Skip to content

Stadsarchief Almere

Vanaf 25 augustus: 'Almere Boven', tentoonstelling met historisch luchtfoto's van de stad, op vier locaties in Almere

Foto: Bart Hofmeester / Aerocamera

 

Almere Boven, luchtfoto-tentoonstelling

Vanaf 25 augustus is op vier locaties in Almere de tentoonstelling 'Almere Boven' te zien. Uit de bijna 25.000 luchtfoto's uit de collectie van het Stadsarchief zijn de meest bijzondere foto's geselecteerd. Er was zoveel mooi materiaal dat er zowel in het Stadsarchief als in het Erfgoedhuis in Buiten, de nieuwe bibliotheek | Stad en de nieuwe bibliotheek | Haven een presentatie komt, steeds met andere foto's van het betreffende stadsdeel. 

De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Stadsarchief Almere (25 augustus - februari 2021), wo t/m vr van 13:00 - 17:00, op di 25 aug, za 29 aug, za 13 sept, za 10 okt en op verzoek

de nieuwe bibliotheek | Stad (25 augustus - 10 oktober), ma t/m za, van 09:00 - 18.00 (en soms tot 20.00)

Erfgoedhuis Buiten (25 augustus - 27 november), di t/m do van 13.00 - 16:00

de nieuwe bibliotheek | Haven (25 augustus - 27 november), ma t/m za, van 10:00 - 18:00 (za tot 17:00)

Neem voor persvragen n.a.v. de tentoonstelling Almere Boven contact op met Michel Langendijk via mlangendijk@almere.nl

Tentoonstelling

FACADES nu te zien in de nieuwe bibliotheek

Almeerse architectuur verbeeld door Paul Brouns

De Almeerder Paul Brouns (1967) is fotograaf én vormgever. En dat zie je in zijn foto's. Hij fotografeert gevels van gebouwen en gaat dan spelen met vorm, kleur en licht. Zo maakt hij zijn eigen composities. Stadsarchief Almere gaf hem de opdracht om Almere op zijn eigen, bijzondere wijze te verbeelden.

De tentoonstelling was in 2019 en begin 2020 in het Stadsarchief Almere te zien. Van 6 juli t/m 16 augustus is Facades gratis toegankelijk in de nieuwe bibliotheek | Stad

Fotoarchief krant De Almare komt online

Het Stadsarchief Almere heeft 12.5000  foto's uit de krant De Almare (uit de periode 1984 - 1994) gedigitaliseerd èn met de hulp van vrijwilligers beschreven. Inmiddels staat een eerste serie foto's uit de periode 1984 - 1991 online. De komende tijd voegen we stapsgewijs meer foto's toe. Benieuwd wat er nu al te zien is? Ga naar de pagina's Digitaal Erfgoed  en switch naar afbeeldingen. 

Op deze foto van Jos Jongerius uit De Almare van 1991 staat Gerry Baljet (links) met een klant in zijn gloednieuwe winkel aan het Asserplein. Inmiddels is zijn zaak uitgegroeid tot de Baljetgroep die in de coronacrisis o.a. videoconferencing voor de gemeente verzorgt.

Walk of Fame

De Walk of Fame Almere – een route van 45 tegels in het centrum van Almere - vertelt het verhaal van Almere. Elke tegel belicht per jaar een betekenisvolle gebeurtenis, ontwikkeling of een belangrijk persoon. Via de QR-code op de tegel is meer achtergrondinformatie te zien over de historie van deze New Town.

Kamp Seedorf, de beroemde groep straatkunstenaars uit Almere, is afgelopen jaar toegevoegd aan de Walk of Fame

Op 12 september 2020 wordt de tegel over het afgelopen jaar toegevoegd aan de Walk of Fame.

Verwacht: nieuwe website Stadsarchief

In de loop van 2020 krijgt het Stadsarchief Almere een eigen website. De site toont de highlights van de collectie en biedt bewoners van Almere een toegankelijke ingang tot het erfgoed van de stad. De site maakt ook projecten, publicaties tentoonstellingen van het Stadsarchief toegankelijk. Voor het dieper zoeken in de collectie blijft de website digitaalerfgoed.almere.nl beschikbaar.

Canon van Almere

Almere in kaart

Via canonvanalmere.nl vindt u een verzameling gebeurtenissen, mensen en plannen die samen de ontwikkeling van Almere laten zien en de basis vormen van de Almeerse geschiedenis. De onderwerpen zijn in 2008 gekozen door een panel van ruim duizend Almeerders.

Digitaal Erfgoed Almere

Digitaal Erfgoed Almere

Via digitaal erfgoed kunt u documenten inzien uit het gemeentelijk beleidsarchief (tot en met 1994) en uit diverse collecties en archiefinventarissen van organisaties en particulieren uit Almere. Dit overzicht toont alle archieven en collecties die momenteel beschikbaar zijn. Daarnaast kunt u zoeken in de beeldcollectie, met zo'n 40.000 Almeerse foto's.

Stadsarchief Almere

In het Stadsarchief vindt u ruim 40 jaar geschiedenis van Almere. U kunt hier documenten, boeken en beeldmateriaal van gemeente, organisaties en particulieren opvragen. Heel veel materiaal is ook digitaal beschikbaar.

Erfgoedhuis zoekt corona-ervaringen van kinderen

Kinderen uit Almere van basisschool de Bijenkorf, foto Gert Schutte, 1985

Hoe vind jij deze coronatijd? De meeste scholen zijn weer open, die van jou waarschijnlijk ook. Daarvoor zat je best wel lang thuis door het coronavirus. Hoe vond je dat? Wat heb jij gedaan om de tijd thuis door te komen? Hoe voelt het voor jou dat het leven even helemaal veranderd is voor iedereen?
 
Erfgoedhuis Almere is benieuwd naar jouw verhaal! Daarom roepen we iedereen t/m 18 jaar op om hun ervaringen van deze coronacrisis te delen. Tien inzendingen exposeren we in onze tentoonstelling in het Erfgoedhuis en bewaren we daarna in het Stadsarchief. Zo krijgen mensen in de toekomst een interessant kijkje in het leven van nu, door jouw ogen!

Hoe doe je mee?

Maak een tekening, knutselwerk, lied, foto, gedicht of verhaal. Alles kan! Stuur je werk (foto indien het een tekening of knutselwerk is) voor 13 juli in naar archeologie@almere.nl. Een jury maakt de keuze voor welke werken geëxposeerd worden. Uiterlijk 20 juli maken we dit bekend via www.almere.nl/erfgoedhuis.

Stadsarchief stelt video-archief voormalige Lokale Televisie Almere veilig

26 februari 2020 – Het Stadsarchief Almere heeft het video-archief van de voormalige Lokale Televisie Almere veilig gesteld. In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid worden 900 Umatic videobanden uit de periode 1984 – 2003 en later ook 70 DVCAM banden uit de periode 2000 – 2006 gedigitaliseerd.

In september 2018 heeft mevrouw M. van Bemmel (D66) vragen gesteld over het behoud van dit archief. Vandaag werd de raad nader geïnformeerd over de voortgang van de digitalisering. Vanaf eind 2020 zijn de gedigitaliseerde banden te bekijken in het Stadsarchief Almere.  

De geschiedenis van Almere

In het stadsarchief vindt u ruim  40 jaar geschiedenis van Almere. U kunt hier documenten, boeken en beeldmateriaal van gemeente, organisaties en particulieren opvragen. Van beleidsarchief van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP) en de overhandiging van de sleutels van de eerste bewoners van Almere op 30 november 1976 tot de stukken van de huidige gemeente Almere en foto's van recente gebeurtenissen. Het archief voegt regelmatig nieuw materiaal toe.

Vragen over archiefmateriaal?

Veel materiaal is digitaal beschikbaar via digitaalerfgoed, maar niet alles. Heeft u vragen over het zoeken van informatie in het stadsarchief? Of wilt u materiaal inzien? Kom dan naar het stadsarchief. Als u dat wilt, kunt u vooraf een afspraak maken. Wilt u een archiefstuk inzien? Geef dit dan minimaal één dagdeel van tevoren aan. Bel 14 036 en vraag naar het stadsarchief, of stuur een e-mail naar stadsarchief@almere.nl.

Het Stadsarchief is te vinden aan de Stadhuispromenade nummer 2, op de begane grond van de Nieuwe Bibliotheek, tegenover het stadhuis. Het Stadsarchief is in verband met Covid-19 tot nader order gesloten, maar via email kunt u wel een afspraak maken of vraag stellen.

Naar boven

Tentoonstellingen en publicaties

Regelmatig stelt het stadsarchief tentoonstellingen en publicaties samen. De exposities zijn –gratis– te zien in het Stadsarchief Almere, Stadhuispromenade 2 (linksom bij de Nieuwe Bibliotheek) in Almere Stad. Openingstijden: vanwege Corona is het Stadsarchief t/m 25 augustus 2020 alleen op verzoek geopend.

 

 

Bouw mee aan de Almeerse geschiedenis

Uw suggesties en tips zijn van harte welkom bij het Stadsarchief. Herinneringen aan en van Almeerse persoonlijkheden, verenigingen en comités zijn de bouwstenen van de Almeerse geschiedenis. U en uw organisatie zijn van harte uitgenodigd om mee te bouwen aan de geschiedenis van Almere en beeldmateriaal en documenten aan te leveren aan het archief.
Mail naar stadsarchief@almere.nl

Naar boven

Almere op de kaart

U kunt de ontwikkeling van Almere ook vanuit de lucht volgen, vanaf de eerste luchtopname uit 1961, van de Amerikaanse spionagesatelliet Corona. Kijk vanaf 800 kilometer hoogte mee met de satellieten via http://www.satellietfoto.nl/tijdreizen/. De beelden zijn ook verkrijgbaar in 3D-kaarten bij het Stadsarchief en de VVV.

In 2020 opent in het Stadsarchief een tentoonstelling over luchtfoto's, waarin de geschiedenis van de stad wordt verteld aan de hand van –veelal– historische beelden uit de lucht.

Naar boven

Stamboomonderzoek

Voor stamboomonderzoek is Almere nog wat te jong: voor vragen over genealogie kunt u het best terecht bij het Centraal Bureau voor Genealogie www.cbg.nl of Genlias stamboomonderzoek www.wiewaswie.nl

Naar boven

Materiaal voor het onderwijs

Stadsarchief Almere organiseert activiteiten voor scholen en andere groepen. U kunt contact opnemen over de mogelijkheden via e-mail of bellen naar 14 036 (vraag naar het stadsarchief).

Basisonderwijs

 • Hulparchivarissen gezocht
  Voor basisschoolleerkrachten is er een pakket met een lesbrief over 'verhalen bewaren', met werkbladen voor leerlingen. 
 • Almere en het water
  Het lespakket Almere en het water is beschikbaar voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Leerkrachten kunnen het materiaal voor hun leerlingen en de docentenhandleiding gratis aanvragen bij het Stadsarchief; de verzending is eveneens kosteloos.
 • Ik en Almere
  Het lesmateriaal 'Ik en Almere' is bestemd voor de twee hoogste groepen in het basisonderwijs. Leerlingen gaan anderhalf uur aan de slag met tekst en beeld van een speciale plek of persoon in Almere. 

Voortgezet onderwijs

 • Fotografeer je eigen stad
  Een foto-opdracht in drie delen: voorbereiden, fotograferen en beschrijven. De leerlingen kiezen een thema en locatie, maken daar foto's en beschrijven de best gelukte. Ze leren kijken naar hun eigen omgeving en krijgen praktische fototips. 

Naar boven

Wat vindt u van onze website?