie biedt. 

Asbest inleveren

Asbest kan op het recycleperron Buiten en op het Upcyclecentrum in Haven worden ingeleverd. Het asbest moet dubbel in doorzichtig plastic verpakt zijn. Almere Poort accepteert geen asbest.

Wat vindt u van onze website?