Skip to content

Stadsarchief

Walk of Fame

onder constructie

Digitaal Erfgoed Almere

Digitaal Erfgoed Almere

Via digitaalerfgoed kunt u documenten inzien uit het gemeentelijk beleidsarchief (1976 tot 1990). Van andere organisaties en particulieren vindt u hier de archiefinventarissen. Daarnaast kunt u zoeken in de beeldcollectie, met zo'n 15.000 Almeerse foto's.

Canon van Almere

Almere in kaart

Via canonvanalmere.nl vindt u een verzameling gebeurtenissen, mensen en plannen die samen de ontwikkeling van Almere laten zien en de basis vormen van de Almeerse geschiedenis. De onderwerpen zijn gekozen door een panel van ruim duizend Almeerders.

Tentoonstelling NIEUW

Nu te zien:

FACADES

Almeerse architectuur verbeeld door Paul Brouns

De Almeerder Paul Brouns (1967) is fotograaf én vormgever. En dat zie je in zijn foto's. Hij fotografeert gevels van gebouwen en gaat dan spelen met vorm, kleur en licht. Zo maakt hij zijn eigen composities. Stadsarchief Almere gaf hem de opdracht om Almere op zijn eigen, bijzondere wijze te verbeelden.

De tentoonstelling omvat 24 unieke foto's van gebouwen in Almere. Kom een kijkje nemen. Herken je alle gebouwen?

De tentoonstelling is te zien t/m 3 oktober 2019.

Stadsarchief Almere, Stadhuispromenade 2 (linksom bij de Nieuwe Bibliotheek).

Openingstijden: dinsdag t/m donderdag 11.00 - 15.00 uur en op afspraak.

De geschiedenis van Almere

In het stadsarchief vindt u bijna 40 jaar geschiedenis van Almere. U kunt hier documenten, boeken en beeldmateriaal van gemeente, organisaties en particulieren opvragen. Van beleidsarchief van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP) en de overhandiging van de sleutels van de eerste bewoners van Almere op 30 november 1976 tot de stukken van de huidige gemeente Almere en foto's van recente gebeurtenissen. Het archief voegt regelmatig nieuw materiaal toe.

Almere op de kaart

U kunt de ontwikkeling van Almere ook vanuit de lucht volgen, vanaf de eerste luchtopname uit 1961, van de Amerikaanse spionagesatelliet Corona. Kijk vanaf 800 kilometer hoogte mee met de satellieten via http://www.satellietfoto.nl/tijdreizen/.
De beelden zijn ook verkrijgbaar in 3D-kaarten bij de Almeerse VVV.

Naar boven

Stamboomonderzoek

Voor stamboomonderzoek is Almere nog wat te jong: voor vragen over genealogie kunt u het best terecht bij het Centraal Bureau voor Genealogie www.cbg.nl of
Genlias stamboomonderzoek www.wiewaswie.nl

Naar boven

Bouw mee aan de Almeerse geschiedenis

Uw suggesties en tips zijn van harte welkom bij het Stadsarchief. Herinneringen aan en van Almeerse persoonlijkheden, verenigingen en comités zijn de bouwstenen van de Almeerse geschiedenis. U en uw organisatie zijn van harte uitgenodigd om mee te bouwen aan de geschiedenis van Almere en beeldmateriaal en documenten aan te leveren aan het archief.
Mail naar stadsarchief@almere.nl

Naar boven

Materiaal voor het onderwijs

Stadsarchief Almere organiseert activiteiten voor scholen en andere groepen. U kunt contact opnemen over de mogelijkheden via e-mail of bellen naar 14 036 (vraag naar het stadsarchief).

Basisonderwijs

 • Hulparchivarissen gezocht
  Voor basisschoolleerkrachten is er een pakket met een lesbrief over 'verhalen bewaren', met werkbladen voor leerlingen. 
 • Almere en het water
  Het lespakket Almere en het water is beschikbaar voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Leerkrachten kunnen het materiaal voor hun leerlingen en de docentenhandleiding gratis aanvragen bij het Stadsarchief; de verzending is eveneens kosteloos.
 • Ik en Almere
  Het lesmateriaal 'Ik en Almere' is bestemd voor de twee hoogste groepen in het basisonderwijs. Leerlingen gaan anderhalf uur aan de slag met tekst en beeld van een speciale plek of persoon in Almere. 

Voortgezet onderwijs

 • Fotografeer je eigen stad
  Een foto-opdracht in drie delen: voorbereiden, fotograferen en beschrijven. De leerlingen kiezen een thema en locatie, maken daar foto's en beschrijven de best gelukte. Ze leren kijken naar hun eigen omgeving en krijgen praktische fototips. 

Naar boven

Tentoonstellingen en publicaties

Regelmatig stelt het stadsarchief tentoonstellingen en publicaties samen, waaronder het traditionele Fotojaaroverzicht. De exposities zijn meestal te zien bij het stadsarchief in de nieuwe bibliotheek in Almere Stad, in het stadhuis of in het Flevoziekenhuis. De publicaties zijn verkrijgbaar bij de VVV in Almere.

Vragen over archiefmateriaal?

Veel materiaal is digitaal beschikbaar via digitaalerfgoed, maar niet alles. Heeft u vragen over het zoeken van informatie in het stadsarchief? Of wilt u materiaal inzien? Kom dan naar het stadsarchief. Als u dat wilt, kunt u vooraf een afspraak maken. Wilt u een archiefstuk inzien? Geef dit dan minimaal één dagdeel van tevoren aan. Bel 14 036 en vraag naar het stadsarchief, of stuur een e-mail naar info@almere.nl.

Het Stadsarchief is te vinden aan de Stadhuispromenade nummer 2, op de begane grond van de Nieuwe Bibliotheek, tegenover het stadhuis. Het stadsarchief is geopend van dinsdag t/m donderdag, van 11.00 tot 15.00 uur.

Naar boven

Wat vindt u van onze website?